Business Construct

Preturi tari ca otelul

Preturi tari ca otelul

Click pentru imaginea marita

27.03.2008, 21:39 152

Vanzarile de otel-beton vor urca in acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane tone, de la 1,31 milioane de tone in 2007, in conditiile in care preturile vor creste cu circa 15%, influentate de majorarea pretului la gaze - cu circa 20-25% -, la transportul naval - cu circa 30-40% pe tona - si la minereul de fier. De altfel, cererea de otel este in continua crestere pentru ca este produsul care se incorporeaza in orice tip de constructie, in structurile de rezistenta, platforme, plansee si grinzi.
"Daca in acest an ajungem la un consum de 1,45 - 1,5 milioane de tone, circa 500.000 de tone vor reprezenta importuri. In conditiile in care acestea vor fi prea scumpe, constructorii vor trebui sa faca un control de calitate atent asupra produselor siderurgice care vor aparea pe piata", a declarat Petru Todoran, directorul executiv al ARDIMET, din care fac parte 30 dintre cei mai mari distribuitori de produse siderurgice de pe piata. Din consumul de 1,31 milioane de tone de otel-beton de anul trecut, 370.000 de tone au provenit din importuri, circa 90% fiind din Turcia.
Din cauza cresterii cererii, constructorii au fost obligati sa mareasca productivitatea muncii prin achizitionarea unor utilaje performante. In plus, distribuitorii de metale au investit in dezvoltarea unor centre de servicii pentru otel si au importat masini de fasonat otel, asa cum este si cazul Arabesque sau Baduc, doi dintre cei mai mari furnizori de materiale de constructii de pe piata locala.
Pretul mediu la producator al otelului-beton a fost de 460 - 470 de euro pe tona in 2007, ajungand in luna februarie a acestui an la 490 de euro pe tona. Ulterior, pretul ajunge la un nivel de circa 750 de euro la constructori, dupa ce trece prin mai multi intermediari. In prezent activeaza pe piata circa 1.500 de firme care distribuie otel- beton si alte produse siderurgice, insa multe dintre acestea ofera produse de calitate inferioara, potrivit lui Tudoran.
Pretul va creste in continuare pana la finele primului semestru, urmand sa se stabilizeze in ultimele doua trimestre. Printre factorii care vor influenta pretul la produsele siderurgice utilizate in sectorul constructiilor se numara evolutia cursului de schimb valutar, volumul investitiilor, structura importurilor, controlul calitatii in constructii si autorizarea si certificarea constructiilor si furnizorilor de materiale de constructii.
Pentru alte produse siderurgice, cum ar fi profilele siderurgice, sarma laminata la cald, plase sudate, tevi laminate sau sudate si table zincate, consumul intern va inregistra in acest an cresteri prognozate cuprinse intre 7% si 30%, potrivit datelor ARDIMET.
Astfel, pentru profile siderugice fasonate si economice, consumul pentru acest an este estimat sa avanseze cu circa 20%, la 750.000 tone. Pentru sarma laminata la cald este previzionat in 2008 un consum de 450.000 de tone (un avans de 12-14%), pentru plasele sudate - 250.000 tone (in crestere cu 14-15%), pentru tevi, laminate, trase sau sudate - 480.000 tone (mai mult cu 7-8%), iar pentru tabla zincata si alte acoperiri - 570.000 de tone (avans de pana la 30%).
Productia interna nu mai reuseste sa faca fata cererii, din lipsa unor investitii masive, situatie care a redus in ultimii trei ponderea exporturilor de la 23% la 1,8%.
"In 2004 s-au produs 763.000 de tone de otel-beton si sarma pentru plase sudate, din care s-a exportat circa 23%, respectiv 175.000 de tone. La cererea mare a pietei, in 2007 s-au produs 1,12 milioane de tone de otel-beton si sarma pentru plase sudate si s-au exportat doar 20.000 de tone, respectiv 1,8%", afirma reprezentantii ARDIMET.

Mechel controleaza 80% din piata
Grupul rus Mechel acopera in prezent peste 80% din productia Romaniei de otel-beton, prin combinatele de la Targoviste si Campia Turzii, precum si prin producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau, achizitionat anul trecut, potrivit ARDIMET. Alti producatori importanti sunt Lamdro Turnu-Severin si Laminate Bucuresti, sucursala Focsani.
"Legea Concurentei ar trebui sa functioneze foarte bine, mai ales in conditiile unei piete cu monopoluri, cum sunt cele de ciment sau otel-beton. Cresterile de preturi pe seama componentelor de cost afectate international trebuie sa fie recunoscute de finantatori care sa rectifice - asa cum prevede legea - bugetul general al fiecarui obiectiv construit", afirma reprezentantii ARDIMET.
De altfel, Consiliul Concurentei a inceput in ianuarie o investigatie privind concentrarea economica ce va fi realizata prin preluarea controlului unic asupra Ductil Steel Buzau de catre Mechel International Holdings, companie inregistrata in Elvetia. Autoritatea de concurenta a primit, in luna noiembrie 2007, notificarea unei propuse concentrari economice, ce urmeaza sa fie realizata prin preluarea Ductil Steel Buzau de catre Mechel International Holdings.
Din analiza preliminara a operatiunii propuse a reiesit ca aceasta este o concentrare economica orizontala, partile implicate fiind concurente pe unele dintre pietele relevante definite. O decizie cu privire la aceasta operatiune urmeaza sa fie luata in termen de maximum 5 luni de la primirea notificarii de concentrare economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels