Business Construct

Demolează arhiepiscopia turnul de birouri de lângă catedrală?

03.01.2011, 23:51 34

Curtea de Apel Suceava a înclinat balanţa în favoareaArhiepiscopiei Romano-Catolice, în ceea ce priveşte litigiulprovocat de construirea turnului de birouri Cathedral Plaza dinBucureşti, schimbând "în totalitate" decizia pronunţată de Curteade Apel Ploieşti şi oprind astfel construcţia clădirii cu 18 etaje,situată în imediata apropierea a Catedralei Sfântul Iosif.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice spun că "demolareaclădirii ilegale Cathedral Plaza este pe cale să devină orealitate", în timp ce reprezentanţii dezvoltatorului susţin cădecizia este "fără efecte directe asupra proiectului imobiliar,clădirea fiind deja finalizată la această dată".

"Demolarea este o chestiune subsecventă. Există o cerere dinpartea Arhiepiscopiei pentru demolarea clădirii înaintată laJudecătoria Sectorului 1, în care sunt invocate prejudiciile adusede această construcţie de ordin fizic, dar şi de mediu. La acestemotive va fi adăugată şi lipsa unei autorizaţii de construirelegale. Clădirea poate fi demolată prin tăiere, implozia fiind unprocedeu prea periculos. Sunt firme în România care pot face astfelde operaţiuni", a declarat Mugur Popescu, avocat al firmei Bîrsan,Popescu şi Asociaţii, care reprezintă Arhiepiscopia.

"Din punct de vedere tehnic, clădirea poate fi demolată, prindemolare mecanică, fără niciun risc. Pas cu pas, etaj cu etaj", adeclarat şi omul de afaceri Radu Ouatu, proprietarul firmei deconstrucţii Apolodor, una dintre firmele cu cea mai bogatăexpertiză în demolări de clădiri de pe piaţa locală.

Proiectul clădirii de birouri a fost anunţat de mai bine depatru ani, dar pe fondul litigiilor dintre ArhiepiscopiaRomano-Catolică, firma Millennium Building Development,beneficiarul proiectului, şi Primăria Sectorului 1, care a eliberatautorizaţiile de construire, lucrările au fost de mai multe orisuspendate, motiv pentru care imobilul a ajuns doar în acest anîntr-un stadiu avansat de finalizare.

"Suntem decişi să recuperăm în instanţă cele peste 22 demilioane de euro daune, fie de la Arhiepiscopie - în cazul anulăriideciziei Curţii de Apel Suceava, fie de la Primăria Sectorului 1 -în cazul în care decizia va rămâne irevocabilă", a spus şi DaianaVoicu, directorul Willbrook Management Internaţional, grupul dincare face parte compania care a ridicat turnul Cathedral Plaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO