Business Hi-Tech

Afara cu intimitatea?

19.05.2004, 00:00 11



Noile tehnologii de comunicare audio-video digitala produc din ce in ce mai multe pagube imaginii si dreptului la intimitate ale persoanei. Americanii, binecunoscuti pentru asiduitatea cu care apara aceste drepturi, au gasit o solutie: controlarea telefoanelor cu camera digitala. Autoritatile de la Washington au decis sa pedepseasca voyeurismul mobil prin amenzi usturatoare sau chiar prin inchisoare de pana la un an.



Popularitatea telefoanelor mobile cu camera digitala a facut mult mai usoara capturarea de imagini fara permisiune. Guvernele, autoritatile locale si unele companii au inceput sa restrictioneze folosirea acestor echipamente in anumite spatii in care exista riscul incalcarii dreptului la intimitate. Comisia Judiciara a Camerei Reprezentantilor din Statele Unite a votat in unanimitate sustinerea Legii Prevenirii Voyeurismului Video. Proiectul legislativ fusese anterior aprobat de Senatul american si a trecut la Camera Reprezentantilor unde se asteapta sa fie aprobat.



"Aceasta lege urmareste pedepsirea practicii pernicioase de invadare a intimitatii prin folosirea clandestina a echipamentelor de supraveghere ascunse", a declarat congressmanul american Howard Coble.



In intreaga lume s-au semnalat cazuri de folosire ilicita a telefoanelor cu camera digitala si din ce in ce mai multe locuri publice impun restrictii de folosire a acestor echipamente. Mai multe cluburi de fitness din Japonia interzic folosirea telefoanelor cu camera, iar in Italia s-au emis reguli de folosire care includ informatii despre locul si modul de folosire ale acestor aparate. Numeroase consilii locale din Marea Britanie au luat masuri pentru stoparea folosirii unor asemenea telefoane in scoli, centre de relaxare si piscine.



Tehnologiile inglobate in echipamentele miniaturizate au starnit avalansa, iar publicul aflat la mijlocul partiei trebuie salvat de pagubele provocate de aceste creatii. claudiu.andone@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO