Business Construct

Debranşarea poate aduce relansarea

FOTO: Shutterstock
30.06.2010, 15:43 129

Piaţa de centrale termice din Romănia s-a redus anul trecut lapuţin peste 100.000 de unităţi, însă estimările de scădere date deunii dintre principalii jucători de pe piaţa locală de profilvariază de la minus 30% pănă la minus 50%, în lipsa unor statisticioficiale în ceea ce priveşte numărul unităţilor prezente pepiaţă.

"Nuexistă date oficiale despre numărul de centrale termice dinRomănia, însă noi estimăm o scădere de circa 30% a pieţei deprofil, undeva la nivelul de 100.000 de unităţi. Aici ne referimstrict la piaţa de centrale termice convenţionale, cele deapartament. Pe alte segmente, scăderea este mai mare de atăt", adeclarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vănzări al AristonThermo Romania, subsidiara locală a grupului italian AristonThermo.

Compania deţine pe plan local o cotă de piaţă de aproximativ 28%pe segmentul de centrale termice convenţionale, iar pentru acest anoficialii companiei estimează o creştere a cotei de piaţă.

"În ceea ce priveşte cifra de afaceri pe 2009, am înregistrat oscădere similară cu piaţa", a adăugat Drăguleanu. Ariston ThermoRomania a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 24,5 milioanede euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului deFinanţe.

Valentin Nan, directorul de marketing al Viessmann Romania,subsidiara locală a producătorului german de centrale termiceViessmann, apreciază că valoarea pieţei s-a înjumătăţit anultrecut, coborănd în jurul valorii de 80 de milioane de euro.

"Faţă de 2008, în valoare, piaţa a înregistrat o scădere deaproape 50%, în prezent situăndu-se în jurul valorii de 75-80 demilioane de euro. Scăderea a fost atăt de mare în principal dincauza evoluţiei cursului de schimb", a spus Nan.

Estimarea în volum a pieţei realizată de reprezentatul Viessmanneste similară cu cea a lui Drăguleanu, de puţin peste 100.000 deunităţi. Subsidiara locală a companiei germane a înregistrat anultrecut o cifră de afaceri de circa 23 de milioane de euro, mai micăcu aproximativ 35% faţă de nivelul afacerilor din 2008, în timp cepentru 2010, compania estimează o creştere uşoară de pănă la 24,5milioane de euro.

"În opinia noastră, în 2009 piaţa centralelor termice s-aridicat la circa 102.000 de unităţi şi la o valoare cuprinsă între75 şi 100 de milioane de euro", a estimat şi Sever Scarlat,directorul general al Baxi Romănia, distribuitor de centraletermice, parte a grupului germano-britanic BDR Thermea.

Afacerile Baxi în Romănia s-au ridicat anul trecut la 3,3milioane de euro, în scădere cu aproximativ 30% faţă cifra deafaceri din 2008, în timp ce estimările companiei în ceea cepriveşte piaţa indică o scădere de circa 40%. "În 2009, BaxiRomănia a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, înscădere cu circa 33% faţă de anul 2008. Cifra realizată seîncadrează în procentul de contracţie a pieţei de 40%, previzionatpentru anul 2009 pe fondul adăncirii crizei economice şiîncetinirii ritmului de creştere inclusiv în industriaconstrucţiilor civile", a explicat Scarlat.

Început de an optimist. Businessul cu centraletermice este unul sezonier, în condiţiile în care proprietarii caredoresc să-şi intaleze o centrală termică trebuie să aştepte golireasistemului centralizat de încălzire. Ţinănd cont de iarna lungă dinacest an, vănzările de centrale termice abia încep să se simtă înpiaţă, dar cu toate acestea, jucătorii locali sunt ceva maioptimişti.

"Începutul de an seamănă un pic cu 2009, dar scăderea de anultrecut era ceva mai mare decăt cea de anul acesta. De altfel,estimările de creştere pentru primul trimestru au fost depăşite", amai spus Drăguleanu.

Şi reprezentantul Baxi apreciază că începutul acestui an a fostmai bun decăt cel din 2009, înregistrănd o creştere de peste 40% aafacerilor în acest interval.

"În primele cinci luni ale anului am înregistrat o cifră deafaceri de aproximativ 5,2 milioane de lei, reprezentănd o creşterecu 42% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009", a precizatScarlat. Ca pondere în cifra de afaceri anuală, primele cinci lunireprezintă circa 30%, potrivit estimărilor din piaţă.

Pe fondul acestor semnale din piaţă toţi jucătorii estimează ocreştere fie a afacerilor în acest an, fie o creştere a cotei depiaţă, în condiţiile în care evenimentele care pot implusionavănzările, respectiv anularea subvenţiilor la încălzire şiprogramul Casa Verde ar putea fi anulate.

"Pentru anul 2010, am bugetat o cifră de afaceri de peste 19milioane de lei. Vizăm schimbarea mixului de produse văndute, opondere semnificativă în această proiecţie reprezentăndu-ocentralele cu eficienţă crescută, centralele cu condensare", aadăugat directorul general al Baxi Romănia.

Cu ochii la debranşări. Toţi executiviiaşteaptă în acest an să vadă dacă guvernul adoptă sau nu eliminareasubvenţiilor la încălzire, eveniment care, spun ei, ar duce în modsigur la o adevărată explozie a pieţei de profil pe plan local.

Chiar dacă guvernul elimină subvenţiile, rămăn însă problemelede natură legislativă, care în prezent îngreunează foarte tareprocedura de debranşare de la sistemul centralizat deîncălzire.

"Pentru anul 2010 piaţa va înregistra o creştere faţă de 2009,factorii importanţi fiind numărul de debranşări cauzate deanunţarea tăierii subvenţiilor, dar şi creşterea segmentului deînlocuiri, datorat vechimii parcului de centrale existent înRomănia. În mod sigur piaţa ar cunoaşte o dezvoltare considerabilădacă ar fi eliminate piedicile legislative şi procedurale pentrudebranşare", a adăugat Sever.

De aceeaşi părere este şi Drăguleanu, care apreciază că piaţa decentrale termice din Romănia ar exploda în condiţiile în careeliminarea subvenţiilor la clădură ar însemna o dublare a preţuluiplătit de populaţie. Spre exemplu, preţul de furnziare a energieitermice în Bucureşti se ridică la 234 de lei/ Gcal, în timp cepopulaţia plăteşte aproximativ 119 lei/Gcal, restul reprezentăndsubvenţii.

"Un eveniment care într-adevăr va implusiona piaţa ar putea fieliminarea subvenţiilor pentru energia termică. Dacă guvernuladoptă această decizie, toţi vom plăti dublu pentru încălzire, dacădecidem să rămănem conectaţi la sistemul centralizat de încălzire",a adăugat Drăguleanu.

Şireprezentatul Viessman spune că în acest an compania se vaconcentra mai mult pe clienţii care urmează să se debranşeze de lasistemul centralizat de încălzire, precum şi pe clienţii care sevor orienta către înlocuirea sistemului cu unul mai nou.

Casa Verde, in subsidiar. La sfărşitul luniiiunie este aşteptată lansarea programului Casa Verde, prin careeste subvenţionată achiziţia unui sistem alternativ de încălzire,bazat pe resurse regenerabile, precum paleţii din lemn, panourilesolare sau pompele de căldură. În funcţie de sistemul ales,subvenţiile încep de la 3.000 de lei pentru centralele pe peleţi,6.000 de lei pentru sistemul solar şi 8.000 de lei pentru pompelede căldură.

"Programul Casa Verde nu va schimba radical piaţa. În mod cert ova implusiona în ceea ce priveşte vănzarea de sisteme alternativede încălzire, dar nu cred că vom vedea volume extrem de mari. Piaţade centrale din Romănia este dedicată aproape în întregimecentralelor de apartament, pe bază de gaz, şi din această cauză nuse încadrează în program. În schimb, ar putea influenţa vănzarea decentrale termice în condensare, care chiar dacă merg pe gaz, au unrandament mult mai bun şi un consum mult mai mic decăt celeconvenţionale, iar în Vest sunt incluse în programe de acest gen",a precizat Drăguleanu.

Valoarea subvenţiilor acordate prin "Casa Verde" reprezintăcirca 50% din preţul final al sistemelor alternative de încălzire,în condiţiile în care preţurile medii la sistemele incluse înprogram încep de la 5.000 de lei.

"Credem în continuare că reducerea cotei maxime de subvenţionarede la 70-80% la maximum 50% va conduce la creşterea numărului debeneficiari de echipamente ce utilizează resursele regenerabile înlocul combustibililor clasici şi implicit la o eficientizare ainvestirii fondurilor alocate şi o reducere semnificativă aconsumului de combustibili fosili şi a emisiilor de noxe înatmosferă", a apreciat Sever.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO