Business Hi-Tech

Apple face un profit de 420 $ la fiecare iPhone nou vandut

Apple face un profit de 420 $ la fiecare iPhone nou vandut

AT&T si alti furnizori platesc firmei Apple 600 de dolari pentru fiecare iPhone

25.06.2009, 18:05 22

Apple, producatorul dispozitivelor iPod si Macintosh, scoate un profit de aproximativ 420 de dolari de pe urma vanzarilor iPhone 3GS, dat fiind faptul ca firma plateste 178,96 dolari pentru producerea unei unitati si o vinde cu 600$ furnizorilor de telefonie mobila, precum AT&T, scrie presa internationala, citand o analiza prezentata de compania iSuppli.

Chiar daca are o capacitate de stocare dubla fata de predecesorul sau, producerea noului dispozitiv iPhone 3GS de 16GB costa doar cu aproximativ 3% mai mult decat cel mai ieftin iPhone 3G, care a fost lansat in 2008.
Apple si partenerul sau din Statele Unite, AT&T, vand iPhone-ul 3G S de 16GB pentru 199 de dolari. Acesta este pretul subventionat. Analistii au estimat ca AT&T, precum si alti furnizori de telecomunicatii platesc firmei Apple 600 de dolari pentru fiecare iPhone.
"Dintr-o perspectiva a componentelor si designului, exista o mare similaritate intre 3G si 3G S", a declarat Andrew Rassweiler care supravegheaza serviciile iSuppli. "Prin alocarea resurselor in optimizarea costurilor si prin profitarea de eroziunea preturilor in segmentul de piata ce vizeaza componentele electronice, Apple poate oferi un produs mult mai performant, cu mai multa memorie si trasaturi la un cost de productie doar putin mai mare", a adaugat el.
Apple a dublat capacitatea memoriei in noul iPhone 3G S si a adaugat cateva componente noi, inclusiv o camera foto mai buna, capabila sa capteze atat fotografii, cat si clipuri. De asemenea, a adaugat hardware-ul necesar pentru a introduce o noua busola digitala.
"In afara de aceste suplimente, hardware-ul 3G S nu este foarte diferit de cel al lui 3G", a spus Rassweiler.
Cel mai scump produs in lista componentelor oferita de iSuppli era memoria de 16GB, pe care firma de cercetare a evaluat-o la 24 de dolari. Locurile doi si trei de pe lista erau ocupate de modulul de display, la 19,25 dolari, si sistemul touch-screen, la 16 dolari.
Apple a declarat ca a vandut un milion de unitati din noua serie iPhone 3G S in primele trei zile de la lansarea acesteia, prin intermediul propriilor magazine online, alti retaileri precum Best Buy si WalMart si partenerii firmei, furnizori de telecomunicatii, inclusiv AT&T.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO