Business Construct

Mediu: Mediul a absorbit doar 3% din banii de la UE

Mediu: Mediul a absorbit doar 3% din banii de la UE

Silviu Stoica, directorul general al Autoritatii de Management al POS Mediu: Impactul campaniei de promovare asupra populatiei va fi evaluat in august-septembrie 2009, dupa sase luni de campanie. O cercetare anterioara demararii campaniei arata ca POS Mediu este cunoscut in randul a 90% din beneficiarii programului si 23% din populatie.

27.05.2009, 14:22 41

 

Se ridica astfel intrebarea daca in urmatorii noua ani Romania are capacitatea de a investi restul de 29 de miliarde de euro? Potrivit estimarilor, pana in 2018 sunt necesare investitii de peste 19 miliarde de euro in cresterea calitatii apei potabile si a retelelor de canalizare, 4,8 miliarde de euro vor viza controlul poluarii industriale, 3,8 miliarde de euro vor fi repartizati unei mai bune gestionari a deseurilor, in timp ce cresterea calitatii aerului presupune investitii de peste un miliard de euro.
Prin POS, Romania trebuie sa primeasca de la Uniunea Europeana in perioada 2007-2013 4,5 miliarde de euro pentru a-si rezolva problemele de mediu, in ultimii doi ani fiind investiti prin acest program 4,15 mld. lei (putin peste un miliard de euro daca luam in calcul cursul mediu din perioada 2007-2008). Cea mai mare parte a banilor s-a indreptat catre lucrarile de apa si apa uzata, respectiv pe axa 1 din POS, in valoare de 4 mld. lei, cel mai mare proiect ca valoare fiind cel aferenta sectorului de apa din judetele Cluj si Salaj, valoarea acestui singur proiect fiind de aproximativ 200 de milioane de euro.
De asemenea s-au acordat aproximativ 3 milioane de lei proiectelor privind protectia naturii, in timp ce proiectele de asistenta tehnica s-au ridicat la valoarea de 144 de milioane de lei. Alocarea fondurilor la nivel de judet variaza intre 50 si 100 de milioane de euro, in functie de proiectele pregatite la nivel local, dar si la nivel regional, prin aceasta urmarindu-se o distribuire care sa conduca la o dezvoltare cat mai omogena la nivel national. Restul proiectelor pe axa 1 a POS, de apa si apa uzata, s-au realizat in judetele Giurgiu, Alba, Calarasi, Tulcea, Sibiu, Olt, Teleorman si Gorj, in prezent aflandu-se in curs de aprobare la Comisia Europeana un proiect pentru judetul Brasov.
POS Mediu a fost constituit pe baza a sase mari prioritati, denumite axe prioritare, respectiv Apa si canalizare, Managementul deseurilor, Termoficare, Protectia naturii, Prevenirea si protectia impotriva dezastrelor naturale si Asistenta tehnica.
Pe langa proiectele dezvoltate prin Programul Operational Sectorial, Ministerul Mediului pregateste o serie de proiecte care vor beneficia de finantare europeana din alte doua fonduri destinate eliminarii disparitatilor intre tarile Uniunii Europene si anume ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) si PHARE (Pologne et Hongrie Aide a Restructuration Economique).
Potrivit Ministerului Mediului (MM), prin intermediul celor doua fonduri de finantare europeana s-au instrumentat aproximativ 33 de proiecte in domeniul apei si apei uzate, 57 de proiecte privind managementul deseurilor, 8 proiecte in sectorul termoficarii si alte 4 proiecte care vizeaza protectia impotriva inundatiilor. Valoarea acestor proiecte nu a fost insa precizata de reprezentantii MM.
Tinta MM: 40% din fonduri. Reprezentantii MM apeciaza ca pana in 2013, la finalul exercitiului financiar european, Romania va reusi sa acopere 40% din necesarul de finantare, respectiv 19 miliarde de euro, fiind inclusa atat finantarea europeana preaderare si cea postaderare, cat si fondurile private si publice asigurate in aceasta perioada.
Guvernul Romaniei trebuie sa asigure cofinantare pentru proiectele propuse Comisiei Europene, procentul variind in functie de axele prioritare.
Astfel, in cazul axei prioritare 1, cofinantarea este de 15%, pentru axa prioritara 2 - 20%, 50% in cazul axei prioritare 3, 20% pentru axa prioritara 4, 18% - axa prioritara 5 si respectiv 25% axa prioritara 6.
Totodata reprezentantii MM dau asigurari ca se instrumenteaza in continuare proiecte, de data aceasta exclusiv prin POS, acesta beneficiind de finantate post-aderare. Celelalte doua fonduri amintite anterior au reprezentant fonduri acordate Romaniei pana la momentul aderarii. „Ministerul Mediului a initiat pregatirea unor portofolii de proiecte pentru axele prioritate 1, 2, 3 si 5, axe care nu implica o competitie deschisa. Pe masura ce documentatia aferenta acestor proiecte este finalizata, iar proiectele sunt considerate suficient de mature, ele sunt transmise Comisiei Europene spre aprobare", a declarat Silviu Stoica, directorul general al Autoritatii de Management al POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului.
In ceea ce priveste axa prioritara 4, cea de protectie a naturii, pana in prezent s-au desfasurat doua sesiuni de cereri de proiecte, dupa prima sesiune fiind aprobate 15 proiecte, in valoare de aproximativ 4 milioane de euro, in timp ce proiectele depuse in cea de a doua sesiune se afla in proces de evaluare.
Alaturi de cele 9 proiecte aprobate pe axa 1 prioritara de apa si apa uzata, Comisia Europeana si-a dat acordul si pentru un proiect de management al deseurilor, instrumentat pe axa 2 prioritara, respectiv proiectul pentru judetul Bistrita-Nasaud. De asemenea, potrivit reprezentatilor MM, in prezent se afla un al doilea proiect dat spre aprobare Comisiei, respectiv proiectul pentru judetul Vrancea.
„In ceea ce priveste proiectele aprobate, la toate dintre acestea activitatile prevazute in aplicatii au demarat din momentul semnarii contractului de finantare intre Autoritatea de Management POS Mediu si beneficiari, ceea ce inseamna ca primele licitatii s-au desfasurat deja", a adaugat Stoica.
Trebuie insa precizat ca procedurile de licitatii pentru achizitia serviciilor si lucrarilor din cadrul proiectelor se afla in prezent in derulare, insa reprezinta responsabilitatea exclusiva a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Mediu.
Imagine de milioane. MM a lansat in primavara aceasta campania de promovare a POS Mediu „Investim in mediu. Credem in viitor", campanie a carei valoare se ridica la peste 1,8 milioane de euro.
Proiectul prevede atat realizarea unor materiale promotionale, precum spoturi radio si tv, panouri publicitare, anunturi media, pliante care sa asigure identitatea vizuala a Programului, cat si organizarea de evenimente si o componenta de evaluare a impactului acesteia asupra populatiei.
Impactul campaniei de promovare asupra populatiei va fi evaluat in perioada august-septembrie 2009, dupa sase luni de campanie. O cercetare anterioara demararii campaniei arata ca POS Mediu este cunoscut in randul a 90% din beneficiarii Programului si 23% din populatie.
Stoica a tinut sa precizeze ca o astfel de promovare este necesara in conditiile in care lucrarile pentru infrastructura de mediu pot dura ani buni, iar impactul acestora asupra viitorului trebuie facut cunoscut populatiei.
„Toate proiectele sunt complexe, necesitand investitii prevazute a se desfasura pe parcursul mai multor ani. De exemplu, proiectele din sectorul de apa si apa uzata implica atat extinderea sau modernizarea retelelor de apa si canalizare sau a statiilor de epurare, cat si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare, in conditiile unor tarife acceptabile pentru populatie. Iar lucrurile acestea trebuie aduse la cunostinta populatiei, trebuie facut cunoscut impactul proiectelor asupra viitorului", a incheiat Stoica.
 
Mediul si banii UE
  • Pana in 2018, sunt necesare investitii de peste 29 de miliarde de euro pentru implementarea aquis-ului comunitar de mediu.
  • Romania trebuie sa primeasca prin Programul Operational Sectorial (POS), in perioada 2007-2013, 4,5 miliarde de euro de la UE.
  • Proiectele de apa si apa uzata au atras cea mai mare parte a finantarii, respectiv un miliard de euro.
  • Cel mai mare proiect ca valoare a fost realizat in judetele Cluj si Salaj, valoarea proiectului fiind de circa 200 de milioane de euro.
  • Proiectul de management al deseurilor pentru judetul Vrancea, primul proiect aprobat de Comisia Europeana pe axa 2 prioritara.
  • Peste 100 de proiecte instrumentate pentru accesarea fondurilor europene PHARE si ISPA.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO