Business Construct

Fonduri UE: Cum se cheltuiesc 20 mld. euro

29.10.2008, 14:46 100

Valoarea proiectelor cu finantare de la Uniunea Europeana se va ridica la peste 350 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013 dintre care 19,7 miliarde de euro sunt adresate Romaniei.

 
Jaspers, Jessica si Jeremie. Cele trei instrumente de asistenta sunt Jaspers (acronimul de la Joint Assistance to Support Projects in European Regions), care ofera asistenta pentru proiectele a caror valoare depaseste 25 de milioane de euro pentru proiectele de mediu, si respectiv 50 de milioane de euro pentru proiectele de infrastructura de transport; Jessica (Joint European Support fot Sustainable Investment in City Areas), care isi propune crearea prin finantare europeana de fonduri de investitii cu destinatie urbana si Jeremie (Joint European Resources for Small and Medium-sized Enterprises), destinat finantarii institutiilor financiare care doresc sa ofere credite intreprinderilor mici si mijlocii.
Daca Jessica si Jeremie sunt niste instrumente mai complicate, care necesita o abordare mai aprofundata din partea autoritatilor de management (AM), prin Jaspers, AM beneficiaza gratuit de asistenta din partea expertilor CE, BEI si BERD, si mai nou, din 2008, de expertii bancii germane de investitii KfW Bankengruppe, pentru implementarea proiectelor de anvergura. Toate cele trei instrumente sunt destinate celor 12 noi state ale Uniunii care au aderat intre 2004-2007 si care in perioada 2007-2013 beneficiaza de finantare din partea UE de 350 mld. euro, fonduri destinate implementarii politicii de coeziune a statelor membre. Aceasta este cea mai mare finantare prin Fonduri Structurale realizata de UE pana la ora actuala, valoarea investitiilor repezentand aproximativ 36% din bugetul Uniunii pentru perioada in cauza.
De asemenea, pentru anul acesta CE, impreuna cu aceiasi parteneri, BEI si BERD doreste lansara celui de-al patrulea instrument destinat asistentei in accesarea Fondurilor Structurale, si anume Jasmine (acronimoul de la Joint Action to Support Microfinance Institutions in Europe).
Instrumentul isi propune facilitarea accesului la finantare prin crearea de fonduri de investitii orientate catre dezvoltarea microintreprinderilor, atat prin cresterea numarului acestora, cat si prin cresterea fortei de munca implicata in activitatile microintreprinderilor.
 
Proiecte de mediu de un miliard de euro aprobate. Jaspers are in vedere realizarea obiectivelor din planurile de dezvoltare pentru fiecare domeniu major de interventie la nivel national (in cazul Romaniei fiind vorba despre sase domenii majore de interventie: cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, protectia mediului, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea si cresterea productivitatii in sectorul agricol si respectiv diminuarea disparitatilor intraregionale).
Asistenta Jaspers se acorda insa numai pentru domeniile majore doi si trei de interventie, respectiv pentru infrastructura de transport si protectia mediului. Pentru fiecare domeniu major de interventie, autoritatea de management care se ocupa de implementarea proiectelor finantate prin Fonduri Structurale este ministerul de resort.
La nivelul celor 10 state membre noi aderate, autoritatile de management au apelat la asistenta Jaspers pentru 281 de proiecte, in topul depunerilor de proiect Romania ocupand pozitia secunda, dupa Polonia, cu 57 de proiecte aflate in desfasurare.
Din cele 57 de proiecte care asteapta acceptul Comisiei Europene, opt proiecte au fost deja aprobate, valoarea proiectelor ridicandu-se la aproximativ un miliard de euro.
Toate cele opt proiecte sunt pentru reinnoirea infrastructurii utilitare de apa si canal, autoritatea de management in cazul acesta fiind Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
„Comisia Europeana aprobat opt din cele noua proiecte depuse de noi, valoarea proiectelor fiind de aproape un miliard de euro. In prezent mai avem in desfasurare peste 40 de proiecte pentru infrastructura de apa si canal, 29 de proiecte pentru gestionarea deseurilor, 3 proiecte pentru innoirea sistemelor de termoficare si alte 4 proiecte pentru prevenirea
riscurilor de calamitati naturale", a declarat Silviu Stoica, secretar de stat in Ministerului Mediului.
Printre proiectele care au beneficiat de asistenta Jaspers din domeniul major doi de interventie, de dezvoltare si modernizare a infrastructurii de transport, se numara modernizarea tronsonului feroviar IV paneuropean, pe segmentul Curtici-Simeria-Brasov-Predeal, imbunatatirea conditiilor navigabile pe Dunare, precum si dezvoltarea infrastructurilor portuare de pe fluviu, modernizarea si dezvoltarea Portului International Constanta. Autoritatea de management in cazul acestor proiecte este Ministerul Transporturilor si Lucrarilor Publice.
 
Fonduri de investitii pentru dezvoltarea oraselor. Jessica isi propune crearea cu ajutorul Fondurilor Structurale acordate de UE pentru perioada 2007-2013 a unor fonduri de investitii cu destinatie speciala, asa-numitele Fonduri de Dezvoltare Urbana (UDF).
Astfel autoritatile de management pot decide ca o parte din finantarea primita pentru un anumit domeniu major de interventie sa fie distribuita catre un astfel de fond de investitii.
Prin UDF-uri pot fi finantate proiecte care vizeaza in principal dezvoltarea infrastructurii urbane, incluzand aici retele de transport public si retele de apa si canal, restaurarea siturilor culturale, dezvoltarea de spatii pentru birouri, de universitati si spitale sau de constructia de centrale electrice neconventionale etc.
UDF-urile fie pot fi puse sub administrarea unui Fond Suveran, fie se pot administra in regim propriu, insa au responsabilitate in fata autoritatii de management. Obligativitatea fondului este ca absolut toate investitiile pe care le finanteaza sa fie indreptate catre sectorul public. Cu toate acestea, investitiile pe care un UDF le poate face pot viza atat orase, cat si regiuni sau pot functiona la nivel national, in functie de competentele acordate de autoritatea de management creatoare.
Valoarea maxima a unui astfel de fond de investitii nu poate sa depaseasca insa 100 de milioane de euro, in timp ce valoarea minima de infiintare a fondului este de 10 milioane de euro.
Pentru a putea apela la Jessica, autoritatile de management trebuie sa faca dovada ca in programul operational pe care il gestioneaza se regaseste si o agenda urbana si de asemenea trebuie sa prezinte si impactul estimat prin utilizarea acestui instrument, la nivel local, regional sau national.
Pana in prezent au fost semnate cinci astfel de acorduri intre CE, BEI si BERD, initiatorii instrumentului, si autoritatile locale din trei state membre ale Uniunii Europene, si anume Marea Britanie, Germania si Polonia.
Regiunile pentru care s-au infiintat Fonduri de Dezvoltare Urbana sunt Londra, Wales in Marea Britanie, Saxonia si Brandenburg in Germania si regiunea Wielkopolska in Polonia. De asemenea, se poarta tratative pentru infiintarea a inca 20 de Fonduri de Dezvoltare Urbana sub Jessica, in Italia, Grecia, Spania si Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO