Business Construct

Utilaje: Vin nori negri

Utilaje: Vin nori negri

Oficialii Terra Romania, distribuitori ai marcii JCB in Romania, apreciaza ca cererea de utilaje noi va scadea

26.11.2008, 21:45 308

Piata utilajelor pentru constructii a inregistrat un boom in ultimii ani, datorita investitiilor realizate de companiile de constructii in mecanizarea lucrarilor, situatie care s-a mentinut si anul acesta. Totusi, previziunile pentru anul viitor nu mai sunt la fel de optimiste.

Constantin Marcu, directorul general al companiei Marcom, unicul distribuitor al marcii Komatsu in Romania, apreciaza o evolutie mai lenta a pietei de profil pentru urmatoarele sase luni, principalii
factori care vor duce la contractia pietei fiind ingreunarea accesului la finantare, precum si intarzierea sau sistarea unor proiecte.
"In acest an, in primul si cel de-al doilea trimestru am inregistrat evolutii normale ale vanzarilor, in cel de-al treilea trimestru inregistrand o usoara temperare a volumului de vanzari. Cred ca cea mai slaba activitate se va inregistra in urmatoarele sase luni, pana in primavara anului viitor, cand sunt programate sa inceapa lucrarile de reabilitare rutiera. Cauzele acestei incetiniri sunt direct legate de evolutia sectorului de constructii, afectat la nivel mondial, nu numai in Romania, de criza financiara, care a ingreunat accesul la finantare si astfel a dus la sistarea sau amanarea dezvoltarii unor proiecte", a declarat Marcu.
Potrivit oficialilor companiei, in primele noua luni ale 2008, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, apropiata de cifra de afaceri pe intregul an 2007, in schimb profitul pe anul acesta este de asteptat sa consemneze un regres de pana la 10%.
"Pentru 2009, intr-un scenariu optimist, estimez o crestere a cifrei de afaceri cuprinsa intre 20% si 50%, totul depinzand in foarte mare masura de accelerarea proiectelor importante de infrastructura de drumuri si cai ferate, precum si cele de amenajari hidroenergetice", a continuat Marcu.
Tot pentru anul viitor, oficialii Terra Romania, distribuitori ai marcii JCB in Romania, apreciaza ca cererea de utilaje noi va scadea, iar numarul echipamentelor second-hand va creste, principalele piete de import fiind cele din vestul Europei.
"Scaderea ritmului de crestere a pietei constructiilor va duce la scaderea cererii de utilaje noi. La anul ne asteptam de asemenea la intrarea pe piata a echipamentelor second-hand din tari cum ar fi Spania si Italia, in care piata de profil a cunoscut o scadere pronuntata in 2008", a declarat Victor Vasluian, business unit manager la Terra Romania Utilaje de Constructii. De asemenea, oficialul Terra se astepta ca in lunile urmatoare ritmul de crestere al pietei utilajelor de constructii sa incetineasca, principalii factori fiind criza financiara si climatul politic instabil inainte de alegerile parlamentare.
"Criza financiara mondiala si apropierea alegerilor generale, insotite de blocarea platilor de la buget si stoparea unor proiecte de infrastructura vor incetini ritmul de crestere al pietei de profil, principalele probleme fiind generate de criza de lichiditati, de costul mai mare al creditarii, precum si de volatilitatea ridicata a monedei nationale", a adaugat reprezentantul Terra Romania.
 
Utilajele noi, mai cautate. In ciuda accesului mai greu la finantare, in acest an s-a observat clar o tendinta a clientilor spre achizitia de utilaje noi, in detrimentul celor second-hand sau al inchirierilor de utilaje. "Romanul s-a obisnuit sa fie proprietar. Inchirierile de utilaje sunt preferate de obicei pentru activitati sezonire doar, in rest cea mai mare pondere a vanzarilor o avem pe achizitii", a adaugat directorul Marcom.
Pentru anul viitor, Marcu apreciaza o usoara scadere a cererii pentru macarale, de orice tip, fiind utilajele folosite cu preponderenta in sectorul contructiilor imobiliare.
"Pentru primele doua trimestre am avut in principiu aceeasi structura a vanzarilor ca si in 2007, insa in trimestrul al treilea au inregistrat o scadere a cererilor pentru macarale, pe fondul incetinirii constructiilor imobiliare. Am avut clienti care fie si-au diminuat comanda de utilaje, fie au amanat-o", a mai declarat Marcu.
Potrivit declaratiilor oficialilor companiei, se observa o concentrare a vanzarilor in special in zona Capitalei, unde atat numarul constructiilor in desfasurare este mai mare decat in restul tarii, cat si restul companiilor de constructii implicate in alte lucrari din interiorul tarii isi au sediul in Bucuresti.
"Marcom vinde peste tot in tara, fiind prezenta in alte 10 orase in afara de Bucuresti. Nu putem spune ca ne concentram intreaga activitate pe o singura zona, dar la nivelul Capitalei se observa intr-adevar un numar mai mare de vanzari", a apeciat Marcu.
De asemenea, si oficialii Terra remarca o concentrare mai mare a vanzarilor pe zona de sud a tarii, cele mai cerute utilaje ramanand in continuare utilajele versatile, care pot fi utilizate atat in constructii, cat si in lucrari de infrastructura. Pe langa acestea, se remarca un interes in crestere si pentru utilajele specializate din gama grea, cum ar fi excavatoarele pe senile si incarcatoarele frontale de capacitati mari.
 
Constantin Marcu, directorul general al Marcom: In acest an, in primul si cel de-al doilea trimestru am inregistrat evolutii normale ale vanzarilor, in cel de-al treilea trimestru inregistrand o usoare temperare a volumul de vanzari. Cred ca cea mai slaba activitate se va inregistra in urmatoarele sase luni, pana in primavara anului viitor, cand sunt programate sa inceapa lucrarile de reabilitare rutiera.Anul consolidarii. Pentru 2009, Marcu apreciaza ca principala preocupare a distribuitorilor de utilaje de contructii trebuie sa fie consolidarea pozitiilor pe piata.
"In 2009, companiile care au reusit sa-si consolideze o pozitie sigura pe piata, sa aiba clienti importanti si nu doar clienti sezonieri, sa aiba un parc de utilaje bine dotat, precum si un necesar de resurse umane bine specializate, nu ar trebui sa-si faca probleme pentru anul viitor. In ceea ce priveste strategia Marcom, dorim sa ne consolidam pozitia pe piata, pentru acest an estimand o cota de piata cuprinsa intre 26% si 27%", a tinut sa precizeze reprezentantul Marcom.
De aceeasi parere sunt si oficialii companiei Terra Romania, care afirma ca 2009 va fi un an in care consolidarea afacerii este cuvantul de ordine si ca atare nu se concentreaza pe o crestere a cifrei de afaceri pentru anul viitor.
"Pentru urmatorii ani si in special pentru anul viitor ne propunem sa consolidam businessul in plan regional. Suntem constienti de importanta serviciilor postvanzare si este posibil sa ne concentram in perioada urmatoare pe aceste servicii. O alta directie strategica o reprezi
nta completarea gamei de echipamente furnizate pe piata romaneasca, pentru acoperirea cererilor. Inchirierea preponderenta de utilaje in locul achizitiilor este de asemenea o optiune, insa depinde mult de tipul de lucrare al clientului si de caracterul acestora", a continuat Vasluian.
Pentru a evita contractiile din sectorul contructiilor, in special cele din sectorul imobiliar, distributorii de utilaje de constructii sunt de parere ca interventia statului, prin acordarea de facilitati fiscale firmelor constructoare sau populatiei la achizitia de locuinte, precum si prin accelerarea proiectelor de infrastructura, sa reduca din efectele deja vizibile asupra sectorului de profil, ale crizei financiare.
"Un climat politic stabil, care sa se ocupe in detaliu de pericolele pietei constructiilor, este necesar pentru anul viitor. In primul rand, guvernul ar trebui sa ia in calcul acordarea de facilitati fiscale, atat populatiei, cat si companiilor private, prin care sa incurajeze cresterea productiei. Ar trebui poate chiar sa sustina financiar unele banci pentru usurarea conditiilor de creditare, la fel ca in cazul Germaniei spre exemplu. De asemenea, nu cred ca Romania ar trebui sa se indeparteze de politicile Europei in acest sens si sa-si urmeze planul de investitii", a explicat Constantin Marcu.
 
Victor Vasluian, business unit manager al Terra Romania: Scaderea ritmului de crestere a pietei constructiilor va duce la reducerea cererii de utilaje noi. La anul ne asteptam de asemenea la intrarea pe piata a ecipamentelor second-hand din tari cum ar fi Spania si Italia, in care piata de profil a cunoscut o scadere pronuntata in 2008.Crestere de 33%. In primele noua luni ale anului, pe piata din Romania s-au livrat aproximativ 2.800 de unitati, cu 33% mai multe decat pentru aceeasi perioada a lui 2007, potrivit estimarilor Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje de Constructii (ADUC). Piata de desfacere pentru utilaje de constructii cuprinde doua mari categorii de utilaje: cele terasiere si cele complementare.
Din prima categorie fac parte in special utilaje care se folosesc preponderent in constructia de drumuri, precum si in exploatarea carierelor de materii prime utilizate in constructii, cum ar fi excavatoarele, incarcatoarele sau buldoexcavatoarele, in timp ce din cea de-a doua categorie fac parte utilaje folosite cu precadere in sectorul constructiilor imobiliare, ca de exemplu macaralele sau betonierele purtate sau stationare.
In primele noua luni ale acestui an, in ceea ce priveste numarul excavatoarelor livrate pe piata, acesta a inregistrat o crestere de 36% fata de aceeasi perioada din 2007, la sfarsitul lui septembrie fiind achizitionate 312 unitati noi.
Cea mai mare crestere din randul utilajelor terasiere, de 66%, au consemnat-o incarcatoarele frontale si mixte, pentru primele noua luni fiind livrate in piata 283 de unitati, comparativ cu cele 170 de unitati livrate pentru aceeasi perioada din 2007.
Buldoexcavatoarele au fost cele mai vandute utilaje din gama celor terasiere, in perioada avuta in vedere fiind comercializate 1.130 de unitati, fata de cele 903 unitati livrate in 2007, in crestere cu 25% fata de nivelul atins in anul anterior.
In ceea ce priveste utilajele complementare, acestea au inregistrat o crestere fata de primele noua luni din 2007 de 35%, in aceeasi perioada a anului acesta fiind comercializate pe piata locala aproximativ 300 de unitati.
In cadrul categoriei utilajelor terasiere, exista o gama aparte de utilaje de dimensiuni reduse, specializate pe activitati utilitare si conexe, asa-numitele utilaje compacte, precum miniincarcatoare sau miniexcavatoare. In primele trei trimestre ale lui 2008, au fost comercializate 289 de unitati, in crestere cu 36% fata de aceeasi perioada a lui 2007, cand au fost livrate doar 212 unitati.
Date fiind estimarile pentru anul viitor referitoare la piata constructiilor din Romania, este de asteptat ca si distrubuitorii de utilaje de constructii sa intampine dificutati in vanzare si chiar posibile contractii ale afaceriilor, apreciaza specialistii.
ADUC numara in prezent 30 de companii furnizoare de echipamente, ce acopera circa 90% din totalul pietei de utilaje, printre cei mai importanti membri numarandu-se Marcom, distribuitorul local al marcii nipone de utilaje pentru constructii Komatsu, Terra Romania, distribuitor al marcii JCB, Bergerat-Monnoyeur, distribuitor al utilajelor Caterpillar, si Liebherr Romania, reprezentantul local al marcii omonime.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO