Business Construct

Investitorii care fac treaba administratiei

Investitorii care fac treaba administratiei

Orasul Voluntari, judetul Ilfov

28.02.2008, 15:30 520

Impartit in doua extreme, in partea de vest, zona Pipera, cu terenuri scumpe si fara utilitati, si partea de est, orasul Voluntari, unde infrastructura de baza este destul de extinsa, fosta comuna declarata oras in 2004 trebuie sa livreze investitorilor si perspective de dezvoltare pentru a nu risca migrarea ?clientilor" spre zone mai dezvoltate.
Primarul orasului Voluntari, Florentin Costel Pandele, recunoaste ca administratia locala nu a putut tine pasul cu rapiditatea dezvoltarii de proiecte imobiliare, cu setea investitorilor de a "coloniza" aceasta parte a Capitalei.
"Recunosc ca ritmul dezvoltarilor imobiliare a depasit capacitatea administratiei de a oferi infrastructura de baza, drumuri sau canalizare", a declarat Pandele.
La un pret mediu de 200-300 de euro pe metru patrat terenul din Voluntari este prohibitiv pentru o Primarie cu un buget total estimat la 40 de milioane de euro pentru anul in curs care vrea sa exproprieze pentru a construi strazi, de exemplu.
Solutia propusa de Pandele este ca proprietarii de terenuri din zona sa cedeze, din proprie initiativa, suprafetele necesare dezvoltarii de drumuri. Investitorii locali sunt pusi astfel in situatia interesanta de a renunta la teren, deci la bani, pentru a fi siguri ca au drumuri, fara de care valoarea proprietatilor oricum va scadea la un moment dat.
Voluntariul si Pipera ar fi evitat aceasta situatie, in care administratia locala isi da seama ca nu are loc liber pentru a conecta eficient orasul la Capitala prin drumuri, daca ar fi intocmit din timp, de la primele semne ale exploziei imobiliare, un plan concret de dezvoltare, care sa fie impus investitorilor.
In lipsa unui astfel de proiect, dezvoltatorii din zona au construit dupa cum au crezut ei de cuviinta, imaginandu-si mai mult pe unde vor veni drumurile asfaltate sau conductele de canalizare. Daca Pipera era privita ca acel loc in care scapi de traficul bucurestean, de stat zeci de minute pe zi blocat in trafic in centrul Capitalei, lipsa strazilor sau limitarea acestora a dus la crearea de ambuteiaje chiar la intrarea in Bucuresti.


Dezvoltare fara o strategie asumata
Voluntari are o populatie oficiala de 33.000 de locuitori, insa Pandele estimeaza ca orasul gazduieste circa 80.000 de persoane. Dupa ponderea sectoarelor econo?mice in afacerile totale derulate in zona, Voluntari este un oras modern, in care 50% dintre operatorii comerciali activeaza pe piata serviciilor, 40% in constructii si 10% in comert. In partea de est a orasului situatia infrastructurii este mai buna, circa 75% din populatia de aici beneficiind de canalizare si de apa potabila, in Pipera insa, marea majoritate a gospodariilor au doar un contract de intentie din partea Apa Nova, in timp ce la ora actuala constructiile sunt date in ge?neral cu aviz pentru fosa septica si put forat, in locul cana?lizarii. Intarzierea prezentarii din partea Primariei a unui plan de dezvoltare va insemna pe viitor ca investitorii, practic, vor fi cei care vor "desena" reteaua de infrastructura, in functie de necesitatile lor, in loc sa fie obligati sa respecte o strategie deja asumata.
Din fericire, majoritatea proprietarilor din zona s-au declarat foarte interesati de propunerile primarului privind cedarea benevola de terenuri pentru extinderea drumurilor, Pandele declarand ca au fost deja cedate suprafete importante de teren, pe gratis, necesare constructiei de drumuri.
"Unii proprietari ne-au spus deja ca sunt pregatiti sa ne cedeze suprafetele de care avem nevoie. Consider ca, pana la urma, cei mai multi dintre ei vor fi de acord cu faptul ca alta solutie rapida nu avem", a explicat Pandele, care a adaugat ca bugetul pe care il are la dispozitie este mult prea mic pentru a-si permite exproprieri.
Oricum, din cele 40 de milioane de euro estimate ca buget local pentru Voluntari 5 milioane de euro, respectiv 12,5%, provin din tranzactiile cu terenuri, sume care, cel putin in momentul de fata, au fost redirectionate de catre Guvern la bugetul de stat, o serie de municipii, printre care Clujul, Iasiul sau Barladul amenintand ca vor ataca aceasta hotarare in instanta.


Planuri de dezvoltare a 100.000 de locuinte
Orasul din nord-estul Capitalei ar putea avea totusi parte de un nou inceput, primarul anuntand un proiect de dezvoltare a regiunii centrale, care acopera circa 1.250 de hectare, respectiv 33% din suprafata totala, pe baza unei strategii concrete de dezvoltare urbana. Dupa spusele lui, unii dezvoltatori au estimat ca terenul este suficient pentru constructia a pana la 100.000 de locuinte.
Pandele a declarat, in acest an electoral, ca administratia va face tot posibilul pentru a fi evitate problemele care au aparut pana acum in Voluntari.
Dezvoltarea unei retele de drumuri si de canalizare care sa uneasca cele doua parti ale orasului si care sa creasca valoarea terenurilor, in final, prin serviciile de utilitate publica puse la dispozitie, va dura insa destul de multi ani, timp in care proprietarii din zona trebuie sa se acomodeze lipsurilor pe care le-au gasit in refugiul lor de langa Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO