Business Construct

Constructori „voluntari“

Constructori „voluntari“

Autor: Adelina Mihai

29.09.2010, 23:44 37

Firmele de construcţii au fost primele care, dacă nu au intratîn faliment, au cerut acordarea de perioade de şomaj tehnic pentruangajaţi sau chiar au început proceduri pentru concediericolective.

Sectorul construcţiilor a cunoscut creşteri foarte mari în aniianteriori pe fondul boom-ului imobiliar din ultimii 10 ani, iarstagnarea proiectelor rezidenţiale şi de retail a blocat practicactivitatea marilor furnizori de materiale de construcţii şi pe ceaa distribuitorilor de materiale.

Florin Crişu, 23 de ani, care a absolvit în acest an cursurileFacultăţii de Construcţii, spune că şi-a depus CV-ul la mai multefirme de construcţii prin intermediul site-urilor de recrutare, darnu a fost sunat de niciun angajator, iar ofertele de lucru îndomeniu sunt destul de puţine.

"De o lună îmi caut de lucru, dar am colegi care încearcă să-şigăsească un loc de muncă din primăvară. Am două opţiuni: fie măangajez ca proiectant la birou, fie pe şantier. Pentru un studentfără experienţă, salariul oferit este între 1.000 şi 1.500 de lei.Mie mi-ar conveni şi 1.000 de lei, aş accepta să lucrez şi fărăbani o lună sau două", spune Florin.

El spune că şi profesorii le-au spus la cursuri că este foartegreu să te angajezi în firmele de construcţii, că materialele deconstrucţii se scumpesc, în timp ce salariile scad.

În perioada 2007 - 2008, mulţi directori de resurse umane aveaudificultăţi la recrutare deoarece tinerii absolvenţi care nu aveaudeloc experienţă de lucru solicitau salarii minime de 1.000 de euronet la angajare, doar pentru că aveau studii superioare.

Absolvenţii au devenit mai realişti însă anul trecut, când auvăzut că trec luni de zile până să fie chemaţi la un interviu deangajare, iar ofertele salariale erau cu mult sub cele din aniianteriori.

"În prima parte a anului 2008, un tânăr absolvent de construcţiiputea obţine un salariu între 500 şi 700 de euro, deşi nu aveaexperienţă. În 2010, salariul unui debutant în domeniulconstrucţiilor a scăzut aproape la jumătate, iar oportunităţile delucru cu atât mai mult. Pe fondul unei saturaţii a pieţelor externecare atrăgeau în anii precedenţi importante resurse umane, dar şial scăderii volumului lucrărilor din construcţii din întreagaUniune Europeană, locurile de muncă din acest domeniu au devenit şiele mai rare şi mai puţin bine plătite", este de părere MonicaDona, human capital consultant în cadrul firmei de recrutare Lugera& Makler, unul din cei mai mari jucători de pe piaţa locală derecrutare.

Exemplele pot continua şi în cazul unei poziţii de junior designengineer. Dacă în 2008 un inginer constructor câştiga între 1.000şi 1.500 euro (dacă proiectul era de amploare sau se cereaexperienţă mai multă, existau şanse ca acest salariu să crească),în 2010 abia dacă ajunge la 1.000 de euro.

"Deşi oportunităţile de acest gen sunt mai rare în prezent,pentru o poziţie de project manager se plăteşte în continuare unsalariu de 1.500 de euro, iar dacă proiectul este de mare amploarese poate ajunge la un salariu cuprins între 2.500 şi 3.000 euro.Proiectanţii pot spera şi ei în 2010 la salarii cuprinse între1.200 şi 1.500 de euro", adaugă reprezentantul Lugera &Makler.

Dacă angajatorii din construcţii se plângeau prin 2007 că existăun deficit al forţei de muncă bine calificate în România în acestsector, nu se mai poate spune acest lucru în prezent, când o partedin românii care lucrau în Spania sau Italia s-au întors acasă,pentru că şi constructorii străini au făcut concedieri.

Mai ales la firmele mici

Dacă în august 2008 în sectorul construcţiilor lucrau 425.000 deromâni, numărul acestora a scăzut la 326.400 în iunie 2010,potrivit datelor înregistrate de Institutul Naţional deStatistică.

"Majoritatea firmelor care prestează lucrări sunt însă IMM-uri.Credem că aici au fost cele mai mari diminuări de efective.Personalul afectat s-a îndreptat fie către activităţi conexe,precum finisările sau amenajările interioare, fie presteazăasemenea servicii pe cont propriu. De multe ori, aceste activităţinu se află în circuitul economic, «la vedere», nu sunt fiscalizateşi nici cuprinse în statistici", spune Viorel Gheţe, managingpartner în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane BPI.

Şi investiţiile în instruirea tinerilor angajaţi au scăzut faţăde anii anteriori: dacă în 2007- 2008 firmele implementau programede atragere a tinerilor încă din timpul facultăţii, acum nu se maiangajează pentru poziţii de entry level şi se încearcă o atragere aspecialiştilor cu experienţă, care primesc oferte salariale maimici decât în 2008.

"În continuare există un deficit de personal specializat înconstrucţii şi se caută project manageri, ingineri constructoridezvoltare şi proiectanţi. Cererea de specialişti nu a dispărut cudesăvârşire, însă exigenţele angajatorilor au crescut, aceştiapreferând să angajeze specialişti cu experienţă mai mare peproiecte similare celor pe care le derulează, pentru a reduceperioada de acomodare a noilor angajaţi şi numărul orelor deinstruire", adaugă Monica Dona de la Lugera & Makler. Ea a maiprecizat că tinerii ar putea să se înscrie încă din timpulfacultăţii la stagii de practică oferite de companii, să se impliceîn proiecte aflate în derulare, să se implice în programe devoluntariat sau să se înscrie în asociaţiile studenţeşti pentru aavea un acces mai facil la anumite proiecte.

Pe de altă parte, Gheţe a mai precizat că este greu de vorbitdespre un deficit de forţă de muncă, atâta timp cât oferta delocuri de muncă a dispărut aproape în totalitate.

"Din experienţa noastră recentă, constatăm că doar o mică partedintre firmele de construcţii ar mai angaja personal calificat.Aceste cereri sunt punctuale, întrucât nu sunt făcute în contextulunui ritm susţinut de lucrări", a mai spus Gheţe. BPI a furnizatservicii de outplacement (consultanţă pentru găsirea unui nou locde muncă) pentru producătorii de materiale de construcţii, atâtpentru salariaţi din management, cât şi pentru angajaţi de pefuncţii de execuţie.

"Aceştia au fost foarte bine primiţi înapoi în piaţa munciideoarece proveneau din companii cu o bună reputaţie de angajator şicare au investit în parcursul lor profesional. Rata lor derepoziţionare profesională este foarte bună în contextul actual",spune Gheţe.

Vor angajaţi cu experienţă

Companiile care încă mai fac angajări în sectorul construcţiilorau devenit mai pretenţioase la angajare şi solicită candidaţi cuexperienţă.

Un studiu recent al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei deMuncă (ANOFM) a analizat deficitul forţei de muncă din domeniulconstrucţiilor.

Una din concluziile studiului, realizat în cadrul unui proiectfinanţat din fonduri europene, a fost că, în timp ce firmele marişi-au redus personalul cu 31%, microîntreprinderile şi firmele micişi-au redus personalul cu doar 14%, iar firmele mijlocii cu doar12%. Companiile cu capital majoritar românesc au înregistrat oreducere de personal de 23%, comparativ cu doar 18% în cazulfirmelor cu capital majoritar străin.

"Nu toţi angajaţii din construcţii care şi-au pierdut locul demuncă ajung în evidenţele agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă.Deşi atunci când am început proiectul era o altă situaţieeconomică, şi acum există un deficit al forţei de muncă înaltcalificate în domeniul construcţiilor", consideră, oarecumparadoxal, Elena Baboi, manager de proiect în cadrul ANOFM. Ea aprecizat că, de regulă, fluctuaţia de personal este foarte mare însectorul construcţiilor, iar o mare parte din angajaţii concediaţireuşesc să se recalifice în domenii conexe.

Până la revenirea consumului însă, fie că este vorba deapartamente sau haine din mall, în rândul facultăţilor deconstrucţii vor mai fi "produşi" voluntari sau şomeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO