Business Hi-Tech

77 milioane de conturi din reţeaua Sony PlayStation, inclusiv date privind cardurile, furate de hackeri

77 milioane de conturi din reţeaua Sony PlayStation, inclusiv date privind cardurile, furate de hackeri

Autor: Ştefan Vrabie

27.04.2011, 16:01 171

Compania japoneză Sony a fost victima unei spargeri de proporţiia reţelei sale de jocuri video online, care a permis furtul denume, adrese şi posibil şi a datelor de pe cardurile de credit apeste 77 de milioane de conturi, într-una din cele mai operaţiunide acest tip de pe internet, scrie agenţia de presă Reuters.

Clienţii Sony care cumpără console de jocuri Playstation se potconecta această reţea de unde pot achiziţiona cu cardul diferiteproduse sau se pot juca cu alţi utilizatori.

Compania a anunţat că a aflat despre breşa din reţeauaPlayStation pe 19 aprilie, situaţie care a dus la închidereaimediată a reţelei. Sony nu a spus public despre datele furate pânămarţi, la câteva ore de la dezvăluirea noilor tablete PC.

Oficialii de la evenimentul ce a avut loc în Tokyo nu au făcutnici o menţiune despre criza cu care se confruntă, nici ladezvăluirea tabletelor nici în cadrul conferinţei de presă care aurmat.

O persoană "neautorizată" a obţinut nume, adrese, adrese deemail, datele de naştere, ID-urile, parolele, întrebările desecuritate şi mult mai multe, potrivit unui anunţ de pe blogulPlayStation din Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Sony a anunţat că "au trebuit câtevazile pentru o expertiză" după ce s-a aflat că breşa din reţea acompromis datele clienţilor. Închiderea reţelei PlayStation aîmpiedicat utilizatorii consolelor video să cumpere sau să descarcejocuri. A fost blocată astfel şi conexiunea care oferea joculonline cu alţi jucători.

Sony a anunţat că ar putea restabili o parte din serviciile dereţea în termen de o săptămână. Alan Paller, director de cercetarela institutul SANS, a spus că breşa din sistemul PlayStation arputea fi cel mai mare furt de date înregistrat vreodată. Reţeauaonline a fost lansată în toamna anului 2006 şi oferă jocuri, muzicăşi filme pentru cei care posedă console PlayStation. Potrivit unuipurtător de cuvânt al Sony, reţeaua a înregistrat până luna trecutăpeste 77 de milioane de utilizatori, aproape 90% din aceştia fiinddin Europa şi Statele Unite.

Utilizatorii din România îşi pot face cont în reţeaua SonyPlaystation Network dar au accesul blocat la magazin şi nu pot faceachiziţii cu cardul. Din acest motiv este puţin probabil ca dateprivind cardurile unor utilizatorii din România să fi fost furateîn cadrul incidentului de securitate.

Compania Sony a trimis şi un mesaj către clienţii din România,în legătură cu incidentul. "Deşi serviciile PlayStation Network nusunt complet operaţionale în România, dorim să vă informăm cuprivire la motivele întreruperii temporare pentru serviciilePlayStation Network şi Qriocity. Întreruperea a fost cauzată de obreşă de securitate, între 17 aprilie şi 19 aprilie, 2011, care acompromis informaţiile despre utilizatorii PlayStation Network şiQriocity".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO