Business Construct

Editorial: Se apropie refluxul?

31.07.2008, 14:49 15

Profiturile record inregistrate pe piata imobiliara nu s-au mai repetat si anul acesta, cand investitiile s-au redus mult pe fondul crizei internationale. Aceasta tendinta sa facut simtita si pe piata constructiilor, unde producatorii de caramizi sau distribuitorii de placi ceramice au inregistrat o crestere sub previziuni. Spre exemplu, piata de caramizi a crescut cu doar 15%, in timp ce vanzarile de placi ceramice au stagnat.

In acest context, cat de fragila e piata constructiilor? Rezultatele la sase luni indica o crestere de 31,5%, care se va mentine pana la sfarsitul anului, sub previziunile de la inceputul anului, ce indicau o majorare de 35%. Producatorii de materiale de constructii siau reconfigurat vanzarile de la un sector la altul. Astfel, stagnarea investitiilor rezidentiale ia impins pe jucatori catre domeniul comercial, unde a luat amploare dezvoltarea proiectelor odata cu extinderea agresiva a operatorilor din retail.

Potrivit tendintelor din tarile baltice, pe piata locala mai urmeaza inca doi ani de crestere puternica dupa aderarea la Uniunea Europeana, urmand ca ulterior consumul de materiale de constructii sa se stabilizeze. Insa, chiar si in aceste conditii, mari jucatori straini precum germanii de la Knauf (gipscarton) sau Xella (BCA) continua sa investeasca in unitati de productie.

Companiile de profil se pregatesc astfel pentru investitiile din infrastructura, care vor atrage la randul lor investitorii straini, dar si pentru acoperirea deficitului de spatii locative si comerciale, perioada actuala de declin fiind normala in contextul maturizarii pietei.

Cu toate acestea, investitiile in infrastructura continua sa intarzie din cauza procesului greoi de proiectare, executie si expropriere a terenurilor. Licitatiile care vor fi realizate anul acesta vor cuprinde peste 160 de kilometri de autostrada sectoarele ComarnicBrasov, TimisoaraArad, CernavodaConstanta, centura Sibiu si centura Arad vor atrage investitii de peste 1,7 miliarde de euro, dar nu vor putea fi finalizate mai devreme de trei ani.

www.businessconstruct.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO