Business Construct

Second home market: produs de lux sau investitie?

Second home market: produs de lux sau investitie?

Bulgaria a devenit a treia destinatie favorita a turistilor europeni, dupa Spania si Franta

29.03.2007, 20:31 44

Pentru majoritatea oamenilor casa de vacanta reprezinta implinirea unor dorinte vechi, pasiunea pentru schi, pescuit sau vanatoare, dorul de aerul tare, de munte sau de aerul sarat de pe litoral. Anul trecut in SUA la fiecare 11 imobile tranzactionate unul avea ca destinatie petrecerea vacantelor sau a concediilor, in total fiind vorba despre mai mult de 6,8 milioane de case de vacanta. In Europa trendul a fost dat de britanici, care au intrat mai intai pe pietele din Elvetia, Austria, Grecia, Italia sau statele nordice, pentru ca apoi sa achizitioneze imobile destinate recrearii in Bulgaria, Ungaria, Romania sau statele baltice.
Afacerea caselor de vacanta, denumita de specialistii de profil second home market, este divizata in doua mari segmente, unul personal, in momentul achizitionarii unei case pentru petrecerea vacantelor de vara, si unul investitional, in cazul cumpararii unui sat intreg sau a unor vile scumpe pe tarmul marii, pentru a le vinde sau a le inchiria ulterior la preturi mult mai mari. Analiza profilului unui cumparator de case de vacanta incepe cu veniturile, care trebuie sa fie substantiale pentru ca la pretul de achizitie se adauga si cheltuielile legate de intretinere. Exemplu cel des intalnit pe piata imobiliara americana este Florida, supranumit de unii consultanti imobiliari locali "satul de vacanta al Americii". Ca sa parafrazam un congresman american, toti tinerii americani au acelasi vis: "sa se angajeze pentru un salariu foarte bun, sa fie cunoscuti, sa imbatraneasca frumos si sa aiba destui bani la batranete pentru a-si cumpara o casa in Florida unde sa faca plaja in fiecare zi".

Florida, tinta pensionarilor britanici
Un apartament cu doua camere cu vedere la ocean situat in Palm Beach, Florida, poate fi cumparat pentru un pret de circa 120.000 de euro, in timp ce un apartament in centrul orasului, cu parcare pazita, portar si multe alte facilitati se vinde cu cel putin 250.000 de euro. Limita maxima de pret se modifica in mod constant.
Agentii imobiliari subliniaza insa ca acest pret, care variaza intre 250.000-400.000 de euro, este totusi mai mic decat cele percepute in cartiere renumite ale Londrei, cum ar fi Kensington sau Chelsea. Acest lucru a determinat multi pensionari sau prosperi oameni de afaceri din Marea Britanie sa-si achizitioneze din timp o casuta cocheta pe malul oceanului, mai ales in partea de nord-est a Floridei.
Unul dintre cele mai importante motive pentru migratia britanicilor spre casele de vacante din SUA este de natura monetara. Caderea sustinuta a dolarului fata de lira sterlina, la mijlocul anului trecut atingand un minim de 14 ani fata de moneda britanica, a reprezentat pentru investitori un impuls deosebit. "Avem o gluma in birou la noi, legata de caderea dolarului. Pensionarii britanici isi cumpara imobile de birouri, iar cei americani de-abia isi pot permite case de vacanta", declara anul trecut Ward Caewell, director de cercetare la CB Richard Ellis.
Dupa parerea unor agentii imobiliare americane, in ultimul timp piata locala a caselor de vacanta se confrunta cu un nou trend, din ce in ce mai puternic. Americanii care nu isi permit sau care pur si simplu nu vor sa cumpere imobile in Florida se duc la cumparaturi de case in Mexic, Costa Rica sau Europa Centrala si de Est. Conform estimarilor acelor agentii, peste un milion de americani sunt deja proprietarii unei a doua case pe una din aceste piete.

Spania, atractia principala din Europa
Europa are si ea Florida ei, Spania. Estimarile unei publicatii spaniole indicau faptul ca in fiecare an peste 100.000 de investitori straini isi cumpara o a doua casa in Spania. Cumparatorii sunt europeni, americani sau din Orientul Mijlociu. Conform unui sondaj de opinie efectuat de Agentia Nationala a Agentilor Imobiliari din SUA, la nivelul lui 2006 circa 21% dintre proprietarii de case de vacanta mai detineau inca una sau doua proprietati similare.
Conform pliantelor agentiilor imobiliare europene, numai in Spania poate fi gasit un amestec unic de frumusete, istorie, recreere si transport accesibil pe un continent plin de diversitate culturala. Insa, Europa de Vest nu mai ofera de multi ani randamente care sa atraga investitorii dornici de castiguri imediate. Fostele castele sau conace din Anglia, Franta sau Italia si-au gasit in mare parte insa proprietarii care cumpara dreptul de a locui intr-un imobil cu istorie, nu intr-o proprietate pe care urmeaza sa o vanda in doi-trei ani. Printre cele mai cautate destinatii din Europa se numara Spania, Franta, Portugalia si Italia. In mod inedit, piata imobiliara americana, unul dintre motoarele economiei nationale care si-a redus treptat turatia, este impulsionata in anumite regiuni tocmai de scaderea de forma a SUA, deprecierea dolarului facand din Florida destinatia numarul unu din America pentru cei bogati sau care vor sa acumuleze si mai multi bani de pe urma acestui trend.
Un alt punct strategic de interes este regele neincoronat al Orientului Mijlociu, Dubaiul. Din 2002 pana azi, mai mult de 100.000 de britanici si-au cumparat o casa in Dubai. Detinatorul celui mai luxos hotel din lume, dotat cu un teren de tenis in marime naturala la ultimul etaj, Dubaiul ofera si o politica fiscala relaxata, menita sa atraga investitorii straini, la care se adauga o crestere medie anuala a preturilor la imobiliare de circa 20% in ultimii ani. Topul celor mai cautate locatii de catre cumparatorii britanici de locuinte este condus de Spania, Franta si Dubai, primele doua fiind preferate in proportie de 35%, respectiv 24%.
Daca ne referim strict la investitorii americani de ocazie, trebuie mentionate cateva lucruri foarte importante, relevate de un sondaj de opinie efectuat de Agentia Nationala a Agentilor Imobiliari din SUA. Primul ar fi ca circa jumatate din persoanele cu venituri peste medie chestionate au declarat ca la varsta pensionarii vor sa se retraga intr-un oras mic, de provincie, sau in mediul rural. Al doilea lucru interesant ar fi ca odata cu cresterea sperantei de viata se aprecieaza si puterea de cumparare si orizontul de asteptare al cumparatorilor, care ar putea opta, in proportii din ce in ce mai mari, pentru imobile cu suprafete mai mari.

O noua stea la orizont: Bulgaria
Conform unor studii facute de unele agentii de turism din Europa, Bulgaria a devenit a treia destinatie favorita a turistilor europeni, dupa Spania si Franta. Turismul din Bulgaria poate deveni, datorita preturilor reduse de trei pana la opt ori fata de tarile dezvoltate, atat de recreere, cat si imobiliar.
Evolutia preturilor din Bulgaria este una record la nivel european. In 2006 preturile au crescut in medie cu 35%, anul acesta fiind de asteptat sa aduca o noua apreciere, de pana la 25%. Un ziar local anunta recent ca un investitor britanic a cumparat 15 case intr-un sat din Bulgaria, cu scopul de a crea un minisat de vacanta. Locuitorii satului cu o populatie de 205 persoane s-au declarat incantati de idee. Pretul caselor a variat intre 2.500 si 6.500 de euro. Deci, altfel spus, circa un sfert din locuintele din sat au costat circa 40-50.000 de euro. Explozia acestui sector determina insa aparitia unor riscuri destul de mari. Cea mai mare problema legata de dinamica buna a pietei de profil este faptul ca localnicii vor fi izolati pe propria piata, ei nu vor mai putea atinge pragul impus de investitorii straini. William S. Hettinger, CEO al companiei de consultanta Wyndham Financial Group, specializata in dezvoltarea de strategii pentru administratiile locale, a declarat recent pentru un cotidian american ca "pastrarea unui echilibru pe aceasta piata este o chesiune vitala pentru sanatatea comunitatii locale".

Argentina, vacante in stil "latino" pentru americani
Fenomenul care a determinat englezii sa invadeze cu cereri piata imobiliara a Floridei a avut loc, pastrand proportiile, si intre americani si argentinieni. Dupa ce statul argentinian a decis sa-si deprecieze moneda nationala, preturile la proprietati imobiliare au scazut cu pana la 40%, atingand valori similare celor din 1997. Insa, investitiile sunt deocamdata considerate destul de sigure. Pentru circa 350 de euro pe saptamana se poate inchiria un apartament in mijlocul capitalei Buenos Aires, o noapte la hotel fiind intre 75 si 150 de euro. Gradul de ocupare in astfel de imobile era evaluat recent la un nivel mediu de 85%, grad confortabil pentru investitorii interesati sa achizitioneze locuinte de acest gen. In acelasi timp insa, cu doar 400 de dolari pe luna, iti poti inchiria o casa cu trei dormitoare in zona de coasta a Mexicului, la pachet cu un gradinar simpatic. Explicatia apetitului americanilor pentru proprietati mai exotice decat deja aglomerata Florida, atat in cazul Argentinei, cat si al Mexicului, este ca au realizat ca profitabilitatea proprietatilor imobiliare de pe piete care abia incep sa creasca este mult superioara unei piete mature, cu tendinte de incetinire.

Romania prinde gustul caselor de vacanta
Influentati de ritmul slab de crestere a ofertei de pe piata rezidentiala de lux, a cabanelor sau caselor de vacante din Romania, din ce in ce mai multi localnici cu venituri peste medie isi indreapta privirea spre proprietati in Grecia, Italia, Spania sau Bulgaria. In Grecia de exemplu, printre destinatiile preferate de romani pentru achizitionarea unei case de vacanta se numara insulele Corfu sau Creta sau statiuni turistice ca Halkidiki si Salonic. Pretul unui apartament porneste de la circa 1.200 de euro pe metru patrat, comparabil cu cel de pe plan local. In acelasi timp achizitionarea unei case de vacanta in strainatate este si o problema de mentalitate. Moda vilelor de la Sinaia, Snagov si Predeal inca mai rezista, insa din ce in ce mai multi se indreapta acum spre zona Bucovinei, in regiunile montane si intramontane, spre orasele sau cartierele cochete de langa Brasov sau Sibiu sau chiar spre ferme de dimensiuni reduse din Ungaria, in apropiere de granita cu Romania.

Cele mai cautate locatii de vacanta
Topul celor mai cautate locatii de catre cumparatorii britanici de locuinte este condus de Spania, Franta si Dubai, primele doua fiind preferate in proportie de 35%, respectiv 24%.
Un apartament cu doua camere cu vedere la ocean situat in Palm Beach, Florida, poate fi cumparat pentru un pret minimal de circa 120.000 de euro, in timp ce un apartament in centrul orasului, cu parcare pazita, portar si multe alte facilitati se vinde cu cel putin 250.000 de euro.
Spania este cea mai cautata zona din Europa. Estimarile unei publicatii spaniole indicau faptul ca in fiecare an peste 100.000 de investitori straini isi cumpara o a doua casa in Spania. Cumparatorii sunt europeni, americani sau din Orientul Mijlociu.
Americanii care nu isi permit sau care pur si simplu nu vor sa cumpere imobile in Florida se duc la cumparaturi de case in Mexic, Costa Rica sau Europa Centrala si de Est.
Un alt punct strategic de interes este regele neincoronat al Orientului Mijlociu, Dubaiul. Din 2002 pana azi, mai mult de 100.000 de britanici si-au cumparat o casa in Dubai. Detinatorul celui mai luxos hotel din lume, dotat cu un teren de tenis in marime naturala la ultimul etaj, Dubaiul ofera si o politica fiscala relaxata, menita sa atraga investitorii straini, la care se adauga o crestere medie anuala a preturilor la imobiliare de circa 20% in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels