Business Construct

Strategie: Renasterea mamutului

Strategie: Renasterea mamutului

Adrian Costin, presedintele CCCF: Vom reorganiza intreaga activitate a CCCF Bucuresti, care sufera din cauza unei structuri greoaie bazata pe filiale, sucursale si agentii. Vom aduce intreaga activitate de sub umbrela CCCF Bucuresti sub o singura entitate economica. Liniile de business neperformante si fara perspective vor fi restructurate complet, iar forta de munca va fi redistribuita la nivelul companiei.

23.09.2008, 14:22 145

CCCF, unul dintre mamutii din constructii, cu datorii de 90 de milioane de euro, si-a bugetat odata cu schimbarea actionariatului investitii de peste 15 milioane de euro pana la sfarsitul lui 2009 in dezvoltarea companiei, pentru achizitia de echipamente, utilaje, statii de asfalt si in innoirea parcului auto.

Adrian Costin, fostul director de strategie, achizitii si fuziuni in cadrul Cuprom, a fost numit de Horia Simu, cunoscut si drept bancherul cuprului, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al CCCF si se va ocupa de restructurarea si reorganizarea grupului CCCF, care cuprinde companiile CCCF Bucuresti, filialele acesteia, firmele SCT Bucuresti si Dunapref.
In cadrul noii strategii, compania va vinde in urmatoarele 12 luni mai multe active pentru a putea reduce datoriile de circa 90 de milioane de euro pe care le-a acumulat in ultimii ani si a inceput un proces intens de recuperare a creantelor care se ridica in prezent la 40-50 de milioane de euro.
"Vom reorganiza intreaga activitate a CCCF Bucuresti, care sufera din cauza unei structuri greoaie bazata pe filiale, sucursale si agentii. Vom aduce intreaga activitate de sub umbrela CCCF Bucuresti sub o singura entitate economica. Liniile de business neperformante si fara perspective vor fi restructurate complet, iar forta de munca va fi redistribuita la nivelul companiei", spune Adrian Costin, care a facut parte anterior din echipa de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), cand era angajat la banca de investitii Daiwa Securities International din Londra. Intre 2005 si 2007, Costin a lucrat pentru compania americana de consultanta de management Bain & Company in cadrul biroului din Chicago.
 
 
Investitii masive in diviziile profitabile
Potrivit planurilor lui Costin, in urmatoarea perioada vor fi impulsionate zonele de business profitabile din CCCF, care contracteaza si executa lucrari. "Pentru a ne recastiga locul in piata trebuie sa fim eficienti si sa avem dotare tehnologica avansata pentru a putea oferi preturi bune cu marje rezonabile", afirma Costin. Un exemplu in acest sens este firma SCT Bucuresti, detinuta in proportie de 82% de catre CCCF, care este implicata in mai multe lucrari de reabilitare si modernizare a infrastructucturii rutiere din Capitala.
Pentru a plati datoriile de circa 90 milioane de euro acumulate in ultimii ani, compania va vinde cateva din cele 120 de obiective pe care le detine in tara, terenuri sau cladiri, va contracta un credit garantat cu active si va utiliza profitul din lucrarile viitoare. Planurile de reorganizare agreate prevad ca pana in 2010 compania sa plateasca toti creditorii si sa isi recupereze creantele, iar ulterior sa treaca pe profit.
Grupul CCCF si-a bugetat in 2008 afaceri de peste 140 de milioane de euro, in crestere cu 12% fata de anul precedent, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de circa 80%, la peste 250 milioane euro.
"Liniile de business neperformante si fara perspective vor fi restructurate complet, iar forta de munca va fi redistribuita la nivelul companiei. Deja am decis sa inchidem fabrica de caramizi de la Giurgiu, care nu mai era profitabila", explica Costin.
Planul de revigorare a CCCF Bucuresti implica si cooptarea unor specialisti din tara si din strainatate in cadrul echipei de management. "Odata cu cresterea numarului de lucrari vom avea nevoie si de alte categorii de personal, muncitori seriosi, profesionisti care vor sa lucreze intr-o companie puternica", spune Adrian Costin.
 

 

 
Revigorare in 12 luni
 
 
 
 
Printre cele mai importante lucrari executate de-a lungul timpului se numara modernizarea aeroportului OtopeniCCCF era inainte de anul 2000 unul dintre principalii constructori care executau lucrari de infrastructura de drumuri si cale ferata, insa in ultimii ani afacerile companiei s-au redus considerabil din lipsa de contracte.
"Vrem ca in circa 12 luni sa putem sa participam din nou la licitatii publice si private de anvergura si sa revitalizam divizia de infrastructura de cale ferata, care a fost candva motorul de crestere al afacerilor", afirma reprezentantul CCCF. In plus, grupul CCCF intentioneaza sa dezvolte productia de materiale de constructii prin achizitii de jucatori sau investitii greenfield.
Horia Simu a preluat recent pachetul majoritar de actiuni la Compania de Constructii si Cai Ferate (CCCF Bucuresti), transferul de proprietate fiind realizat
printr-o majorare cu 50 milioane lei a capitalului firmei, la 110,7 milioane lei.
Operatiunea a fost realizata prin intermediul unei firme inregistrate in Cipru, Wagma Holdings, care controleaza acum 64,06% din actiunile CCCF, iar asociatia salariatilor firmei de constructii detine restul de 35,94% din titluri. Grupul intentioneaza sa majoreze numarul de angajati de la peste 3.000 in prezent la 3.500-4.000 pana la sfarsitul anului viitor.
Societatea de constructii CCCF Bucuresti a fost creata in cadrul administratiei de stat in anul 1883, sub denumirea "Serviciul lucrari noi" din cadrul Directiei Generale a Cailor Ferate Romane. In 1991 a devenit societate pe actiuni cu capital de stat, iar in 1995 s-a privatizat integral prin metoda MEBO.
Profilul de activitate al companiei cuprinde lucrari ingineresti pentru calea ferata, drumuri, poduri, metrou, aeroporturi, lucrari civile si industriale, administrative si edilitare. Printre cele mai importante lucrari executate de-a lungul timpului se numara modernizarea aeroportului Otopeni, linia 41 - metrou usor, DN1 Campina-Comarnic, podul de cale ferata Giurgiu-Ruse. Incepand cu anul 1975 CCCF a participat la constructia metroului Bucuresti, dezvoltand astfel si o subsidiara specializata in lucrari subterane. Societatea detine filiale/sucursale la Timisoara, Cluj, Brasov, Pitesti, Deva si Fetesti.
 
 
 
 
  • Cine este noul presedinte al CCCF
Adrian Costin (foto) a preluat restructurarea CCCF Bucuresti dupa un an petrecut ca director de strategie, achizitii si fuziuni al grupului Cuprom.
Intre 2005 si 2007, Costin a lucrat pentru compania de consultanta de management Bain & Company in cadrul biroului din Chicago, SUA. In cadrul firmei a fost implicat in proiecte de strategie si restructurare in special pentru firme de private equity, castigand astfel experienta in restructurarea si integrarea firmelor dupa preluare.
Costin si-a inceput activitatea la Bain dupa finalizarea unui Master of Business Administration (MBA) la University of Michigan din Ann Arbor in anul 2005. Inaintea plecarii la MBA, Adrian Costin a lucrat pentru banca de investitii Daiwa Securities International din Londra si a facut parte din echipa de privatizare a BCR.
Actualul presedinte al CCCF si-a inceput activitatea in zona de consultanta dupa finalizarea studiilor de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti in 1998.
A lucrat ca senior consultant pentru Arthur Andersen din 1998 pana in 2002, fiind implicat in proiecte de restructurare si consultanta de afaceri pentru sectorul minier din Romania, Sidex Galati si CN Electrica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO