Business Construct

Fuziunile transfronta liere vor impulsiona afacerile cu terenuri

28.02.2008, 15:37 53

Firmele romanesti si companiile europene cu sediul social in Romania care detin terenuri pe teritoriul tarii ar putea fuziona prin absorbtie cu societati din statele UE dupa 1 ianuarie 2012, potrivit unui proiect de modificare a Legii 31/1990 privind societatile comerciale. De asemenea, firmele care au in proprietate terenuri aflate in Romania vor avea posibilitatea sa infiinteze noi societati in tarile UE, in urma unor fuziuni transfrontaliere, incepand cu aceeasi data, conform proiectului, elaborat de Ministerul Justitiei, care preia reglementarile unei directive UE.

Reglementarea vizeaza fuziunile transfrontaliere in cazul societatilor pe actiuni, societatilor in comandita pe actiuni, societatilor cu raspundere limitata si societatilor europene cu sediul in Romania. Legea 31/1990 privind societatile comerciale a fost modificata de nenumarate ori pana in prezent, cele mai multe schimbari intrand in vigoare in decembrie 2006.
"Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, initiat de Ministerul Justitiei reglementeaza doua aspecte privind functionarea societatilor comerciale cu impact direct asupra practicii in domeniul imobilar. Primul este legat de dreptul administratorilor de a semna acte de dispozitie, in timp ce al doilea se refera la fuziunea transfrontaliera a societatilor de capitaluri in legislatia romana", spune Bogdan Ionita, avocat la Schoenherr si Asociatii SCA.
Proiectul de lege transpune prevederile Directivei 2005/56/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 octombrie 2005 privind fuziunea transfrontaliera a societatilor de capitaluri in legislatia romana - cu intarziere deoarece statele membre ale Uniunii Europene erau obligate sa transpuna aceasta directiva in dreptul national pana in data de 15 decembrie 2007.
"Potrivit prevederilor Directivei 2005/56/CE, societatile comerciale de capitaluri care dobandesc personalitate juridica si sunt infiintate in conformitate cu legislatia unui stat membru UE, precum si societatile europene cu sediul intr-un stat membru UE pot fuziona cu societatile comerciale de capitaluri care dobandesc personalitate juridica si sunt infiintate in conformitate cu legislatia unui alt stat membru UE, precum si societatile europene cu sediul intr-un alt stat membru UE", spune reprezentantul Schoenherr si Asociatii SCA. Proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale ia in considerare efectul transferului patrimonial produs in cazul unei fuziuni, cum este transferul dreptului de proprietate asupra unui teren de la o societate comerciala de nationalitate romana la o alta societate comerciala constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru.


Conflict intre doua legi
Insa, aplicarea proiectului de lege privind Legea 31/1990 ar putea intra in conflict cu art. 4 al Legii nr. 312/2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi si de persoanele juridice straine, persoanele juridice constituite in conformitate cu legislatia unui stat membru UE pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor din Romania pentru constituirea de sedii secundare incepand cu 1 ianuarie 2012.
"In masura in care proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale nu va fi modificat in mod corespunzator, ramane de vazut in ce maniera conflictul intre cele doua legi va fi solutionat de catre legiuitor sau de catre practica, inclusiv cea a instantelor de judecata", spune Ionita.
Ca urmare, proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale prevede ca societatile comerciale de nationalitate romana care detin terenuri pe teritoriul Romaniei pot participa la o fuziune transfrontaliera in care societatea absorbanta sau societatea nou-infiintata este persoana juridica ce are nationalitatea unui alt stat membru UE numai dupa 1 ianuarie 2012.
Insa, art. 5 al Legii nr. 312/2005 prevede ca persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere numai dupa 1 ianuarie 2014. De aceasta data, proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale omite sa prevada vreo coordonare cu dispozitiile art. 5 din Legea nr. 312/2005.
Formularea generala din proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale care se refera la societati comerciale romane care detin in proprietate terenuri, fara a scoate in evidenta terenurile agricole, forestiere sau destinate sediilor secundare, poate conduce la interpretarea ca transferul terenurilor agricole, forestiere si a padurilor de la o societate comerciala romana la o societate comerciala infiintata in conformitate cu legislatia unui alt stat membru se va putea realiza pe calea fuziunii incepand cu
1 ianuarie 2012.
Pe de alta parte, interdictia din art. 5 al Legii nr. 312/2005 este formulata tot in mod general, referindu-se la orice forma de dobandire, si ar putea fi interpretata ca o interdictie implicita a societatilor comerciale romane de a participa la fuziuni transfrontaliere pana la 1 ianuarie 2014 care au ca efect transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole sau forestiere in favoarea unor societati comerciale constituite in conformitate cu legislatia unui stat membru UE.


Mai multe drepturi pentru administratorii de firme
Proiectul de lege vine sa completeze lipsa unei reglementari exprese in Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale referitoare la dreptul administratorilor de a semna acte de dispozitie, cum este cazul unui contract de vanzare-cumparare sau al unui contract de ipoteca referitor la un imobil, in numele societatii comerciale.
"In decizia nr. 1964 din 23.05.2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilea ca pentru semnarea unui contract de ipoteca, administratorul trebuie imputernicit printr-o hotarare a adunarii generale a asociatilor, contractul de ipoteca fiind un act de dispozitie pentru care administratorul are nevoie de o imputernicire speciala, iar hotararea trebuie sa fie in forma autentica, de vreme ce si contractul de ipoteca se incheie in forma autentica", afirma Ionita.
Proiectul de lege urmareste sa puna capat unei astfel de practici judiciare si sa permita administratorilor sa isi exercite competentele care le sunt conferite de catre actul constitutiv si de catre Legea societatilor comerciale.
Noul articol 70 pe care il propune proiectul de lege prevede expres ca actele de dispozitie asupra bunurilor unei societati comerciale pot fi incheiate in temeiul puterilor rezultand din hotararile sau imputernicirile intocmite sub semnatura privata, in conformitate cu regulile din actul constitutiv si celelalte reglementari interne ale societatii comerciale, chiar daca actele de dispozitie trebuie incheiate in forma autentica.
Acelasi articol clarifica statutul administratorului de reprezentant legal al societatii si nu de simplu imputernicit si confirma, in acord cu prevederile Legii societatilor comerciale, capacitatea administratorului de a reprezenta societatea in virtutea actului constitutiv si a legii inclusiv in cazul incheierii unor contracte de vanzare-cumparare in forma autentica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO