Business Construct

Investitii: Ce bani a cheltuit CNI pentru sport

23.03.2010, 14:59 79

La cinci ani de la infiintare, Compania Nationala de Investitii(CNI), aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale siTurismului (MDRT), a fost cel mai activ investitor de pe acestsegment, avand in vedere ca a cheltuit 1,3 mld. lei (circa 354 mil.euro) in constructia si reabilitarea de sali de sport si unpatinoar artificial. Pana in prezent au fost construite 417 sali desport si un patinoar si sunt in executie 19 bazine de inot, dintotalul de 70 anuntate de CNI in 2007.

"In perioada 2005-2009 au fost construite 417 sali de sport siun patinoar artificial. In ceea ce priveste bazinele de inot,mentionam ca pana in prezent nu au fost finalizate lucrarile laniciunul dintre obiectivele incluse in program. Tot in perioadamentionata au fost reabilitate 31 de sali de sport prin programul«Reabilitare si consolidare sali de sport»", afirma reprezentantiiCNI.

Compania afirma ca in prezent se afla in stadiul de executie 167de sali de sport, un patinoar artificial, 19 bazine de inot si 8obiective incluse in programul reabilitari de sali de sport, carenu vor fi insa finalizate in 2010 pentru ca fondurile suntinsuficiente.

CNI are pentru anul acesta bugetate investitii totale de 265mil. lei (63 mil. euro) in constructia de sali de sport, patinoareartificiale, bazine de inot si reabilitari de sali de sport.Defalcat, compania va aloca 195 mil. lei pentru sali de sport, 15mil. lei pentru patinoare artificiale, 50 mil. lei pentru bazine deinot si 5 mil. lei pentru reabilitare de sali de sport. Pe langaaceste proiecte, CNI aloca bani si pentru construirea de camineculturale in comunele si satele din provincie.

"Cele mai multe investitii vizeaza obiective incluse in cadrulprogramului sali de sport. Astfel vor fi finantate obiectiveleaflate in executie, iar inceperea de noi investitii se va realizain functie de alocatiile bugetare", sustin reprezentantii CNI.

Cel mai mare volum de investitii a fost alocat in perioada2005-2009 pentru constructia de sali de sport derulat. Pentru acestprogram, in 2005 a fost alocata suma de 26,2 milioane lei, in 2006au fost investiti 90,1 milioane lei, in 2007 au fost cheltuiti de151,6 milioane lei, in 2008 a fost alocata suma de 315 mil. lei,iar anul trecut investitiile au ajuns la 397 mil. lei.

Primele bazine, in constructIe. CNI are in prezent in executie19 bazine de inot in care va investi 182,7 mil. lei (43,5 mil.euro), din totalul de 70 anuntate inca din 2007. Desi initialprimele bazine trebuia sa fie gata in 2008, licitatiile au fostorganizate abia in 2009, urmand ca primele bazine functionale safie gata la sfarsitul anului acesta.

Licitatiile pentru constructia de bazine de inot au atras siinteresul companiilor mari de constructii precum Dafora, controlatade omul de afaceri Gheorghe Calburean, Constructii Erbasu, detinutade Cristian Erbasu, sau Grup 4 Instalatii, unul dintre cei mai mariconstructori din Cluj. Din cauza crizei financiare, "setea"constructorilor pentru contracte a devenit mai puternica, mai alespentru a nu pierde forta de munca, chiar daca profitul pentruastfel de lucrari este mai mic.

"De la inceputul programului in 2007 si pana in 2008 s-auderulat procedurile pentru contractul de proiectare a proiectuluipilot, iar ulterior au fost obtinute avizele necesare. Predarea siavizarea finala a proiectului pilot s-a realizat in 2009. Astfel,licitatiile pentru atribuirea contractelor pentru cele 19 obiectiveaflate in executie in prezent au inceput in august 2009, iar durataminima de desfasurare a acestor lucrari este de 12 luni. De aceeapana in prezent nu a fost finalizat niciun bazin de inot", audeclarat oficialii CNI.

Prin programul "Bazine de inot", care are o valoare totala de150 de milioane de euro, vor fi construite in total 10 bazineolimpice (care vor atrage investitii de 61 de milioane de lei), 20de bazine de polo (ce vor necesita investitii de 42,5 milioane delei) si 40 de bazine didactice (cu fonduri de 3,9 milioane delei).

In Romania exista in prezent 40 de bazine acoperite si 90 debazine descoperite, insa cel putin 20 din acestea nu suntfunctionale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei,Cercetarii, Tineretului si Sportului valabile la sfarsitul anului2008. In plus, o mare parte din ele functioneaza ca stranduri sause afla in incinta unor hoteluri care le utilizeaza pentru clientiilor, doar trei dintre ele fiind prevazute pentru competitii internesi internationale de inot si polo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO