Business Construct

Strategie: Vanzare la timp

Strategie: Vanzare la timp

Florin Urite, viitorul director general al Teraplast

31.07.2008, 15:28 76

Teraplast, care are in derulare un program de investitii de 66 de milioane de euro pentru urmatorii cinci ani, si-a propus ca pana in 2013 sa devina un jucator regional si sa se afle pe unul din primele trei locuri pe care activeaza - profile din PVC, sisteme de alimentare cu apa, sisteme de canalizari interioare si exterioare, cahle si accesorii pentru sobe si seminee din teracota, finisaje si amenajari interioare si exterioare din PVC.
In cadrul strategiei de extindere la nivel regional, compania exporta deja circa 7% din totalul vanzarilor, cele mai vandute produse fiind canalizarile interioare (tevi din polipropilena) si exterioare (tevi din PVC), granule din PVC si sisteme de profile pentru amenajari si tamplarie.
Reprezentantii Teraplast afirma ca listarea a fost derulata intr-un moment propice, avand in vedere ca actualele conditii de pe Bursa nu ar avantaja inceperea unei oferte publice.
"S-ar putea spune ca am prins ultimul tren cand ne-am listat la bursa. Probabil ca in conditiile de astazi nu ne-am mai fi listat. In prezent suntem foarte bine capitalizati, intr-un moment in care mai toata lumea are un acces mult mai dificil la capital. Cred ca ne-am creat un avantaj competitiv important pentru urmatorii doi ani", spune Florin Urite, viitorul director general al companiei Teraplast, care il va inlocui de la 1 octombrie pe Emanoil Viciu. Urite ocupa in prezent functia de director comercial adjunct.
Viciu, care a coordonat listarea la Bursa a Teraplast, va ramane insa in continuare presedintele Consiliului de Administratie al Teraplast, el fiind unul dintre actionarii principali ai companiei, detinand o participatie de 20% din capitalul social.
Teraplast a derulat in aprilie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa prin intermediul careia a strans circa 13 milioane de euro (51 de milioane de lei) de la investitori. Oferta a fost suprasubscrisa cu 4%, investitorii solicitand actiuni in valoare totala de 56,03 milioane de lei. Pretul de oferta a fost de 1 leu pe actiune, intermediarul ofertei fiind Raiffeisen Capital & Investment, insa dupa listare valoarea actiunii a inceput sa scada, chiar si cu 30%, pe fondul unei lipse de lichiditati pe Bursa.
Compania a oferit 49,6 milioane de actiuni, reprezentand 20% din capitalul social al Teraplast inainte de majorarea de capital.
Potrivit reprezentantilor Teraplast, scaderile semnificative de pe piata bursiera sunt rezultatul unei conjuncturi nefavorabile in plan international. "Bineinteles, toata lumea priveste cu ingrijorare ultimele evolutii, dar noi avem incredere ca situatia se va stabiliza, mai ales avand in vedere trendul ascendent prevazut in sectorul constructiilor in care activam. Romania abia a inceput cu adevarat sa construiasca, nu ne putem opri aici", explica Urite.
Potrivit lui, investitorii Teraplast asteapta castiguri pe termen mediu si lung, prin urmare, au primit cu calm evolutia pe termen scurt a titlurilor.
"Toate previziunile au fost luate in calcul inaintea listarii pe bursa, iar in randul investitorilor nostri exista incredere", explica Urite.


Investitii masive in relocare
Fondurile obtinute in urma ofertei publice la Bursa vor fi directionate catre investitiile in procesul de relocare a activitatilor de productie din orasul Bistrita in comuna Saratel.
"Daca nu vor exista factori perturbatori, programul de relocare va fi realizat pana la sfarsitul anului in proportie de 85%", spune Urite. Investitiile de anul acesta in relocare se vor ridica la circa 30 de milioane de euro. "Cea mai mare parte a investitiilor prevazute pentru cinci ani, adica 45% din totalul planificat, se va realiza in anul 2008, urmand ca in 2009 sa se finalizeze 20% din totalul investitiilor planificate", spune reprezentantul Teraplast.
O alta sursa de venit pentru investitii provine din vanzarea unor terenuri de 5,7 hectare situate in centrul orasului, unde preturile variaza, potrivit firmei, intre 100 si 230 de euro pe metrul patrat, caz in care producatorul de materiale de constructii ar putea obtine pentru suprafatele respective pana la 13 milioane de euro.
Principalele investitii de la inceputul anului au fost indreptate catre achizitia de utilaje pentru pornirea fabricii de PVC in noua locatie, care va cuprinde atat segmentul de tevi, cat si cel de profile si granule. In luna iunie, compania a deschis la Saratel noua linie de productie a tevilor din PVC multistrat pentru canalizari exterioare, care va majora productia cu 4.000 de tone pe an, in urma unei investitii de 17,5 milioane de lei (circa 4,8 milioane de euro).
Grupul Teraplast, care include companiile Plastsistem (producator de panouri sandwich) si Politub (tevi din polietilena), isi va reloca cinci din cele opt unitati de productie intr-un parc industrial, situat la aproximativ zece kilometri de Bistrita, in localitatea Saratel. Proiectul va fi desfasurat pe o suprafata de aproape 20 de hectare, unde grupul intentioneaza sa construiasca alte doua fabrici noi.
Alaturi de noua linie de tevi din PVC, in noua locatie isi desfasoara activitatea si subsidiara Plastsistem. "In prezent, faza executarii constructiilor aferente celorlalte entitati productive este in plina derulare. Pe de alta parte, in acest an am initiat deschiderea a 21 de centre de preluare comenzi in principalele orase ale tarii", afirma Urite.
Piata de tevi din PVC si polietilena (PE), care va ajunge anul acesta la circa 150 de milioane de euro, este impulsionata atat de constructiile noi, cat si de lucrarile de reabilitarea a cladirilor existente.
"In mod normal, conductele dintr-un imobil trebuie inlocuite dupa 30 de ani, pentru ca alimentarea cu apa sau gestionarea apelor uzate si menajere sa se realizeze corespunzator. Conform statisticilor nationale, 58%
din locuinte au peste 30 de ani vechime", spune viitorul director general al Teraplast.
In plus, aproape jumatate din populatia Romaniei nu are acces la reteaua de canalizare si o treime este privata de accesul la apa curenta, ceea ce deschide o piata de mari dimensiuni pentru tubulatura de PVC si PE.
"Lucrarile la noile ansambluri rezidentiale si nerezidentiale asigura o crestere puternica pentru sistemul de tamplarie cu geam termoizolant, sistemul de panouri termoizolante de tip sandwich, sistemul de tevi din polietilena pentru aductiuni de apa sau gaz si sistemul de amenajari interioare cu profile PVC", au declarat reprezentantii companiei.


Dezvoltare prin achizitii
Teraplast, care detine 50% din capitalul Politub, intentioneaza sa achizitioneze integral firma cu activitati de comercializare a tevilor de polietilena, prin preluarea pachetului de actiuni controlat de firma franceza Socomo Socotube. Actionarii Teraplast discuta si centralizarea serviciilor de suport si vanzari ale firmelor Politub si Plastsistem (la care compania detine 71%) la nivelul Teraplast, unul din motive fiind reducerea costurilor administrative.
"Discutiile cu partenerul francez sunt in desfasurare, iar noi ne dorim ca acest proces sa se finalizeze in cel mai scurt timp. Vom inainta in perioada urmatoare o oferta, care este confidentiala, urmand ca reprezentantii Socomo-Socotube sa o analizeze si sa ne dea un raspuns", afirma Urite. Potrivit lui, compania va continua procesul de extindere organica si prin achizitionarea unor alte companii care activeaza in domenii complementare activitatilor de baza ale companiei.
"Suntem in permanenta in cautarea de noi oportunitati de dezvoltare a afacerii Teraplast. In acest context suntem interesati de achizitii ale unor competitori atat de pe piata locala, cat si de pe piata regionala. Avem contacte cu cateva companii, care activeaza in domenii complementare cu activitatea Teraplast", spune reprezentantul Teraplast. In plus, pentru dezvoltarea interna compania apeleaza la fonduri europene. Teraplast a depus recent un proiect in valoare de 500.000 de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, prin Fondul Social European - Adaptabilitate si Flexibilitate in Regiunea Nord-Vest.
"Insa proiectul de anvergura, in valoare de 5 milioane de euro, va fi depus pana in 14 octombrie, in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013, vizand sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru intreprinderile mari. Proiectul este in mare parte finalizat, mai trebuie doar stabilite echipamentele din planul de investitii care urmeaza sa fie achizitionat prin proiect", au declarat oficialii Teraplast. Veniturile firmei Teraplast Bistrita au crescut cu 16% in primele trei luni, la 46,1 milioane de lei, iar profitul net a scazut de la 3,9 milioane de lei la 2,4 milioane de lei.
Cheltuielile companiei au urcat in intervalul analizat cu 23,5%, la 43,2 milioane de lei, iar cifra de afaceri s-a majorat cu 13,5%, la 42 milioane de lei. La nivel consolidat, grupul Teraplast previzioneaza pentru acest an un profit net de circa 27 milioane de lei, in crestere cu 68,2%. Astfel, pentru firma Teraplast, conducerea grupului a bugetat un profit net de 22 milioane de lei, in timp ce pentru Plastsistem si Politub bugetul de venituri si cheltuieli indica un castig de 4,6 milioane de lei, respectiv 3,5 milioane de lei.
"In primul semestru al anului, tubulatura, in special cea din PVC, a avut cresteri foarte importante. Vom oferi mai multe detalii cand vom face publice rezultatele pe primul semestru", mentioneaza Urite. Reducerea investitiilor din sectorul imobiliar a inceput sa se resimta usor si pe piata materialelor de constructii, insa majorarea proiectelor de infrastructura a devenit principalul motor de crestere.
"La capitolul infrastructura, Romania are de recuperat un decalaj foarte mare fata de tarile europene dezvoltate, ceea ce explica rata de crestere foarte ridicata a investitiilor in domeniu", considera Urite. De exemplu, Programul Operational Regional (POR) prevede pentru Romania un sprijin financiar de 3,8 miliarde de euro, cea mai mare valoare din zona central-estica a Europei.
"Pe de alta parte, consumul de tubulatura din plastic e mult mai scazut fata de tarile dezvoltate, iar daca ne raportam numai la recuperarea acestui decalaj, putem spune ca sunt favorizate cresteri ample in urmatoarea perioada".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO