Business Hi-Tech

Apple iPhone: cel mai asteptat telefon de la Graham Bell incoace

27.06.2007, 19:10 16

De la Graham Bell incoace, probabil ca niciun telefon nu a beneficiat de atata atentie si de un asemenea interes precum iPhone, smart phone-ul de generatie noua produs de Apple, scrie presa internationala.
Analistii de pe piata sustin insa ca toata aceasta atentie ar putea fi un preludiu pentru dezamagire, daca dispozitivul nu reuseste sa se impuna pe piata. Experti din industrie spun ca iPhone ar putea cel mai nou dispozitiv de pe lista produselor esuate, care anterior lansarii erau considerate "urmatorul hit".
Inca de la anunatarea telefonului in luna ianuarie acestui an, peste un milion de persoane au informat AT&T, singurul operator agreat de Apple pe piata din Statele Unite, ca ar fi interesati de iPhone. Intre timp, titlurile Apple s-au apreciat cu 35%.
"iPhone este cel mai asteptat telefon de la dispozitivul lui Alexander Graham Bell", a declarat Michael Gartnerberg, analist la JupiterResearch. ?Nu numai cei pasionati de tehnologie, dar si consumatorii mainstream vorbesc numai despre iPhone", a adaugat Gartenberg.
Este de asteptat ca Apple sa comercializeze un numar foarte mare de telefoane pe 29 iunie, data lansarii, pe masura ce fani inraiti vor dori sa se numere printre primii posesori ai dispozitivului, a precizat analistul, adaugand ca adevaratul test pentru Apple va fi atragerea unui segment mai mare de piata.
"Succesul depinde de cat de repede scad preturile si cat de repede devin accesibile aparatele. Ceea ce se intampla dupa primele 90 de zile este cu adevarat important", a mai spus Gartenberg.
Steve Jobs, directorul executiv Apple, estimeaza ca va comercializa 10 milioane de unitati in primul an de la lansare, in incercarea de a castiga 1% din piata telefoanelor mobile pana in 2008.
Principala caracteristica cu care se diferentiaza iPhone este ecranul tactil multi-touch, ce poate detecta mai multe atingeri simultane ale degetelor. Dispozitivul integreaza de asemenea un iPod si un sistem de navigare pe Internet. Insa, spre deosebire de consolele de jocuri de generatie noua si standardul high definition pentru televiziune, iPhone reprezinta in esenta tehnologie relativ veche intr-o forma noua.
Este posibil ca iPhone sa-si rateze obiectivele pentru ca a fost conceput mai degraba pentru ingineri decat pentru consumatori obisnuiti, considera David Platt, profesor de informatica la Harvard. ?Puteti considera ca iPhone este acea cutie miraculoasa care rezolva orice problema, insa problemele incep dupa ce va dati seama ca trebuie sa apasati cinci sau sase butoane pentru a obtine ceva", a adaugat Platt.
Apple nu este straina esecurilor. Dupa ce in 1997 a lansat Apple II, cel mai popular micro-computer, proiectul Lisa nu s-a ridicat la asteptarile pietei, fiind considerat ineficient si prea scump.
A urmat Newton, unul dintre primele PDA-uri (Personal Digital Assistant), care a fost considerat prea avansat pentru vremea lui. Iar in anul 2000, criticii au spus ca sistemul de operare pentru sistemele Apple, respectiv, PowerMac G4 Cube a fost un esec din punct de vedere al functionalitatii chiar daca a fost o reusita ca design.
De asemenea, Apple nu se afla la prima incercare in domeniul telefoniei mobile ? dispozitivul ROKR, realizat in 2005 in colaborare cu Motorola, a inregistrat vanzari dezamagitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24