Business Hi-Tech

Angajatii straini sau locali - care pleaca primii?

23.02.2009, 18:30 21

Planurile Microsoft de a renunta la angajati americani dupa ce oficialii companiei au facut lobby pentru cresterea numarului de vize de munca acordate strainilor genereaza conflicte cu legislatorii si cu angajatii, scrie Bloomberg.

Cel mai mare producator de software din lume intentioneaza sa disponibilizeze pana la 5.000 de angajati pe fondul crizei financiare. Compania americana foloseste mai multe vize "guest-worker" (H1-B) decat oricare alta companie americana, iar unii angajati si politicieni considera ca Microsoft ar trebui sa renunte mai intai la muncitorii straini.
"Daca se va pune problema concedierilor, se vor gandi mai intai la America sau la restul lumii?", se intreaba Chuck Grassley, senator republican din statul Iowa. El a trimis o scrisoare directorului executiv al gigantului software, Steve Ballmer, cerandu-i sa concedieze in primul rand angajatii straini. In toata industria IT, cei mai mari detinatori de vize H1-B, printre care Intel, IBM (International Business Machines) si HP (Hewlett-Packard) pregatesc disponibilizari. Concedierile anuntate de Microsoft survin la mai putin de un an dupa ce Bill Gates a cerut Congresului American extinderea programului de vize.
Pe de alta parte, Microsoft va angaja intre 2.000 si 3.000 de persoane in urmatoarele 18 luni, pentru a compensa actualele reduceri de personal. O parte dintre noii angajati cu siguranta vor fi posesori de vize H1-B, a declarat Ginny Terzano, purtator de cuvant al Microsoft. Ea a refuzat sa comenteze cu privire la numarul angajatilor concediati care nu sunt cetateni americani.
Terzano a mai spus ca persoanele care vor fi concediate acum au putine sanse de a fi reangajate pe alte pozitii.
"Un inginer concediat de la General Motors nu va fi calificat pentru a ocupa postul de inginer de software", a spus ea. Pretul actiunilor Microsoft a crescut cu 9 centi la 18 dolari (14 euro) pe bursa Nasdaq. Titlurile s-au depreciat cu 45% pe parcursul anului trecut.
Incetinirea economiei si cresterea somajului vor crea dificultati pentru companiile IT care vor sa convinga guvernul american sa suplimenteze numarul de vize H1-B.
De cand numarul anual de vize emise a scazut la 65.000 in 2004, de la 195.000 in anii precedenti, programul H1-B a fost supraincarcat la inceputul fiecarui an. In 2008 spre exemplu, guvernul american a ajuns la numarul maxim de aplicatii pentru viza la numai o saptamana dupa ce a inceput acceptarea lor.
Intrebata daca unele companii vor renunta sa mai ceara vize H1-B, CFO al companiei Intel, Stacy Smith, a declarat ca acest lucru este posibil pe masura ce companiile incep sa nu mai angajeze deloc. Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, va inchide alte cinci uzine pana la sfarsitul anului, eliminand cel putin 6.000 de locuri de munca.
"Strategia noastra a fost intotdeauna de a angaja cel mai bun talent din lume", a spus Smith. "Este combustibilul care ne misca industria inainte."
Rivalii programului de vize se folosesc de contextul economic actual pentru a accentua dezbaterea. Senatul american a propus un amendament, al carui co-autor este Grassley, care restrictioneaza angajarea detinatorilor de vize H1-B la peste 300 de banci care au intrat sub protectia legii falimentului.
 
Problema muncitorilor straini
  • Microsoft a anuntat ca va concedia 5.000 de angajati, o mare parte cetateni americani, la mai putin de un an dupa ce Bill Gates a cerut Congresului American extinderea programului de vize de munca pentru straini.
  • Politicienii americani au cerut gigantului software sa renunte in primul rand la angajatii straini.
  • Numarul de vize "guest worker" in SUA a scazut de la 195.000 la 65.000 in 2004. Programul este supraincarcat in fiecare an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO