Business Hi-Tech

Adrian Seceleanu, editor ZF: Zona de internet va creşte şi va deveni majoritară. Miza nu este telefonia fixă, ci internetul fix şi serviciile de televiziune

Autor: Roana Rotaru

06.01.2016, 15:15 1950

Sectorul care a crescut cel mai mult în criză va fi din nou vârful de lance care va atrage noi investiţii, oameni şi salarii mai mari: „ Pe piaţa de telecom va fi un an foarte interesant pentru că sunt multe lucruri care au început anul trecut şi anul acesta se vor desfăşura, şi pe de-o altă parte cred ca va va fi anul în care într-adevăr vom vedea mişcări mai importante pe piaţă, mişcări de consolidare pentru că presiune pe marjă, pe preţuri va pune operatorii la aceaşi masă ” a declarat Adrian Seceleanu - Editor ZF pe domeniul Telecom/ IT.

Previziuni economice în 2016, pentru marii jucători din industria Telecom, conform Adrian Seceleanu – Editor ZF  pe domeniul Telecom/ IT:

Orange

Am putea avea o schimbare de CEO, Jean-François Fallacher a venit în 2011 în iulie, deci sunt 5 ani de zile, ar putea fi momentul schimbării. Este foarte posibil ca anul acesta să avem un nou CEO la Orange România.

Ceea ce vom vedea în acest an este implementarea acordurilor de partajare a reţelelor, semnate la sfârşitul anului trecut cu grupul Telekom, acorduri care vor marca intrarea Orange pe pachete de fix/ mobil. Orange având acum acces la reţeaua Telecom va oferi pachete de servicii mobile şi va adăuga şi servicii de telefonie fixă. Miza nu este telefonia fixa, ci internetul fix şi serviciile de televiziune. Aici este de fapt bătaia.

Telekom România

Situaţia e mai complexă, la fel ca şi acţionariatul, sunt mai multe paliere pe care putem discuta. Avem un nou CEO, un nou om trimis de Deutsche Telekom la Bucureşti. E un moment delicat între Deutsche Telekon şi statul roman este pentru prima dată când statul român din 2013 încoace nu a votat pentru noul CEO.

E foarte probabl ca odată cu venirea noului CEO să se schimbe o mare parte din garnitura de management.

Vom avea schimbări de management în prima parte a anului. E interesant de văzut ce opţiuni au, cu cine îi vor înlocui.

Vodafone

Companiile UPC şi Vodafone dacă ne uităm pe hârtie cele două operaţiuni s-ar complete perfect, în caz de fuziune ar ajunge o companie de 800 de milioane de euro pe an.

Vodafone şi UPC sunt nişte jucători mari, dar tot ar fi sub competitori din punct de vedere al acoperirii reţelelor de internet fix.

Vodafone dacă nu se va întâmpla nimic la nivel global, se va concentra pe zona pe care o stăpâneşte, şi anume pe zona mobilă .

RCS - RDS

Planul principal este legat de reţeaua de telefonie mobilă pe care trebuie să o extindă. E interesant ce se va întâmpla în luna aprilie când expiră un contract prin care clienţii RCS aveau acces la reţeaua Vodafone, acolo unde Digi Mobil nu avea acoperire. Poate RCS&RDS şi UPC vor încheia un acord la fel Orange şi Telekom, de network sharing.

Acest acord de roaming naţional care expiră în aprilie a fost intens criticat de ceilalţi jucători mari care s-au trezit cu o „bombă” pe masă. RCS a devenit dintr-o dată relevant pe piaţa de telefonie mobilă având oferte de 2-3 euro şi acoperire naţională.

Unul dintre principalele subiecte de discuţie pe piaţă la sfârşit de an au fost  de ce oare a avut nevoie RCS să lanseze oferte cu reducere de 50% la nişte tarife care oricum erau de 2-3 euro, deci e clar că operatorul care va încerca să disrupă, pentru că nu are altă metodă de a creşte decât să vină cu preţuri care transformă oferta în ceva imbatabil. E foarte greu să refuzi mai ales când vii cu oferte de 3 euro şi mai tai şi cu 50%.

UPC

Pe zona mobilă a fost o expectativă, în schimb pe zona fixă compania a început să culeagă rezultatele investiţiilor mari în reţea din ultimii ani şi chiar a crescut susţinut pe zona de internet fix , cu viteză ridicată, cu oferte de internet destul de bune.

A început să cumpere din nou jucători mici din zona de cablu, lucru care de asemenea a ajutat la creştere. Sunt în creştere pe zona lor de „fix”.

Dacă UPC şi Vodafone ar fuziona cred că ar avea nevoie şi de AKTA.

În ce vor investii banii operatorii anul acesta?

Zona de interent este o zona care creşte şi va care deveni majoritară.

Majoritatea utilizatorilor folosesc încă telefonul prin reţeaua GSM, dar mulţi vor suna de pe Viber, WhatsApp, se uită la video, la articole. Contează viteza internetului, calitatea reţelei, nu doar acoperirea. E o creştere foarte mare în rândul videoclipurile urmărite pe internet, inclusiv pe telefoane.

Previziuni economice pentru industria IT în 2016

În ce priveşte zona de centre de servicii IT vom avea creştere.

Softiştii continuă să fie răsfăţaţii industriei. Comepetiţia e foarte mare pentru resurse umame.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO