Business Construct

Editorial: Fuga dupa proiecte

28.02.2008, 15:41 14

Aeroport in sudul Capitalei, canalul Dunare-Bucuresti, investitii de 7,5 miliarde de euro in infrastructura Capitalei, retele de drumuri si de canalizare in Voluntari sunt doar cateva dintre marile proiecte anuntate de administratiile locale de la inceputul anului. Readucerea in prim-plan a acestor planuri inghetate de mai multi ani ar putea constitui ingredientele unui inceput de an electoral perfect. La fel s-a intamplat si in 2004, cand dupa o perioada de patru ani, in care volumul de lucrari in constructii a inregistrat doar cresteri usoare, proiectele de infrastructura s-au tinut lant.
Practic, dupa 2007 cand piata constructiilor a crescut cu 34%, stabilind un record pentru ultimii 20 de ani, companiile de constructii se asteapta la o noua majorare record datorata investitiilor electorale si fondurilor
structurale care urmeaza sa fie cofinantate anul acesta. Singurele piedici in afacerile jucatorilor de profil ar putea fi scumpirea materialelor de constructii, a manoperei si fluctuatiile valutare din ultima perioada.
De altfel, aceasta tendinta de crestere continua a volumului de investitii in constructii a fost numita de Vladimir Arsene, unul dintre cei mai reputati arhitecti de pe piata locala, drept "un paradis, pentru ca trebuie sa astepti multi ani, ca arhitect, ca sa ajungi la avalansa de proiecte de acum".
Am fost intrebat la un moment dat ce segment al pietei constructiilor se va dezvolta cel mai mult anul acesta si mai ales in ce zona. Raspunsul a fost destul de sec, toate. De ce? Pentru ca proiectele imobiliare si cele de infrastructura vor merge cot la cot in 2008, ce-i drept haotic, dar necesar pentru a putea recupera decalajul fata de tarile dezvoltate din Vest.
Spre exemplu, PMB este obligata sa investeasca minimum doua miliarde de euro pana in 2013 pentru a evita un blocaj total al traficului din Bucuresti, si alta jumatate de miliard pana in 2027, potrivit masterplanului pe transport. In acelasi timp, ritmul de crestere al pietei imobiliare din Ro?mania este mult mai alert decat in Polonia, potrivit repre?zen?tantilor companiei britanice Bovis Lend Lease, una dintre cele mai mari din sectorul de construction management.

www.businessconstruct.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO