Business Hi-Tech

Alcatel-Lucent continua concedierile in Europa

26.02.2007, 19:19 20

Alcatel-Lucent, cel mai mare producator de echipamente telecom din lume, a anuntat ca intentioneaza sa desfiinteze alte 1.700 locuri de munca in Europa, pe langa valurile de concedieri anuntate deja in Franta, scrie International Herald Tribune.
Compania intentioneaza sa reduca in urmatorii trei ani un total de 12.500 de posturi (cu 39% mai mult decat estimarile initiale), ceea ce inseamna circa 16% din forta sa de munca la nivel global. Dupa achizitia companiei americane Lucent Tehnologies, in valoare de 11,6 mld. dolari (9,24 mld. euro), Alcatel intentiona sa renunte la circa 9.000 de angajati pentru reducerea cu 1,7 mld. euro a costurilor in urmatorii trei ani.
Alcatel-Lucent a anuntat saptamana trecuta planurile de eliminare a 1.468 de posturi in Franta de la sfarsitul anului viitor, dupa ce in trimestrul patru compania a inregistrat pierderi de 618 mil. euro, ca urmare a unor conditii de piata mult mai dure decat asteptarile sale, in special in America de Nord.
Cotatia titlurilor Alcatel-Lucent a crescut totusi cu 26 de centi la 10,09 euro per actiune, dupa ce compania a castigat procesul intentat Microsoft cu privire la violarea patentelor pentru doua formate de fisiere digitale de tip MP3. Drept urmare a deciziei judecatoresti, gigantul american Microsoft a fost obligat la plata a 1,52 mld. dolari despagubiri catre Alcatel-Lucent.
In cazul in care penalizarea va fi mentinuta si dupa apelul Microsoft, aceasta ar putea fi cea mai mare suma achitata in cadrul unui proces pentru disputa patentelor. Deoarece Apple si sute de alte companii produc dispozitive care ruleaza fisiere MP3, inclusiv playere portabile, computere si software, acestea ar putea fi nevoite sa plateasca drepturi de folosire companiei franceze.
Bell Laboratories, care se afla la originile Alcatel, a fost implicat in dezvoltarea formatului MP3 in urma cu doua decenii.
Pe de alta parte, Microsoft si alti jucatori au primit licentele, nu din partea Alcatel-Lucent, ci din partea unui consortiu condus de Institutul Fraunhofer, o organizatie germana de cercetare implicata in dezvoltarea formatului digital alaturi de Bell Laboratories si compania franceza de electronice Thomson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO