Business Construct

Ciment: De unde va veni salvarea

Ciment: De unde va veni salvarea
29.07.2009, 15:30 54
Piata cimentului se va intoarce anul acesta la nivelul inregistrat in urma cu trei ani, daca va inregistra o scadere de 25-30% a consumului, insa totul depinde de investitiile in infrastructura care vor fi realizate in a doua parte a anului, dupa ce sectorul imobiliar s-a blocat in primul semestru.
„Nu pot indrazni sa estimez o schimbare a situatiei in urmatoarele douasprezece luni", spunea Markus Wirth, presedintele si directorul general al Holcim Romania, dupa ce a urmarit declaratiile autoritatilor din ultima perioada referitoare la investitiile in infrastructura. Wirth estimeaza ca abia in al doilea semestru al lui 2010 s-ar putea intrezari o usoara crestere.
„Am spus in nenumarate randuri ca este nevoie urgenta de investitii in infrastructura, nu neaparat pentru revigorarea sectorului constructiei, ci a economiei in general. Santierele care sunt acum in lucru sunt insuficiente, iar in plus companiile de constructii se confrunta cu datorii de la stat pentru lucrarile efectuate".
Ideea este sustinuta si de Mihai Rohan, presedintele Carpatcement Holding, care da un pronostic mai pesimist: „Daca nu se vor intensifica investitiile publice, reducerea vanzarilor va fi de 30-40%".
Intre timp, producatorii si distribuitorii au inceput o lupta surda a preturilor.
Distribuitorii de materiale de constructii au redus cu circa 50% preturile la materiale de constructii in primul semestru, in principal prin diminuarea adaosurilor comerciale din cauza cererii mai reduse, in timp ce producatorii afirma ca pretul a ramas la acelasi nivel cu cel din 2008. 
In prezent, cimentul este vandut de producatori la un tarif de circa 450 de lei (107 euro)/ tona de saci de ciment - pret de lista, negociabil.
Anul trecut a fost unul al recordurilor in industria cimentului, preturile la distribuitori ajungand chiar si la 200 de euro/tona in sezonul de varf, mai ales in zona Moldovei, unde s-a speculat foarte mult lipsa de ciment, avand in vedere ca producatorii erau depasiti de cerere. Insa in primul semestru al anului curent comerciantii a trebuit sa se adapteze la noile conditii din piata, in care consumul a scazut in medie cu 30%.
„Preturile la producator nu au suferit variatii mari, in pofida cresterii costurilor de productie. La cimentul vrac se inregistreaza chiar o usoara scadere a preturilor, de aproximativ 5%, compensata insa de cresterea ponderii unor noi tipuri de cimenturi cu caracteristici superioare, si implicit preturi usor mai mari, intrate in portofoliul de produse in al doilea trimestru al acestui an", a afirmat Rohan. El estimeaza ca pretul de vanzare al producatorilor, atat la cimentul vrac, cat si la cimentul saci, nu va suferi modificari majore in a doua jumatate a anului.
Totusi, Rohan este contrazis de marii distribuitori, care afirma ca au primit oferte de ciment cu preturi care erau cu 10% mai reduse decat anul trecut. „Am scazut pretul la ciment cu circa 20% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pentru ca in 2008 nu am vandut speculativ. De altfel, scaderea survine si din reducerea preturilor negociate cu producatorii de ciment, care au redus tarifele cu 10%", a declarat Marian Iordan, directorul general al Baduc din Bucuresti, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de constructii direct pe santier.
Pretul la distribuitor a ajuns astfel la 475 de lei (113 euro)/tona, inclusiv TVA, respectiv 19 lei/ sacul de 40kg, in scadere cu circa 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Motorul rezidential. Principalul motor al consumului in primele sase luni a fost sectorul rezidential, insa doar proiecte de mici dimensiuni sau locuinte construite in regie proprie. Proiecte de infrastructura precum autostrada Transilvania sau Bucuresti-Ploiesti nu au reusit sa salveze un prim semestru dezastruos pentru piata constructiilor.
„In prima jumatate a anului se constata o scadere de circa 25% a consumului total, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta (intre -15% in zona Moldovei si pana la -40% in: Timisoara, Oradea, Cluj, Bucuresti). Principalii factori sunt oprirea creditarii, precum si criza care a determinat amanarea unor investitii mari in spatii comerciale si spatii de birouri", explica Rohan.
Vanzarile de ciment ale companiei in primul semestru au urmat trendul pietei, fiind cu 25-30% mai reduse ca in perioada similara a anului trecut, cele mai mari scaderi, de 45-50%, fiind inregistrate de vanzarile de ciment la vrac catre constructori mari si statii de betoane. Efectele scaderii cererii au fost resimtite si de Holcim, care a inregistrat in primul trimestru un recul de 20% al vanzarilor, iar in al doilea trimestru scaderea a inceput sa fie mai mica.
„Cresterea cererii de ciment a inceput sa se micsoreze in a doua jumatate a anului trecut in comparatie cu anul precedent. In primul trimestru al anului 2009 am inregistrat cea mai mare scadere ca urmare a conditiilor aspre de iarna si a cererii reduse de materiale de constructii de pe piata. Incepand cu luna mai scaderea cererii a inceput sa fie mai mica", explica Wirth.
Si reprezentantii grupului francez Lafarge estimeaza ca in primul semestru consumul a scazut cu circa 35%, trend care s-ar putea mentine pana la sfarsitul anului, dar spera intr-o crestere de 10% a cimentului in 2010, cand vor fi lucrari de infrastructura mai intense. Singurele constructii care au inregistrat cresteri in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut au fost constructiile civile, in speta segmentul rezidential, care a inregistrat cresteri de circa 8%, in special in Moldova, potrivit datelor oferite de Carpatcement Holding.

„In prezent, inregistram o cerere mai mare din partea sectorului civil, datorita faptului ca multe zone rezidentiale sunt nefinalizate. Dezvoltatorii trebuie sa finalizeze proiectele rezidentiale pentru a-si recupera investitiile. Insa au fost doar proiecte rezidentiale mici", explica Wirth de la Holcim. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels