Business Hi-Tech

Apple propune abandonarea protectiei la copiere pentru muzica digitala

09.02.2007, 18:51 38

Cererea Apple adresata marilor case de productie cu privire la inlaturarea protectiei la copiere a melodiilor in format digital, care se comercializeaza online, a generat o confruntare neplacuta, pe fondul pregatirii negocierilor la scara larga a unor noi contracte intre cele doua "tabere", scrie Financial Times.
Steven Jobs, directorul executiv al Apple, a surprins industria marti dupa ce pe pagina oficiala a companiei a aparut un comunicat adresat marilor case de productie - Universal, Sony BMG, Warner si EMI - prin care le cerea acestora sa permita vanzarea online a muzicii digitale fara restrictionarea din partea unor aplicatii antipiraterie. Decizia este un pariu pe care Apple si-l asuma. Playerele digitale iPod si magazinul virtual iTunes au definit piata online a muzicii digitale si joaca un rol important in actualul sistem de protectie antipiraterie.
Deoarece Apple foloseste propriul sistem, piesele pe care le vinde pot fi rulate doar de playerele iPod. Aceasta restrictionare a atras o atentie tot mai mare din partea guvernelor europene, presiune pe care Apple a inceput recent sa o sesizeze. "Este o piata foarte competitiva, in care companii mari la nivel mondial detin investitii majore pentru dezvoltarea de noi playere si magazine online de muzica digitala", a declarat Jobs.
In prezent, melodiile achizitionate de pe magazinele virtuale de muzica digitala detinute de Apple, Microsoft si Sony pot fi rulate doar pe playerele corespunzatoare aceleiasi companii. Continuarea aceleiasi abordari pare a fi "desfiintata" de executivul Apple, mesajul sau sugerand clar posibilitatea unei schimbari.
Totodata, Apple ar putea opta pentru licentierea propriului sistem, FairPlay, prin care sa le permita playerelor digitale rivale sa ruleze melodii iTunes si sa acorde altor magazine virtuale dreptul sa vanda muzica protejata pentru iPod. Jobs admite ca o asemenea abordare nu ar face altceva decat sa complice actuala situatie.
Astfel, in scurt timp ar putea fi lansate aplicatii gratuite de download de muzica digitala care sa dezactiveze protectia DRM (digital right mangement), care previne rularea pieselor in format digital pe playere neautorizate
Cea de-a treia alternativa propusa de cel care a relansat conceptul de "Apple" este abolirea in totalitate a protectiei pentru melodiile in format digital. Aceasta ar permite fiecarui posesor de player digital sa descarce muzica de pe orice magazin virtual si sa o poata rula pe orice player indiferent de producator. "Imaginati-va o lume in care fiecare magazin virtual vinde muzica fara restrictiile DRM. Aceasta este, cu siguranta, cea mai buna alternativa pentru consumatori, iar Apple o va adopta imediat", a precizat directorul executiv Apple.
Oficialii caselor de productie au respins insa sugestiile sale si au subliniat ca interoperabilitatea dintre dispozitive poate fi imbunatatita daca Apple va licentia propriul sistem DRM altor companii, decat sa renunte la protectie toti producatorii.
"Consider ca (Jobs) isi expima unele frustrari pentru ca a fost 'tipul cel rau'... iar oamenii apreciaza ca guvernul norvegian il va invinge, iar el pune vina asupra noastra", a declarat John Kennedy, presedinte si director executiv al IFPI, grupul de control al industriei muzicale. In plus, unii executivi din industrie au afirmat ca vor recurge la o abordare mai dura in luna mai, cand Jobs va avea nevoie de reinnoirea contractului cu iTunes, si ca vor cere un comision din veniturile iPod.

Miscare surpriza
Apple propune desfiintarea protectiei la copiere pentru toate formatele de muzica digitala
Decizia Apple survine pe fondul presiunilor pe care diverse tari le fac asupra companiei pentru monopolul instaurat pe piata playerelor si magazinelor virtuale de muzica digitala
Muzica digitala vanduta de Apple, Microsoft si Sony nu poate rula decat pe playerele mp3 corespunzatoare fiecarei companii
Marile case de productie, cu care Apple trebuie sa-si reinnoiasca acordurile in acest an, resping initiativa lui Steve Jobs

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO