Business Construct

Prima casă 4, încă în ceaţă

Prima casă 4, încă în ceaţă
24.05.2011, 23:24 38

Momentul reluării programului "Prima casă", în care statul maiasigură garanţii doar de 50% pentru vân­zarea de credite ipotecare,rămâne în ceaţă chiar şi după ce Ministerul Finanţelor a organizato întâlnire la care au participat bancherii, reprezentanţii BNR şiai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, institu­ţia caregestionează plafonul de garanţii.

În urma discuţiilor rezultă că mingea este acum în terenulbancherilor. Fiecare bancă interesată de program trebuie să îşirevizuiască normele de creditare, ast­fel în­cât să convingă BNR căîmprumuturile "Prima casă" nu vor pune probleme din punctul devedere al riscului asumat, în condiţiile în care garanţia statuluiva acoperi numai ju­mătate din suma acordată.

"Era vorba de un anume tip de interpretări şi a fost o întâlnirepentru a se asigura că înţeleg toţi acelaşi lucru. Sunt problemetehnice care ţin de bănci, dar nu le sunt imputabile şi s-a căzutde acord asupra formulei. La băncile mai mici trebuie să fie unanumit raport între creditele ipotecare şi capital, o chestiune desolvabilitate", a explicat Aurel Şaramet, directorul general alFondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

El nu a putut să estimeze un termen cert pentru reluareaprogramului, ară­tând că acest răs­puns trebuie să vină de labancheri.

Problemele plea­că de la faptul că Guvernul nu a mai alocat unplafon nou de garanţii pentru noua ediţie a programului, cerându-lebancherilor să accepte reducerea la jumătate a garanţiilor pentrucreditele deja acordate. Garanţiile astfel eliberate ar urma să fieutilizate pentru vânzarea de noi credite "Prima casă",menţinându-se totodată condiţiile principale pentru clienţi -avansul de numai 5% şi plafoanele de cost.

Băncile trebuie însă în acest caz să îşi revizuiască normeleinterne de creditare şi să obţină avizul BNR pentru ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO