Business Hi-Tech

Advanced Quality trece de la coduri de bare la etichete inteligente

27.07.2005, 18:19 46

Compania clujeana Advanced Quality (AQ), specializata in tehnologia codurilor de bare, a demarat incepand de luna aceasta un parteneriat cu compania americana Intermec, pentru implementarea in Romania a solutiilor RFID (etichete inteligente de identificare care comunica pe frecvente radio).

Etichetele inteligente permit o mai buna urmarire a stocurilor pentru companiile cu milioane de produse in stoc - de exemplu supermarketurile. De asemenea, reduc riscurile producerii de fraude, pentru ca traseul urmat de produsul plecat de pe raft poate fi urmarit efectiv pe ecranul unui calculator.

Aceasta tehnologie care este la inceput de drum si in Occident isi propune sa inlocuiasca sistemul codurilor de bare aplicat produselor. Firma AQ importa echipamentele RFID de la filiala Intermec din Italia, responsabila pentru Europa de Est. "Zilele acestea specialistii nostri s-au intors de la un stagiu de pregatire organizat de filiala italiana a concernului Intermec, iar in urmatoarele luni intentionam sa punem in practica aceasta tehnologie", a declarat Dorel Dragos, directorul general al AQ. "Intermec are un sistem bazat pe RFID implementat in Verona, intr-un supermarket de genul Metro", a precizat el.

Potrivit acestuia, interesul clientilor pentru noua tehnologie este in crestere, desi costurile pentru implementarea lui sunt mai ridicate decat in cazul codurilor de bare. Reprezentantii companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ doua milioane de euro, in crestere cu 70% fata de 2004. "Ne bazam in primul rand pe cresterea interesului investitorilor straini in toate domeniile", a mai spus Dorel Dragos. "Acestia vin cu o mentalitate bazata pe eficienta, astfel ca investesc in sisteme de culegere a datelor, de gestiune sau livrare, bazate pe tehnologia codurilor de bare", a precizat el.

Portofoliul de servicii pe care compania clujeana il ofera include pe langa aplicatii pentru codurile de bare si tehnologii de tiparire si marcare industriala sau tehnologii de comunicare wireless.

"In ultimul an a crescut interesul pentru aplicatii de mobilitate precum SFA (Sales Force Automation), de tip Pre Sales, Hot Sales sau Van Sales, DSD (Direct Store Delivery), Prove of Delivery si Field Services", a mai spus Dorel Dragos. Infiintata in 1993 la Zalau, judetul Salaj, firma are in prezent, doua puncte de lucru, in Bucuresti si Cluj-Napoca. Sediul central al societatii va fi mutat in Cluj-Napoca, la inceputul lunii viitoare. Momentan, compania lucreaza cu un numar de 35 de angajati, iar actionarul majoritar este omul de afaceri Dorel Dragos. Principalii competitori pe segmentul codurilor de bare sunt companiile Novensys, DataScan sau Eutron. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO