Business Construct

Piata de logistica, pe urmele Ungariei

20.12.2007, 15:23 24

Romania ar putea inregistra in acest an cea mai puternica expansiune a portofoliului de proprietati logistice dintre tarile central si est-europene, cu o rata de crestere de peste 100%, potrivit site-ului portfolio.hu. Astfel, daca in Romania existau la inceputul lui 2007 290.000 mp de proprietati logistice, aceasta suprafata a ajuns la o 610.000 mp la sfarsitul anului 2007.
Lucrarile de constructii in desfasurare, tranzactiile cu terenuri si planurile prezentate de marii dezvoltatori semnaleaza continuitatea activitatii in acest sector si in urmatorii ani. Prin urmare, piata romaneasca de logistica ar putea depasi ca marime piata ungara in decurs de 2-3 ani, estimeaza portfolio.hu.
Piata de proprietati logistice din Romania este in prezent mai slab dezvoltata decat cea a Ungariei, Poloniei, Cehiei si Rusiei, tarile incluse in analiza, potrivit datelor prezentate de firma de consultanta imobiliara DTZ.
Suprafata proprietatilor logistice din Ungaria totalizeaza in jur de un milion de metri patrati, in cazul Cehiei se apropie de 2 milioane mp, in Rusia se situeaza intre
2,5 si 3 milioane mp, iar in Polonia depaseste 3 milioane mp.
Cu toate ca nu reprezinta o caracteristica specifica pietei proprietatilor logistice, importanta oraselor mai mici este in crestere in cele patru tari . Astfel, atat in Romania, cat si in Cehia, Polonia si Rusia numarul dezvoltatorilor care construiesc proprietati industriale in orase cu un nivel economic mai scazut se afla pe un trend ascendent.
In ceea ce priveste chiria lunara pentru proprietatile logistice, nivelul mediu in plan regional se situeaza intre 4 euro si 4,5 euro pe un metru patrat. Cel mai scazut pret este perceput in Ungaria, respectiv 3-4 euro/metru patrat, si cel mai ridicat in Rusia, unde depaseste 7 euro.
In Romania, chiria perceputa la inchirierea unui spatiu logistic se situeaza in jurul nivelului de 4 euro/mp, potrivit DTZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO