Business Construct

De ce iubiţi România?

De ce iubiţi România?

Autor: Cristi Moga

24.11.2011, 00:07 576

Ţinând cont că acesta este ultimul număr din 2011 al revistei Business Construct, am vrut iniţial să trag o serie de concluzii asupra a ce s-a întâmplat în acest an şi să explic ce greu ne va fi şi în 2012. Ştiţi probabil şi voi de ce.

Apoi am vrut să scriu despre cât de sănătos poate fi un faliment, sub impresia tranzacţiei cu City Mall, proiect căruia i se acordă şansa unei "existenţe decente". La câţi bani au plătit în 2006 australienii pe el, în următorul deceniu probabil nu ar mai fi plusat nimic în acest mall, care era condamnat astfel în faţa unor "competitori" mai tineri, dar mai solizi, mai coloraţi şi cu un pedigree mai bun. Cumpărându-l la preţ de lichidare, noul proprietar, care este de fapt vechi, îşi permite să mai investească. Trebuie doar să aleagă nişa perfectă, deoarece din răţuşca prea urâtă nu va putea face nimeni o lebădă imaculată.

Într-un final am zis să vă povestesc despre un lucru care m-a impresio­nat profund în toamna acestui an şi mi-a dat speranţe că în România se întâmplă lucruri frumoase.

30 de tineri s-au strâns într-o dimineaţă pe Aeroportul Băneasa pentru a-şi conduce colegul de 25 de ani la avionul spre Stuttgart, unde încearcă să se trateze de o boală rară. O descoperise în urmă cu o săptămână, după balul de absolvire a Facultăţii de Medicină.

Cristi Moga300 de tineri s-au strâns câteva zile mai târziu în Piaţa Universităţii purtând halate albe, de proaspăt absolvenţi de medicină, pentru a încerca să strângă 200.000 de euro, costul tratamentului din Germania.

Pe Facebook au format un grup de 1.600 de oameni în câteva zile. La meciul Steaua-Rapid au convins fotbaliştii să intre cu un banner de susţinere în faţa a peste 40.000 de spectatori. Au împânzit spitalele, apelând la doctorii români care nu îl pot trata pe colegul lor. Şi au primit sprijin. Au făcut licitaţii cu lucruri personale, au alergat în crosuri caritabile şi au convins artişti să dea spectacole pentru colegul lor, aflat în Germania.

Şi în două săptămâni au strâns 175.000 de euro, sumă care la început părea de neatins. Colegul are acum o şansă, dar ţine doar de el şi de doctorii din Germania. Cei de-aici şi-au făcut datoria.

Pentru mobilizarea şi sacrificiul acelor tineri, eu am redescoperit un motiv pentru care iubesc România şi cred că ţara asta şi noi toţi avem şansa unui viitor mai bun. Voi de ce o iubiţi?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO