Business Construct

Discount la crestere

Discount la crestere

La nivel de retail, IKEA a depasit grupul Mobexpert, care ramane insa cel mai mare jucator la nivelul intregii piete de mobila

26.02.2009, 16:55 36

Afacerile primilor zece jucatori au sarit de 500 de milioane de euro, adica de 25% din piata in conditiile in care liderul general al pietei a ramas compania Mobexpert, controlata de omul de afaceri Dan Sucu, care potrivit estimarilor Ziarului Financiar a avut afaceri de circa 170 milioane de euro, nivel similar cu cel din 2007.
Mobexpert nu a facut inca publice rezultatele financiare pe anul trecut, insa Dan Sucu a precizat ca si-a ratat targetul de vanzari de 200 de milioane de euro. Pe locul doi se afla, ca si in 2007, grupul de firme Elvila, afacere controlata de Viorel Catarama, cu vanzari de 115 milioane de euro, in crestere cu 3%, sub estimarile initiale de 7-10%. Schimbarile apar pe ultima pozitie a podiumului pe care a urcat retailerul IKEA cu o singura unitate de productie.
Rezista cu greu. Italsofa, companie care in 2007 se afla intre primii jucatori, nu a facut inca publice rezultatele pe anul 2008. In 2007, italienii au avut afaceri de 77 de milioane de euro in Romania.
Pe locul cinci se afla Lemet, iar pe sase Sortilemn, firma controlata de omul de afaceri Michael Brandhuber, care miza in 2008 pe un nivel al afacerilor similar cu cel din 2007, pe fondul colaborarii cu IKEA.
Peste 70% din totalul productiei Sortilemn este contractata de furnizorul suedez IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.
Produsele pentru IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, SUA, Canada, Norvegia, Polonia.
Pentru acest an, Sortilemn mizeaza pe o cifra de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro si spune ca planurile pentru urmatorii trei ani vizeaza vanzari anuale de aproximativ 48 de milioane de euro
In topul principalilor jucatori se mai afla si producatori precum Plimob, Silvarom si Alprom, companii fara o retea puternic dezvoltata de magazine.
Alt lider In retail. Insa, cele mai importante schimbari pe piata de mobila au aparut anul trecut in retail. Omul de afaceri Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai discreti antreprenori locali, a devenit cel mai mare jucator din retailul de mobila, dupa ce a inregistrat anul trecut afaceri de 104,7 milioane de euro cu unitatea IKEA din Baneasa pe care o controleaza.
La nivel de retail, IKEA a depasit astfel grupul Mobexpert, ale carui afaceri pe acest segment sunt de sub 100 de milioane de euro. Mobexpert a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de circa 170 de milioane de euro, din care aproximativ jumatate in retail.
Cumuland vanzarile din retail cu cele din productie, Mobexpert ramane insa cel mai mare jucator la nivelul intregii piete de mobila. Aceasta este prima schimbare de loc in retailul de mobila, dupa mai multi ani dominati de Mobexpert. 
Cum a reusit IKEA sa rastoarne o ierarhie dominata pana acum de jucatori locali? Compania suedeza cu afaceri anuale de peste 20 miliarde de euro a intrat pe piata locala intr-un moment in care industria traversa o perioada de crestere puternica sustinuta de numarul mare de proiecte rezidentiale care se finalizau, dar si de puterea de cumparare in crestere.
IKEA spunea, de altfel, la momentul intrarii ca a asteptat o maturizare a pietei pana sa faca acest pas. Prezenta companiei in Romania nu este insa directa, ei acceptand cererea de francizare venita din partea omului de afaceri Puiu Popoviciu. Pe langa aceasta cerere, compania suedeza a mai avut alte cateva sute de aplicatii similare in decursul timpului.
Planul initial de vanzari al IKEA pentru piata locala a fost dat peste cap inca din primele sase luni cand compania isi realizase deja bugetul de 40 de milioane de euro aferent intregului an.
Magazinul din Baneasa a oferit surprize si la nivelul profitului, in conditiile in care inca din cele noua luni de functionare din 2007 a raportat un castig net de circa 4,6 milioane de euro.
Magazinul IKEA din Baneasa este al doilea ca marime de pe piata locala dupa cel operat de kika si deschis in decembrie anul trecut. Situatia s-ar putea schimba insa pe viitor cand reprezentantii IKEA au anuntat ca iau in calcul extinderea unitatii existente cu circa 2.000 de metri patrati.
In 2009 lupta in retail se anunta la fel de ascutita, in conditiile in care in Capitala a inceput deja sa vanda si kika. Investitiile pe care kika le-a derulat pana acum sunt de 31 de milioane de euro, insa austriecii se pregatesc sa pluseze cu alte 30 de milioane de euro pentru trei locatii.
Retailerul austriac nu are capacitati proprii de productie, lucrand cu furnizori din intreaga lume, inclusiv din Romania. Numai anul trecut, spre exemplu, producatorii locali au livrat mobila de circa 50 de milioane de euro catre piata europeana pe care kika este prezenta.
Al doilea jucator ca venituri realizate in retail este Mobexpert, cu 32 de unitati (hipermagazine si magazine de mai mici dimensiuni). Cea mai mare unitate din retea este cea de la Baneasa, deschisa in 2006 si care se intinde pe o suprafata de 15.000 de metri patrati din totalul de 23.000 de metri patrati ai galeriei. Cele opt hipermagazine deschise de la infiintare au o suprafata de peste 80.000 metri patrati.
Urmeaza inchideri? Numarul trei din punctul de vedere al veniturilor realizate in retail este ocupat, de Elvila, firma controlata de omul de afaceri Viorel Catarama.
Elvila opereaza 52 de magazine, dintre care 11 au o suprafata de peste 1.000 de metri patrati. Cel mai mare magazin din grup este in Bucuresti si ocupa o suprafata de 5.200 de metri patrati. Alti jucatori din retailul de mobila sunt Neoset, Lemet si Staer, insa la dimensiuni mai mici decat primii jucatori din top.
Neoset opereaza o retea de 16 unitati, potrivit datelor existente pe siteul companiei. Un alt jucator cu o retea intinsa de magazine insa de mai mici dimensiuni opereaza si Lemet, afacere dezvoltata de Alexandru Rizea. Compania opereaza 140 de unitati dintre care 91 in franciza. Lemet a avut anul trecut o cifra de afaceri de 136 de milioane de lei (36,9 mil. euro).
Compania Staer are 26 de magazine cu o suprafata totala de peste 21.000 mp.
Cel mai mare showroom al retelei Staer este, in prezent, cel de la Arad, ce se intinde pe o suprafata de 4.500 de metri patrati si care a fost inaugurat in noiembrie anul trecut.
Pe piata de retail de mobila mai activeaza si Mobilia Company, o retea nationala de centre comerciale specializate in vanzarea de mobilier. Mobilia Center are patru complexuri deschise in Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, cu o suprafata totala de 15.900 de metri patrati.
Exporturile, peste importuri. Exporturile de mobila au inregistrat, in 2008, o valoare similara celei din 2007, de peste 1,1 miliarde de euro, ponderea livrarilor pe piete externe reprezentand 58% din totalul productiei, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.
Importurile s-au majorat cu 16%, de la 436 de milioane de euro la 505 milioane de euro, in timp ce vanzarile de mobilier romanesc au crescut cu circa 100 de milioane de euro. In aceste conditii piata romaneasca de profil (productia locala plus importurile) a crescut anul trecut cu 14%, de la 1,192 miliarde de euro la 1,355 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels