Business Construct

Mobila - Lupta culorilor: alb vs. negru

Mobila - Lupta culorilor: alb vs. negru
25.10.2007, 14:52 201

Colectiile pe care importatorii le propun pentru urmatoarea decada sunt simple si elegante, in nuante calde sau foarte reci, in care vedete sunt cele doua culori. Designerii au decis ca sobrietatea si raceala conferita de piesele negre pot fi atenuate prin simplitatea si eleganta elementelor albe. Este poate cea mai simpla si mai la indemana modalitate prin care orice interior poate fi ridicat la rangul de opera de arta.
Folosite separat sau in combinatii discrete, de la canapele si dulapuri pana la gresia din baie sau la covorul din sufragerie, albul si negrul sunt vedetele incontestabile ale acestui sezon. Totul se invarte in jurul lor si parca albul sau negrul dau tonul in orice casa moderna.


Luxos inseamna negru
Daca la prima vedere negrul ar putea sa para culoarea incaperilor austere o simpla decoratiune in nuante deschise sau un simplu joc de umbre poate sa scimbe complet aceasta viziune.
"Albul si negrul sunt doua culori in voga acum. In colectia 2007-2008, de la BoConcept culoarea predominanta este negrul, regasit la nivelul mobilierului, cat si in decoratiuni. Noi am combinat aceasta culoare cu accente aurii, mov argintii sau aramii, pentru un aspect luxos. Pentru un aspect natural recomandam furnir din nuc sau din stejar, combinat cu decoratiuni de culoare galbena, verde si rosie", a spus Diana Staicu, reprezentatul BoConcept pentru piata locala. Franciza BoConcept din Romania s-a deschis anul trecut in Complexul Comercial Feeria, investitia initiala ridicandu-se la 400.000 de euro.
Si cum o atmosfera calda, relaxanta se poate obtine si prin culori, nu doar prin liniile mobilierului, nuantele care se pot imprumuta din natura, alaturi de alb, au darul de a indulci insa nu si de a incarca. Se pot insera si cateva nuante mate, insa in cazul in care exista reflexii, acestea trebuie sa fie cat mai discrete, iar daca acum doi-trei ani se putea merge pe portocaliu sau albastru, astazi solutia este cat se poate de simpla: cat mai mult alb.
"Astfel de combinatii confera stil si un aspect distinct incaperii. Noua ni se par de mare efec astfel de amenajari, mai ales daca sunt strecurate cateva accente de mov sau argintiu", considera Diana Staicu de la BoConcept.
Fie ca se opteaza pentru o linie generala pe negru sau pentru una pe alb, o pata de culoare nu strica niciodata, detaliile fiind aici cele care conteaza, pornind de la perdele pana la pernele de sofa sau manerele fotoliilor. Daca un interior in corpore alb sau negru poate induce o anumita stare de raceala, se pot folosi mici artificii cromatice, care sa atraga atentia.
"O amenajare exclusiv cu alb si negru denota un gust evoluat in materie de design interior, nefiind pe plac decat cuiva care a experimentat deja suficient de multe alte variante si este in cautarea unei solutii foarte curate", explica reprezentantii Innova. Ei explica insa ca daca se opteaza pentru un spatiu alb/negru si se doreste o completare a interiorului cu ceva mai puternic, pot fi folosite elemente de design care sa contina o culoare tare. "Intr-un astfel de spatiu, prima optiune care ne vine in minte pentru a completa este rosul, dar mai sunt si altele. Oricum cantitatea nu trebuie sa depaseasca un anumit prag, trebuie doar cateva accente bine pozitionate, cum ar fi fotoliul, perna sau vaza", adauga ei.
Daca in cazul pieselor de mobilier este practic imposibil sa nu nimeresti o combinatie atunci cand te joci cu nuante de alb sau de negru, nu acelasi lucru se poate spune si cand vine vorba de decoratiuni. De ele depinde parca diferenta dintre elegant si somptuos. Un exemplu in acest caz il reprezinta corpurile de iluminat care trebuie sa fie cat mai usoare, eventual din hartie.
"Decoratiunile care se potrivesc cu un astfel de mobilier sunt cele care sa-l puna in valoare. De aceea, noi le recomandam pe cele argintii, negre pentru mobilierul alb, de culoare mov sau din sticla transparenta", spune Diana Staicu.


Griul, un compromis
Pentru cei care nu sunt adeptii radicalismului pe care il poate aduce negrul intr-o incapere, mobilierul in nuante deschise poate fi " asortat" cu decoratiuni in tonuri de gri sau invers. Insa toate aceste combinatii trebuie sa respecte o regula: in amenajarea interioara, totul tinde acum catre simplitate. Iar locurile de unde ne putem inspira sunt cele in care ne petrecem cea mai mare parte din zi.
" Piesele noastre de mobilier in pasul cu moda si sunt inspirate din viata urbana. BoConcept inseamna piese de mobilier inspirate din viata urbana, din locurile unde ne petrecem cel mai mult din timpul nostru: baruri, metrou sau birou", spune Diana Staicu de la BoConcept.
O combinatie care nu poate da gres, spune Staicu, atunci cand combinam albul si negrul este cea de auriu si violet. "Nuntele de auriu si violet se asorteaza foarte bine cu mobilierul alb/negru. Il pun in valoare si ii dau un aer luxos", completeaza ea.
Iar daca la acest ansamblu se adauga materialele pretioase, efectul este cu atat mai impresionant. " Materialele pretioase sunt folosite pentu a da caldura negrului sau albului. In colectia de anul acesta se regasesc decoratiuni din materiale pretioase precum cele enumerate", a conchis ea.
Dintre materialele pretioase, reprezentantii Innova amintesc catifeaua, blana, pielea de sarpe, crocodil sau strut, precum si cristalele sau foita de argint sau de aur.
"Acestea sunt componente ale stilului glamour ce are o trecere din ce in ce mai mare si care se remarca printr-un aspect bogat, opulent, sofisticat", spun reprezentantii Innova, care atrag atentia asupra faptului ca aceste combinatii pot fi uneori riscante, oprindu-se in zona kitsch-ului.
Stilul glamour este propice pentru alb si negru atunci cand acestea sunt insotite de cateva accesorii lucioase, bine asezate. Oricum ar fi, aceste non culori atrag prin nobilitatea lor.
In acest fel, wenge-ul care a dominat designul de interior in ultimi ani, se inlocuieste treptat cu esente mai exotice dintre care cel mai viguros se evidentiaza abanosul deoarece confera eleganta, argument important in contextul tendintelor actuale.

Stilul glamour este propice pentru alb si negru atunci cand acestea sunt insotite de cateva accesorii lucioase, bine asezate. Oricum ar fi, aceste non culori atrag prin nobilitatea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO