Business Construct

Turnuri a la Cluj

Turnuri a la Cluj

Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj, a inceput un proiect de tip zgarie-nori, denumit Sigma Tower, care va cuprinde doua turnuri a cate 35 de etaje fiecare. Ansamblul va fi situat in cartierul Zorilor, langa complexul comercial Sigma Center si se va intinde pe un teren de 22.160 mp.

28.02.2008, 15:27 213

Primul zgarie-nori aprobat de Consiliul Local Cluj, prin modificarea Planului Urbanistic General, este un bloc de 20 de etaje construit de compania clujeana Latino Grup SRL. Compania va realiza un ansamblu multifunctional de birouri, servicii si locuinte colective, care va contine si prima cladire de 20 de etaje din oras.
Ansamblul se va intinde pe doua hectare de teren si va avea o suprafata construita de apoximativ 25.000 de metri patrati. Costurile de constructie se vor ridica conform specialistilor la 600 de euro pe metru patrat, iar investitia totala va fi de aproximativ 15 milioane de euro. Cladirea de 20 de etaje va avea 85 de metri inaltime, fiind, in momentul aprobarii, cea mai inalta cladire din oras, dupa Biserica Catolica "Sfantul Mihail", care are 72 de metri.
Proiectul va fi amplasat pe drumul dinspre iesirea din Cluj, Calea Turzii, intr-o zona in care se afla reprezenta de automobile Mercedes si benzinaria OMV. Ansamblul va fi compus din mai multe blocuri de locuit, spatii pentru birouri, comert si chiar o gradinita. Terenul se afla in proprietatea particulara a solicitantului. Trecerea de Comisia de specialitate a Primariei a pus multe probleme investitorului avand in vedere ca numai dupa ce planul a fost modificat de 3 ori s-a dispus aprobarea lui. Pentru primirea avizului, Latino Grup a trebuit sa micsoreze drastic procentele de ocupare a terenului. Pentru a putea construi, se vor rezerva 2.000 de metri patrati pentru spatiile verzi.
Reprezentantii firmei de arhitectura care se ocupa de proiect nu au vrut sa dea detalii despre investitor, invocand clauze de confidentialitate. Oficialii Latino Grup nu au facut la randul lor nicio precizare. Conform Ministerului de Finante, Latino Grup este o firma infiintata in 3 februarie 2004, iar obiectul principal de activitate, conform clasificarii CAEN, este cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.


Proiect zgarie-nori mixt in Manastur
Un alt zgarie-nori va fi in cartierul Manastur si va fi dezvoltat de compania Imperial Developement, care prevede realizarea pe Calea Floresti a unui zgarie-nori de 25 de etaje. Comisia de urbanism a dat aviz favorabil de principiu pentru construirea unui turn de 25 de etaje pe Calea Floresti, iar pentru a fi autorizat, proiectul mai are nevoie de avizul Autoritatii Aeronautice Civile in ceea ce priveste regimul de inaltime. Arhitectul care a realizat proiectul, Sorin Scripcaru, a sustinut insa ca nu vor fi probleme: "Vom obtine aviz pe 25 de etaje pentru ca blocul nu depaseste coama dealului aflat in apropiere".
Blocul va fi amplasat pe Calea Floresti, respectiv iesirea din municipiu spre localitatea Floresti, in apropiere de nodul N de circulatie.
Beneficiarul constructiei este societatea Imperial Developement, iar investitia se ridica, conform arhitectului de proiect Sorin Scripcaru, la suma de 17 milioane de euro. Constructia se va face pe un teren de 2.180 de mp si va avea 17.000 de mp construiti. Initial proiectul prevedea realizarea de spatii comerciale, birouri si apartamente, acum insa investitorii cauta un lant hotelier care sa preia partea de spatii locative. O parte din turn ar putea deci sa fie folosita pentru realizarea unui hotel de 3-4 stele. Compania Imperial Developement este detinuta de catre omul de afaceri clujean Gheorghe Irimies. Acesta este si proprietarul firmei Helicia Drinks.
Tower Park este un alt ansamblu rezidential clujean, care va fi format din trei blocuri zgarie-nori, cu inaltimea de 18 etaje. Dezvoltatorul american Tower a vandut deja 50 de apartamente in ansamblul rezidential Tower Park, din Cluj-Napoca, conform unor surse din interiorul companiei cei mai multi dintre clienti fiind investitori straini. Astfel, 10 apartamente au fost achizitionate de catre o agentie imobiliara spaniola. Investitori din Anglia si Irlanda au achizitionat totodata apartamente in Tower Park. Aceleasi surse au sustinut ca cel mai bine s-au vandut apartamentele de la etajele superioare. Vanzarile au fost demarate in urma cu numai o luna, iar in momentul de fata constructorii lucreaza la turnarea fundatiei.
Doru Lupean, reprezentantul agentiei imobiliare Grup de Lux, compania care colaboreaza cu Tower la vanzarea apartamentelor, a sustinut ca inainte de demararea vanzarilor au existat rezervari de apartamente pentru diferiti clienti.
Reprezentantul Tower, Carla Iacob, a declarat ca preturile incep de la 940 de euro/metru patrat (plus TVA) si ajung, pana la 1.345 euro/metru patrat (plus TVA)
pentru penthouse-urile de la etajele superioare. Apartamentele au o suprafata care variaza de la 56 la 127 de metri patrati. Un apartament de doua camere cu 56 de metri patrati s-a vandut cu 75.800 de euro (TVA inclus).
Tower Park este al doilea proiect demarat de compania Tower la Cluj. Conceptul propus de compania americana este un ansamblu de trei turnuri rezidentiale de 18 etaje si patru turnuri de 12 etaje, insumand un numar de 470 de apartamente, un centrul de afaceri si un hotel. Pe langa designul modern si locatia practica, ansamblul ofera spatii de parcare subterane si o panorama interesanta asupra orasului, cele trei turnuri dominand zona.
Compania Tower este un dezvoltator american cu experienta in domeniul imobiliar. Reprezentantii companiei sustin ca dupa studierea minutioasa a pietei imobiliare din Transilvania s-a decis demararea primelor proiecte in Cluj-Napoca, oras plasat pe primul loc in prioritatile companiei. Tower are in curs de finalizare un prim proiect la Cluj, River Tower. Este vorba despre un complex care plaseaza spatiile rezidentiale, de afaceri si de recreere in acelasi ansamblu arhitectonic. In momentul de fata compania a vandut 80% din partea rezidentiala a imobilului. Pe langa aceste doua proiecte, Tower a obtinut autorizatia de construire pentru un nou ansamblu rezidential format din trei turnuri de cate 16 etaje. Expertii imobiliari estimeaza o investitie de 65 de milioane de euro pentru cele trei proiecte Tower la Cluj.


Paszkany face blocuri turn
Si omul de afaceri Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj, a inceput un proiect de tip "zgarie-nori". Este vorba despre ansamblul Sigma Tower care va cuprinde doua turnuri a cate 35 de etaje fiecare. Ansamblul va fi situat in cartierul Zorilor, langa complexul comercial Sigma Center si se va intinde pe un teren de 22.160 de mp.
Complexul va avea o suprafata construita de 120.000 de mp, iar investitia este estimata la 144 de milioane de euro. Beneficiarul constructiei va fi compania Sigma Tower SRL, actionarul principal al acestei noi companii fiind grupul TriGranit.
Reprezentantul investitorului a precizat ca este posibil ca la afacere sa participe si alte companii cu capital strain. Primul turn, T1, va avea 14.949 de metri patrati la etajele inferioare. Apoi urmeaza un hotel de 5 stele de 11.500 de mp si, la ultimele niveluri, vor fi amenajate locuinte de lux in suprafata de 22.000 mp. Hotelul de 5 stele va avea 170 de camere si va ocupa 7 niveluri din acest prim turn.
Cel de-al doilea turn va avea 44.000 de mp de birouri clasa A, galerii comerciale de 12.000 de mp si, la ultimele etaje, locuinte de lux in suprafata de 14.560 de mp. Pe langa cele doua turnuri ansamblul imobiliar va mai fi format din doua imobile de 7 respectiv 5 etaje. Intregul complex va beneficia de trei niveluri de parcari cu un total de 1350 de locuri de parcare. Arhitectul care a realizat proiectul, Sorin Scripcaru, a precizat ca lucrarile vor demara in vara anului 2008.
"Pentru construirea efectiva a turnurilor vom beneficia de consultanta din partea unei firme din strainatate cu experienta in ceea ce priveste realizarea unor cladiri foarte inalte", a sustinut Scripcaru. Inainte de demararea lucrarilor mai este necesar si avizul din partea Autoritatii Aeronautice Civile.
Comisia de urbanism a aprobat de asemenea planul urbanistic zonal pentru primul centrul financiar-bancar al municipiului. Astfel, a fost delimitata o zona, in partea centrala a municipiului, de 14 ha unde au fost stabilite anumite reguli urbanistice specifice unui centru financiar-bancar.
Este vorba in primul rand despre regimul de inaltime, care a fost stabilit la un maxim de 20 de etaje. Totodata,
s-a reglementat regimul locurilor de parcare, astfel la 1.000 de mp suprafata construita se vor amenaja 70 de locuri de parcare. Totodata, s-a stabilit un coeficient de ocupare a terenului de 9%. Arhitectii prezenti la dezbatere au sustinut necesitate stabilirii unui regim minim de inaltime.
"Da, este adevarata ca daca vom face acolo centru financiar-bancar nu se vor mai putea realiza in zona cladiri de doua etaje", a sustinut arhitectul care a prezentat planul urbanistic zonal, Marian Munteanu de la firma Constrex. Acesta a mai sustinut ca proiectul de modificare a regulilor urbanistice din zona a fost platit de catre patru firme care detin teren in proximitate: Imoinvest, Beyfin, Flacara si Napochim. Imoinvest a inaintat chiar si un proiect de realizare a unei cladiri de birouri si sedii de banci pe un teren de 2.500 mp, cu 15.000 mp construiti. Cladirea este proiectata cu un regim de inaltime parter plus 15 etaje si doua subsoluri cu parcari. Investitia este estimata la 18 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO