Business Hi-Tech

Adio creta si praf: tablele au intrat in era digitala

21.04.2004, 00:00 32



Nu toate prezentarile si seminariile organizate de companie trebuie sa fie acompaniate de un proiector sau de monitoare cu diagonala de peste un metru.



Lansarea unui proiect nou impune totdeauna o discutie de grup, o dezbatere in jurul unei idei sau unui concept, care poate suferi modificari in timp real. Si unde sa faci toate aceste modificari daca nu pe tabla?



Daca in unele companii se mai folosesc inca tabla neagra si creta, ca la scoala, sau imensele caiete pe care strategii traseaza cu markerul uneori chiar viitorul unei industrii, altii au trecut deja la echipamentul digital care le ofera toate aceste functii alaturi de confortul si usurinta utilizarii conferite de echipamentele high-tech.



Tablele interactive produse de Hitachi au devenit o unealta utila pentru companii si institutii si incep sa isi faca loc incet incet si in scoli. StarBoard Seria F foloseste o serie intreaga de tehnologii wireless (fara fir, prin infrarosii si ultrasunete) pentru a se conecta la computer sau la reteaua companiei, cu scopul de a primi sau transmite fisiere. Suprafata este mare, cea mai mica tabla avand o diagonala de 60 de inci (1,5 metri), iar cea mai mai mare aproape 2 metri (75").



StarBoard permite prezentari de imagini, fisiere multimedia si chiar filme, peste care utilizatorul poate interveni pentru a face adnotari, pentru a adauga comentarii esentiale sau pentru a corecta anumite idei. Conectarea la reteua companiei permite folosirea tablei interactive in regim de videoconferinta, utilizatorii care nu se afla la birou putand vedea tot ce se intampla pe ecran. Cu ajutorul unei interfete software, chiar si cei aflati pe drum sau acasa pot face adnotari pe tabla pentru a le explica colegilor propunerile si ideile lor.



Folosind o astfel de tabla, cei care lucreaza cu imagini, in design, marketing, productie, publicitate, consultanta, proiectare sau editare, pot economisi timp, dedicat in general schitarii ideii, printarii ei, discutarii si modificarii, pentru ca pe un echipament de acest gen sunt efectuate in timp real.



Tehnologia inclusa in tablele interactive permite editarea imaginilor, receptia, transmisia si chiar inregistrarea video a sesiunii de discutii. Prin activarea unei functii speciale pe tabla apare o tastatura virtuala (on-sreen) cu care se poate introduce text. Daca sistemul de scriere cu taste vi se pare prea complicat, puteti opta pentru versiunea de marker, care imita scrisul cu carioca. Mai puteti face modificari cu ajutorul unui mouse. Tabla recunoaste scrisul de mana, astfel ca unele adnotari cu markerul pot fi convertite in text automat. De asemenea, se pot folosi diverse fundaluri pre-instalate pentru a da o nota distincta fiecarei prezentari.



Mai mult, tabla este realizata din materiale rezistente avand o suprafata speciala pentru stergere uscata, care permite utilizarea ca tabla standard. Pentru a scoate in evidenta anumite puncte ale prezentarii, se pot folosi magneti pentru a atasa diagrame aditionale sau notite, fara a afecta suprafata tablei.



O astfel de "jucarie" costa insa intre 2.100 de euro (varianta cu diagonala de 60") si 2.500 de euro (75"), iar un stativ pentru podea inca aproximativ 450 de euro (tablele au inclus in pret un sistem de prindere pe perete).
Importator: www.mgt.ro
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO