Business Hi-Tech

Apple: taxe pentru producatorii de accesorii

18.03.2005, 00:00 9

Producatorul american de computere si electronice Apple vrea sa isi creasca veniturile obligand companiile care si-au construit afacerea realizand accesorii pentru echipamentele sale sa plateasca o taxa de 10%, spun surse din industrie.
In special sunt vizati cei care vand accesorii pentru popularul player iPod, care are o cota de piata de peste 50% la nivel mondial, fiind preferatul pasionatilor de muzica in format digital. Desi initial vroia sa ia 10% la fiecare accesoriu vandut catre utilizatorul final - pentru casti, carcase, echipamente interconectate -, Apple intentioneaza acum sa ia o taxa direct de la producatori, de 10% din pretul accesoriilor livrate spre distribuitori, fie ca se vand sau nu.
Aceste taxe nu vor fi insa aplicate pentru toata lumea, spun cei apropiati afacerii. Taxele vor fi platite doar de companiile care vor sa puna pe produs un logo special "Made for iPod", care ar certifica de asemenea calitatea echipamentului si faptul ca intr-adevar a fost testat.
Oficial, responsabilii Apple nu au dorit sa precizeze exact nivelul taxelor, insa au recunoscut existenta proiectului "Made for iPod". "Exista mai bine de 400 de accesorii diferite pentru iPod pe piata, iar programul nostru are ca scop identificarea celor care se potrivesc cel mai bine si care functioneaza ok impreuna cu produsul nostru", a spus un oficial Apple.
Deja, cei mai importanti producatori de accesorii au inceput sa testeze programul pilot. Griffin Technology a adaugat deja marca "Made for iPod" la produsele sale si spune ca a simtit o crestere a vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO