Business Construct

Logistica: Sectorul cu antidot la criza

Logistica: Sectorul cu antidot la criza

Cei mai mari dezvoltatori de pe piata logistica Cefin Real Estate Romania, Prologis si Portland, controleaza circa 500.000 mp, aproape 70% din totalul stocului modern in Bucuresti

16.12.2008, 16:08 50

Cei mai mari jucatori de pe piata de spatii logistice si industriale, Cefin Real Estate (Italia), ProLogis (Statele Unite) sau Portland Trust (Belgia) si-au continuat investitiile incepute in zona de vest a Capitalei, de-a lungul autostrazii Bucuresti-Pitesti, insa au aparut si investitori noi precum Eyemaxx (Austria), CTP Invest (Cehia), belgienii de la Warehouse de Pauw (WDP) sau European Future Group (Marea Britanie), care au atacat si orasele din provincie, mai ales cele din vest.
"Anul 2008 a insemnat pentru piata de spatii logistice din Romania un an cu o cerere constanta si un ritm dinamic de dezvoltare, la fel ca si in anul 2007. Volumul tranzactiilor efectuate pe piata de logistica a depasit 220.000 metri patrati, DTZ Echinox avand un aport de 30%, cu un total de 65.000 de metri patrati spatii depozitare si 4.500 de metri patrati spatii de birouri inchiriati in diverse parcuri logistice atat in Bucuresti, cat si in tara", afirma Rodica Tarcavu, directorul departamentului industrial din cadrul companiei DTZ Echinox.
Potrivit datelor companiei, circa 20% din volumul total al tranzactiilor a fost incheiat direct de catre dezvoltatori cu viitorii chiriasi.
 
Provincia, tot mai dinamica. Din cei 220.000 de metri patrati de spatii tranzactionate anul acesta, aproximativ 45.000 metri patrati au fost inchiriati in afara Bucurestiului, in orasele: Timisoara, Arad (orase atractive datorita apropierii de granita), Ploiesti si Pitesti (care sunt puternic industrializate).
"Ne referim la tranzactii in proiecte de clasa A, cu inaltime libera de 10 metri, rampe hidraulice, sisteme de sprinklere, platforme ample de parcare, acces rapid la drumuri europene", explica Tarcavu.
Cei mai mari dezvoltatori de pe piata logistica Cefin Real Estate Romania, Prologis si Portland, controleaza circa 500.000 metri patrati, aproape 70% din totalul stocului modern in Bucuresti. Proiectele sunt ocupate in proportie de peste 95%.
In 2008 s-au livrat 250.000 metri patrati in Bucuresti si 80.000 metri patrati in tara - 45.000 metri patrati in Arad, 18.000 metri patrati in Timisoara si 16.000 metri patrati in Ploiesti.
In provincie, tranzactiile se incheie mai greu deoarece clientii au nevoie de timp pentru elaborarea unei strategii regionale, iar costurile cu deschiderea unui nou punct de lucru, cu noul personal angajat sunt mai mari.
In acelasi timp problema principala ridicata de majoritatea clientilor in elaborarea strategiilor la nivel national este reprezentata de lipsa infrastrucurii, fapt care amana inca explozia dezvoltarilor in orasele cheie ale Romaniei.
"Totusi, Romania este la inceput de drum in ceea ce priveste un stoc modern de spatii de depozitare si suntem convinsi ca proiectele de clasa A vor fi absorbite in totalitate, fiind doar o chestiune de timp pentru ocuparea acestora", afirma reprezentantul DTZ Echinox.
Investitiile in proiecte logistice ar putea sa se indrepte in urmatorii ani la iesirea de la kilometrul 36 de pe autostrada Bucuresti-Constanta (A2), avand in vedere ca tronsonul Bucuresti-Pitesti este deja aglomerat, iar alte portiuni de autostrada finalizate nu exista.
Tronsonul A2 nu are iesiri intre soseaua de centura a Bucurestiului (la kilometrul 12) si kilometrul 36. Primii 175 de kilometri au fost deja terminati din cadrul autostrazii A2, iar restul de 51 kilometri, de la Cernavoda la Constanta, sunt prevazuti a se finaliza in anul 2010.
 
Plus de 100.000 mp. Pentru 2009, noul stoc in Bucuresti anuntat este de peste 100.000 de metri patrati, dezvoltatorii devenind mai prudenti in contextul economiei globale actual, accesul la credite fiind mult mai dificil si cu un cost mai ridicat, iar ca o masura actuala de adaptare la realitatea pietei, majoritatea clientilor cu nevoi de extindere sau relocare prefera din ce in ce mai mult varianta inchirierii spatiilor decat cea a achizitiei si a dezvoltarii proprii.
In tara doar cativa dezvoltatori vor continua extinderea: Eyemaxx, Phoenix - Helios, Invest4See si VGP in special in vestul Romaniei (Timisoara, Turda).
Cererea pentru spatii de depozitare atat in Bucuresti, cat si in tara va fi reprezentata in continuare de companii de logistica (cele care castiga clienti noi) si de distributie (cele care-si extind activitatea).
"Desi remarcam o incetinire a cererii si o atitudine mai reticenta a companiilor fata de expansiune, suntem convinsi ca segmentul logistic si industrial va evolua pozitiv si in 2009. Este posibil ca in a doua jumatate a anului viitor cererea sa fie mai dinamica decat in prima parte a lui 2009 si astfel sa se creeze un motor de actiune pentru dezvoltatori sa-si continue proiectele in 2010", explica reprezentantii companiei DTZ Echinox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO