Business Construct

Proiecte: Cultura are 300 mil. euro pentru investitii

22.03.2010, 16:03 29

Ministerul Culturii a atribuit sau are in proces de atribuirelicitatii de peste 150 mil. euro pentru reabilitarea unor cladiride interes cultural, precum Biblioteca Nationala sau TeatrulNational Bucuresti, proiecte finantate cu bani de la Banca deDezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Ministerul a cheltuit deja 100 mil. euro ditr-un imprumutcontractat in 2006 de la BDCE, care expira in 2009, dar a fostprelungit pana in 2011, iar valoarea finantarii a crescut de la 116mil. euro la 300 mil. euro. "Imprumutul de 116 mili oane de euro pecare l-am contractat in 2006 avea termen de finalizare la sfarsitulanului trecut, insa a fost prelungit pana la sfarsitul anuluitrecut pentru ca alocatiile bugetare pentru cofinantareaproiectelor a fost redusa. Avem un grad de absorbtie ridicat laacest credit, avand in vedere ca pana in prezent au fost cheltuiti100 de milioane de euro", afirma Bogdan Trambaciu, directorulUnitatii de Management a Proiectului (UMP) din cadrul MinisteruluiCulturii. In martie 2006 a fost semnat de catre Guvern siPresedintele Romaniei Memorandumul de imputernicire a MinisteruluiFinantelor Publice pentru identificarea si atragerea de resursefinanciare, pentru finantarea programului de restaurare a 23 demonumente istorice si institutii publice de cultura. Pana inprezent a fost deja reabilitat Teatrul Maghiar din Cluj, DirectiaJudeteana pentru Cultura Culte si Patrimoniul Cultural NationalBotosani (DJCCPCNB), Muzeul Brukhenthal din Sibiu, DJCCPCN Salaj,iar anul acesta vor fi incheiate lucrarile de restaurare a MuzeuluiColectiilor de Arta, Muzeului Grigore Antipa si Palatului"Alexandru Ioan Cuza" de la Ruginoasa. "Deocamdata pentru proiectele de anul acesta bugetul alocat de Guvern, de 50 de milioanede euro, acopera doar jumatate din investitiile necesare pentruanul acesta, insa speram ca vom primi necesarul de bani laurmatoarea rectificare bugetara", sustine Trambaciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24