Business Construct

Betoane: Case mai sigure

Betoane: Case mai sigure

Bruno Roux, presedintele APBR: In ultimii patru ani datorita cresterii pietei constructiilor au aparut multi producatori noi de betoane, insa o parte dintre ei nu lucreaza profesionist. Piata este din pacate foarte fragmentata, iar multe dintre tranzactii se realizeaza la negru.

29.10.2008, 15:34 209

Piata de betoane, materiale care ocupa 10% din realizarea unei locuinte, va ajunge anul acesta 400-450 mil. euro, in crestere cu 10-15% fata de anul precedent, datorita dinamicii constructiilor rezidentiale.
De altfel, piata de betoane reprezinta circa o treime din valoarea pietei de ciment, unul dintre principalele materiale utilizate pentru realizarea betonului, care va depasi anul acesta un miliard de euro.
Insa peste 20% din cantitatea de betoane produsa in statii este vanduta la negru, fara factura, potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Beton din Romania (APBR). Astfel, pentru a reduce problemele legate de calitatea constructiilor, Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), cu sprijinul CIROM (Patronatul din industria cimentului), ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii) si APBR, a introdus printr-un ordin Codul de practica pentru producerea betonului, care a intrat in vigoare in luna iulie. Codul vizeaza implementarea reglementarilor europene privind producerea betoanelor, proiectarea si executarea lucrarilor din beton armat, precum si a unui sistem de evaluare a calitatii betoanelor din structurile de beton armat existente.
 
Cresterea pietei a ridicat afacerile "negre". "In ultimii patru ani datorita cresterii pietei constructiilor au aparut multi producatori noi de betoane, insa o parte dintre ei nu lucreaza profesionist. Piata este din pacate foarte fragmentata, iar multe dintre tranzactii se realizeaza la negru", afirma Bruno Roux, presedintele APBR si directorul general al Lafarge Agregate Betoane. Din cadrul APBR fac parte Alas, Carpat Beton, Holcim, General Beton, Lafarge Agregate si Betoane si Readymix.
Membrii APBR produc intre trei si cinci milioane de metri cubi de beton pe an. In 2007, piata totala s-a ridicat la circa 10-12 milioane metri cubi si ar putea creste in 2008 cu 10-15%.
Cu privire la pretul de vanzare al betonului, Roux a spus ca acesta variaza in functie de mai multi factori, printre care compozitia si destinatia produsului sau zona geografica unde este realizat. Astfel, pretul poate varia de la 150 de lei pe metru cub la 600 lei /mc. In Constanta, de exemplu, betonul este mult mai scump decat in Bucuresti.
Potrivit noului Cod de practica, cei care nu sunt dotati cu laboratoare de incercari, care nu controleaza calitatea betonului si nu modernizeaza statiile si sitele, pentru a nu avea pamant sau argila in incarcatura de nisip, vor fi sanctionati sau chiar eliminati de pe piata.
"In prezent Inspectoratul de Stat in Constructii se ocupa de sanctionarea jucatorilor de pe piata. Insa ar trebui create organisme de control, independente de stat, care sa urmareasca mai atent si mai eficient jucatorii de pe piata", afirma Ion Crangasu, directorul executiv al CIROM. Potrivit lui, principala victima a nerespectarii normelor de fabricatie a betonului sunt clientii finali, care vor sesiza problemele dupa ce va fi finalizata constructia.
"Am asteptat acest cod de mult timp, iar efectele lui se vor resimti in urmatorii ani prin cresterea numarului de proiecte de calitate. Urmeaza o perioada de tranzitie in care multi producatori vor fi nevoiti sa-si modifice modul de lucru", afirma Roux.
 
Cimentul si betonul urca pretul caselor. In ciuda numarului mare de jucatori care "lucreaza neprofesionist", pretul cimentului, unul dintre principalele materiale folosite la fabricarea betonului, a crescut constant in ultimii ani, firmele de dezvoltare imobiliara si de constructii atacand principalii producatori de ciment in ultimul timp.
Acestia sustin ca preturile locuintelor cresc in primul rand din cauza costurilor tot mai mari si sustin ca pretul cimentului din Bucuresti, care ajunge la 140 de euro, este dublu fata de nivelul din alte state europene.
De altfel, costul de constructie al unei case a crescut cu aproximativ 30% de la inceputul anului, de la un nivel de 600 de euro/metrul patrat pana aproape de 800 de euro/metrul patrat, pe fondul cresterii pretului la majoritatea materialelor de constructii.
Pe de alta parte, producatorii de ciment sunt printre cele mai profitabile corporatii de pe piata locala, cu marje care pot atinge 30% la afaceri de sute de milioane de euro.
Astfel, cele trei mari companii producatoare de ciment - Lafarge, Holcim si Carpatcement - au derulat impreuna anul trecut afaceri de peste 900 de milioane de euro si profituri de aproape 270 de milioane de euro, companiile din acest domeniu avand printre cele mai mari marje de profit din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO