Business Hi-Tech

71% din piaţa locală de internet fix este în mâinile a doi jucători: RCS&RDS şi Romtelecom

no title

Autor: Adrian Seceleanu

14.12.2011, 11:30 1276

La jumătatea anului 2011 peste 70% din numărul total de conexiuni la internet fix din România se aflau în mâinile a doar două companii: RCS&RDS şi Romtelecom, arată un calcul al ZF, bazat pe datele anunţate de operatori şi autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).

Liderul pieţei este compania românească RCS&RDS, cu 39% din piaţă iar numărul doi este Romtelecom cu 32%. Pe locul trei se află la o mare distanţă UPC, cu 8% din conexiuni, în timp ce restul pieţei este fragmentată între zeci de jucători mai mici.

Din decembrie 2009 până în la finele lunui iunie 2011 Romtelecom şi-a mărit cota de piaţă de la 29% la 32%, potrivit calculelor ZF.

În ultimii doi ani, în care recesiunea a pus o presiune şi mai mare pe preţuri, Romtelecom s-a luptat să-şi crească acest business atât prin războaie ale tarifelor cu RCS&RDS şi UPC, cât şi prin achiziţii, realizate prin operatorul de cablu înfiinţat special în acest scop, NextGen Communications.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori (numărul total de conexiuni/numărul de locuitori ai României) a atins nivelul de 14,6% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării (numărul de conexiuni furnizate persoanelor fizice/numărul de gospodării din România) a crescut la 38,7%.

Totodată, în prima jumătate a anului 2011 numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat uşoare scăderi (-1%), în timp ce conexiunile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creştere de 5%.

98% dintre conexiunile de acces la internet în banda largă aveau o viteză de transfer de cel puţin 2 Mbps, în timp ce 62% de cel puţin 10 Mbps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO