Business Construct

Cat de cinica e piata constructiilor?

29.11.2007, 01:12 11

"1.000 DE KILOMETRI de autostrada, 500.000 de metri patrati de shopping mall-uri, spatii comerciale in toate orasele mari, asa va arata Romania in 2010, potrivit calculelor pe hartie ale autoritatilor si ale investitorilor", conform previziunilor pietei constructiilor in februarie 2006 intr-un articol publicat in Ziarul Financiar. Ce s-a intamplat intre timp? Au fost dati in folosinta 70 de kilometri de autostrada, dintre care 54,3 kilometri reprezinta sectorul Drajna-Cernavoda de pe Autostrada Soarelui, restul de 15 kilometri fiind soseaua de centura a orasului Pitesti.
Pentru ca previziunile analistilor sa se adevereasca in urmatorii ani ar trebui livrati circa 200 de kilometri de autostrada pe an. Insa Mihai Grecu, directorul ge?neral al CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale), a declarat recent ca nici in 2008 nu va fi livrat niciun kilometru de autostrada.
Daca ne uitam la statistica, piata constructiilor a crescut in primele noua luni ale anului cu 34,1%, situatie care confirma faptul ca 2007 a fost cel mai bun an in constructii de dupa '89. Insa principalul motor de dezvoltare a fost sectorul imobiliar, in defavoarea lucrarilor de infrastructura, in principal datorita proiectelor din Capitala, care au sufocat principalele artere ale Bucurestiului.
In numarul curent al revistei Business Construct vom prezenta un studiu potrivit caruia randamentul angajatilor care sunt nevoiti sa traverseze zone neplacute ale orasului poate inregistra o scadere de pana la 60% la locul de munca.
Cu alte cuvinte, angajatul trebuie sa fie incontinuu intr-o lupta ca pieton sau ca sofer pentru a ajunge la birou. In aceste conditii, Bucurestiul de astazi si cel din viitorul apropiat este si va fi un oras cinic pentru locuitorii sai, potrivit lui Sandu Alexandru, decanul Facultatii de urbanism din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti, pentru ca in loc de piete in care sa existe locuri de recreere, Capitala are intersectii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO