Business Construct

Squadra azzura din real estate

Squadra azzura din real estate

Click pentru imaginea marita

29.11.2007, 01:30 70

Stefano Albarosa, presedintele Cefin, spune ca numai in ultimul an au fost achizitionate terenuri cu o suprafata de un milion de metri patrati prin intermediul companiei Romanian Land Development, pe care urmeaza sa fie construite proiecte industriale, rezidentiale sau comerciale. Astfel, doar valoarea terenurilor ajunge in prezent la circa 250 de milioane de euro.
"Circa 40% dintre terenurile pe care le detinem sunt in Bucuresti, restul fiind aflate in orasele cu peste 100.000 de locuitori. Pe o parte din terenurile achizitionate in provincie vor fi dezvoltate parcuri industriale, primele doua orase in care au fost incepute astfel de proiecte fiind Aradul si Timisoara. Pe restul vom dezvolta proiecte rezidentiale si de retail", spune Albarosa.
Cel mai mare proiect pe care il are in derulare Cefin Real Estate, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului Cefin, este situat langa bulevardul Barbu Vacarescu din Capitala si va atrage intr-o prima faza o investitie de 220 de milioane de euro.
"Am obtinut PUZ-ul pentru proiectul mixt de langa bulevardul Barbu Vacarescu, in care vom investi circa 220 de milioane de euro in dezvoltarea galeriilor comerciale, a unui hotel si unui imobil de birouri, care vor avea o suprafata supraterana de 85.000 de metri patrati si 5 etaje subterane", afirma Albarosa. In zona exista insa un potential de extindere a proiectului pe o suprafata de teren de circa 80.000 de metri patrati, care ar putea majora investitia in acest proiect.
Cefin are deja incheiat un acord cu fondul austriac de investitii Europolis un contract de preemtiune pentru acest proiect, urmand ca pana la sfarsitul anului contractul de vanzare catre fondul austriac de investitii sa fie finalizat.
Proiectul va cuprinde cea mai inalta cladire de birouri din Capitala de circa 125 de metri, un hotel pentru care Cefin se afla in discutii avansate pentru aducerea unui operator de hoteluri de cinci stele si o galerie comerciala.


Strategia Cefin: asocierea cu fonduri de investitii
Pe langa potentialul de dezvoltare al companiei, Cefin are in prezent in derulare proiecte cu o valoarea totala de investitie de 400 de milioane de euro, care urmeaza sa fie finalizate in urmatorii patru ani.
"Pentru anii urmatori avem proiecte cu un potential de investitii de 800 de milioane de terenuri, avand in vedere ca detinem peste 2,5 milioane de metri patrati de suprafete de teren in toata tara pe care am putea dezvolta proiecte imobiliare. In plus, avem deja in derulare investitii de 400 de milioane de euro", explica presedintele Cefin.
Primul proiect de amploare inceput de italieni este Cefin Logistic Park, situat la kilomentrul 13 pe autostrada Bucuresti-Pitesti, care va fi finalizat in anul 2009 si va avea o suprafata construita de 300.000 de metri patrati.
Parcul logistic a fost achizitionat treptat incepand cu 2004 de catre fondul de investitii austriac Europolis pentru circa 75 de milioane de euro, ulterior austriecii anuntand ca majoreaza investitia in proiect pana la 150 de milioane de euro.
In prezent au fost finalizati circa 180.000 de metri patrati care sunt inchiriati in totalitate catre chiriasi precum Centrum, Carrefour, Interbrands, EVW Holding, Altex, Lekkerland sau KLG Europe.
Conceptul de parc logistic dezvoltat in vestul Capitalei va fi exportat si in alte orase din provincie. Astfel compania dezvolta in prezent in urma unei investitii de 26 de milioane de euro proiectul Cefin Logistic Park Arad (CLPA), achizitionat in acest an tot de austriecii de la Europolis.
Proiectul CLPA va cuprinde o suprafata inchiriabila de circa 44.160 de metri patrati de depozit, 2.200 metri patrati de birouri si 33.000 de metri patrati de spatii de parcare, in afara de platforma de incarcare a depozitului.
Pe segmentul industrial, italienii au vandut la inceputul anului pentru 70 de milioane de euro proiectul A1 Industrial Park, situat tot langa autostrada Bucuresti-Pitesti, catre fondul britanic de investitii Teesland iOG. Britanicii au anuntat ca vor investi pulsa cu circa 70 de milioane de euro investitiile in proiecte de logistica in Romania, in urmatorii ani. A1 Industrial Park va fi
finalizat in anul 2009 si va avea o suprafata construita de 300.000 mp.
"Vom extinde conceptul de parc industrial dezvoltat in Bucuresti la Cefin Industrial Park A1, impreuna cu fondul de investitii Teesland iOG, in patru orase dintre provincie printre care se numara Aradul si Timisoara", spune George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate.
In plus, potrivit lui Margescu, pe o parte din terenurile achizitionate vor fi dezvoltate proiecte rezidentiale
pentru clasa medie superioara si de lux, printre orasele tinta fiind Sibiu, Timisoara, Arad sau Iasi.
Compania dezvolta in prezent in parteneriat cu fondul de investitii Heitmann (Marea Britanie) un proiect rezidential in cartierul Baneasa, denumit Cortina Residence, care va fi finalizat in 2009, in urma unei investitii de 62 mil. euro si va avea o suprafata construita de 61.000 mp. Proiectul va cuprinde circa 280 de apartamente.
Politica companiei este de a se asocia cu fonduri de investitii pentru a reduce riscurile pe care le implica dezvoltarea unui proiect imobiliar. Printre fondurile de investitii cu care Cefin are parteneriate se numara Europolis (Austria), First Property Group (Marea Britanie), Teesland iOG (Marea Britanie) sau Heitmann (Marea Britanie).
"Strategia noastra este de a dezvolta proiectele impreuna cu un fond de investitii care sa cumpere proiectul atunci cand este finalizat. Astfel asiguram exitul inca de la inceputul proiectului diminuand riscurile", afirma Albarosa. In plus, compania lucreaza cu bancile Unicredit, Investkredit si Volksbank, pentru finantarea lucrarilor de constructie a proiectelor.
Potrivit lui Albarosa, majoritatea fondurilor de investitii importante din lume au tatonat piata locala, insa multe dintre ele nu au luat inca decizia sa patrunda pe piata locala din cauza deficitului de proiecte finalizate.
"Nu cred ca exista fonduri de investitii dintre primele zece din lume care sa nu se uite la piata imobiliara locala, insa nu exista suficiente proiecte finalizate care sa reprezinte interes pentru astfel de investitori", precizeaza albarosa.


Pretul terenurilor a ajuns la nivelul maxim
Potrivit reprezentantilor Cefin, pe piata imobiliara exista niste limite peste care un proiect nu mai este rentabil. Spre exemplu, pentru un parc industrial sau logistic pretul terenului nu trebuie sa depaseasca 40-50 de euro/mp, in timp ce pentru un proiect comercial costul trenului trebuie sa fie de maximum 100-120 euro/mp. In cazul cladirilor de birouri, proiectul este rentabil daca pretul terenului este de maximum 250 euro/mp construit, iar pentru un proiect rezidential pentru clasa medie costul terenului sa nu depaseasca 100-150 de euro/mp construit.
"Preturile terenurilor sunt exagerate in Bucuresti si de cele mai multe ori au crescut artificial, pentru ca au fost acordate PUZ care nu pot fi indeplinite sau sunt situate in zone fara infrastructura. Practic costul din prezent al terenurilor este la nivelul maxim. Cred ca in anii urmatori ritmul de crestere al preturilor la terenuri se va domoli, urmand sa evolueze in functie de inflatie si de proiectul care se poate dezvolta pe respectivul teren", afirma Albarosa. Potrivit reprezentantilor Cefin, piata imobiliara sufera din lipsa unui plan de dezvoltare a oraselor, de cele mai multe ori din cauza lipsei de vointa politica.
"Cine intra acum pe piata gaseste cu greu un teren potrivit pentru o investitie, pentru ca in ultimul an pretul terenurilor s-a dublat. Perioada speculatiilor cu terenuri s-a terminat si nu mai reprezinta o afacere, pentru ca nu mai exista suficient timp pentru recuperea investitiei conform asteptarilor investitorilor pentru aceasta zona a Europei", explica Albarosa.
In multe situatii exista terenuri care-si schimba destinatia datorita cresterii pietei. Spre exemplu, un teren care a fost cumparat la marginea orasului pentru dezvoltarea unui parc industrial devine propice pentru construirea unui centru comercial, pentru ca intre timp acel oras si-a extins suprafata.
Pe langa cresterea puternica a pretului la terenuri sectorul de real estate este afectat de criza de pe piata fortei de munca, cumulata cu majorarea pretului la materiale de constructii .
"Piata imobiliara este afectata in prezent si de cresterea costurilor cu forta de munca, avand in vedere ca salariile din constructii s-au majorat cu 78% in ultimul an, in timp ce costul materiilor prime a crescut cu 30%", spune Margescu.
Cefin Real Estate Romania a fost infiintata in anul 1998, ca divizie de investitii imobiliare a Cefin Romania, care este dealerul producatorului de autovehicule comerciale IVECO.


Investitii de 400 mil. euro

Parcul logistic Cefin Logistic Park din vestul Bucurestului, situat langa autostrada Bucuresti-Pitesti, a inceput in 2004 si va fi finalizat in 2009 in urma unei investitii de 150 de milioane de euro. Pana in prezent au fost construiti peste 180.000 de metri patrati, urmand ca pana la final sa ajunga la 300.000 mp

Proiectul rezidential Cortina Residence din cartierul Baneasa va fi finalizat in 2009, in urma unei investitii de 62 mil. euro si va avea o suprafata construita de 61.000 de metri patrati.

Parcul industrial A1 Industrial Park situat tot langa autostrada Bucuresti-Pitesti, a inceput in 2006 si va avea in momentul finalizarii, in anul 2009, o suprafata totala de 300.000 mp, din care s-au construit deja 80.000 mp.

Imobilul de birouri Louis Blanc Offices de langa Piata Victoriei a fost finalizat anul acesta in urma unei investitii de 8,5 mil. euro si are 2.500 mp.

Cefin Logistic Park Arad va avea o suprafata construita de 45.000 mp si va fi finalizat anul viitor in urma unei investitii de 26 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO