Eveniment

Comisia Naţională de Prognoză: Producţia industrială va înregistra în T1/2024 un declin de 5,1% an/an

Comisia Naţională de Prognoză: Producţia industrială...

Autor: Cristina Bellu

18.04.2024, 10:08 110

Comisia Naţională de Prognoză apreciază că primul trimestru din 2024 (T1) va marca o scădere a activităţii industriale, însoţită de reduceri ale productivităţii muncii, comparativ cu T1/2023, în contextul problemelor legate de menţinerea blocajelor în lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, precum şi de valorile încă ridicate la care sunt cotate materiile prime.

Estimarea are la bază Ancheta economică de conjunctură realizată trimestrial în sectorul industrial şi care, pe baza răspunsurilor managerilor de companii intervievaţi referitor la nivelul producţiei industriale, a comenzilor, stocurilor şi preţurilor, poate contribui la fundamentarea de prognoze pe termen scurt.

Astfel, potrivit anchetei de conjunctură, producţia industrială ar urma să scadă cu 5,1% în T1/2024, în timp ce productivitatea muncii se va diminua cu 6%, concomitent cu creşteri de 6% ale cifrei de afaceri pe total, pe baza unei majorări de 8,4% a cifrei de afaceri pe piaţa internă, şi de doar 0,4% în ceea ce priveşte cifra de afaceri pe piaţa externă.

“Evoluţia industriei în T1 raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici din eşantion, indică o tendinţă de reducere în special în ceea ce priveşte producţia industrială şi a stocurilor de produse finite, precum şi a productivităţii muncii, în timp ce volumul cifrei de afaceri deflatate cu indicele preţurilor producţiei industriale va creşte mai ales pentru piaţa internă”, menţionează analiza.

Ramurile în care se preconizează o scădere mai mare de 20% a producţiei industriale în T1 sunt repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor; tăbăcirea şi finisarea pieilor; activităţi de servicii anexe extracţiei; fabricarea produselor din tutun; fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

La polul opus, în sectorul care cuprinde fabricarea altor mijloace de transport se aşteaptă o creştere peste 10% a producţiei industriale în T1.

Sectorul industrial românesc a început ciclul de scădere în 2018 şi a continuat în 2019. În 2020, anul în care lanţurile de valoare s-au blocat în toată lumea, industria românească a scăzut cu două cifre. În 2021, pe de altă parte, statistic industria a crescut faţă de 2020, o creştere firească prin comparaţie cu prăbuşirea din 2020. În 2022 însă scăderea industriei s-a reluat.

În ceea ce priveşte stocurile de produse finite, Comisia Naţională de Prognoză  consideră că acestea pot înregistra o scădere mai amplă, de peste 21%, în contextul anticipat de managerii de companii, evoluţie previzibilă avându-se în vedere majorări succesive din primul trimestru pentru perioada 2022-2023.

Pentru numărul mediu de salariaţi se estimează o creştere de 0,6% a efectivului acestora, care împreună cu scăderea producţiei industriale ar putea conduce la o reducere a productivităţii muncii de 6%.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO