ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Eugen Ursu, Graphein: În industria de construcţii, infrastructura înregistrează creşteri, banii din PNRR ajută. Zona de office este în continuare în scădere

ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank

Autor: Miruna Diaconu

23.05.2024, 00:06 92

Graphein este o companie antreprenorială fondată în 2014 de Eugen Ursu şi Andrei Şueran.

Sectorul de construcţii este susţinut de proiectele noi sau aflate în defăşurare în zona de infrastructură, iar banii veniţi din PNRR pentru dezvoltarea acestei componente ajută la creşterea industriei. La polul opus, zona de office înregistrează în continuare o scădere a numărului de investiţii noi, pandemia având o importantă contribuţie în ceea ce priveşte această evoluţie.

„Infrastructura este unul dintre segmentele din sectorul de construcţii care înregistrează creşteri. Avem noroc că sunt bani din PNRR şi infrastructura merge bine la nivelul întregii ţări. Componenta de office este pe minus în momentul de faţă. De asemenea, tot ce se întâmplă în Bucureşti legat de PUZ-uri influenţează sectorul“, spune Eugen Ursu, cofondator al companiei de topografie Graphein, prezent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Compania îşi propune o creştere de 50% a veniturilor în acest an, iar avansul se bazează, pe noile proiecte de pe piaţa locală, dar şi din alte ţări. În prezent, Graphein lucrează la o fabrică BMW care va fi construită în Ungaria şi la un proiect mare din Germania.

Pe lângă acestea, firma autohtonă se ocupă şi de alte proiecte rezidenţiale, comerciale sau de reconstrucţie în zona lucrărilor publice.

Anual, Graphein se ocupă de circa 250-300 de proiecte. În 2023, compania a avut o cifră de afaceri de 4 milioane de euro şi îşi doreşte o creştere de 50% a veniturilor în acest an.

„Suntem în grafic până la acest moment. Ne vom folosi şi de alte mijloace de creştere, precum achiziţia altor businessuri“, adaugă Eugen Ursu.

Graphein este o companie antreprenorială fondată de Eugen Ursu şi Andrei Şueran în anul 2014 şi se ocupă de proiecte de topografie inginerească, asistenţă topografică pentru infrastructură, cadastru şi intabulare, scanare 3D, măsurători BOMA şi urmărirea comportării în timp a construcţiilor.

Compania a atras anul trecut fondul de investiţii Cascada Investments în acţionariat, fapt care va contribui la dezvoltarea businessului atât pe plan local, cât şi internaţional, aceasta fiind una din ţintele Graphein.

Firma a avut deja proiecte în toată Europa, însă plănuieşte deschiderea unui birou în afara graniţelor. Momentan nu a fost aleasă ţara de destinaţie.

„Am vrut să avem un business mare, să arătam că este valoros, că este cineva dispus să investească alături de noi. Nu a fost o chestiune doar de bani, contează evaluarea, dar ne-am uitat foarte mult la cum ne pot ajuta (investitorii – n.red.) pe viitor pe partea de know-how pentru a ne dezvolta“, explică el.

În următorii cinci ani, Eugen Ursu spune că are în plan ca businessul să ajungă lider naţional pe segmentul său. Compania lucrează cu cei mai mari dezvoltatori de proiecte imobiliare, de la ONE, CTP şi până la Nepi, însă se ocupă şi de proiecte ale companiilor mai mici.

„Avem drept clienţi multinaţionale şi proprietari mari de clădiri, unde discuţiile sunt purtate mult mai uşor, mai greu este cu firmele mai mici. Vedem şi în trendurile internaţionale, dar resimţim şi noi că investitorii se uită la partea de sustenabilitate şi ESG. Am învăţat să avem răbdare pentru că toată lumea se va alinia, prima dată multinaţionalele şi companiile româneşti mari, apoi restul“, spune el.

Ca urmare a investiţiei făcute de fondul de investiţii, Graphein se află în proces de extindere a afacerii la nivel naţional şi a ajuns la şase francize pe piaţa locală. În acest context, firmele din sectorul de construcţii din România pot utiliza tot mai mult noile tehnologii, cum ar fi VR , AR şi AI, care să le ajute la reducerea costurilor şi timpilor în procesul de construire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24