Business Hi-Tech

Arbitrul telecom: concurenta pe piata de telefonie a inceput cu adevarat in 2007

Arbitrul telecom: concurenta pe piata de telefonie a inceput cu adevarat in 2007

Dan Georgescu: Cand Cosmote a intrat a zguduit foarte tare pacea care era pe piata

17.12.2007, 18:55 43

Refacerea analizelor privind piata locala telecom, verificarea promisiunilor facute de RCS&RDS si Telemobil (Zapp) in ce priveste dezvoltarea retelelor 3G si lansarea licitatiei pentru licentele pentru tehnologia radio WiMax se afla pe lista celor mai importante activitati prevazute pentru anul viitor de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI)
"In 2008, principala noastra activitate este cea legata de revizuirea analizelor de piata, ca tara membra a UE. Trebuie sa o luam de la capat, nu pentru ca ce am facut pana acum este gresit ci pentru ca acum avem alte proceduri", a declarat pentru ZF Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Pe baza analizelor de piata, ANRCTI stabileste, spre exemplu, daca un operator telecom are o pozitie dominanta pe o anumita piata, si ii poate impune sa lucreze cu anumite tarife. Un exemplu este cel al operatorilor de telefonie mobila Orange si Vodafone sau al Romtelecom care practica in relatia cu alti operatori tarife impuse de ANRCTI.
Dan Georgescu afirma ca anul viitor institutia se va implica alaturi de Ministerul Comunicatiilor in finalizarea strategiei pentru cresterea utilizarii internetului de mare viteza in tara, avand in vedere ca Romania risca o procedura de infringement din partea Comisiei Europene daca nu ia masuri pentru a remedia aceasta situatie.
"Noi nu avem responsabilitate directa in elaborarea de strategii, dar trebuie sa ne implicam. Singura sansa pentru Romania este internetul de mare viteza fara fir, pentru ca desi Romtelecom face tot ceea ce poate si creste rapid pe internet, compania nu poate instala mai mult decat numarul de linii telefonice pe care il detine si care reprezinta o acoperire de doar 20% din populatie. Avem nevoie de o tehnologie wireless, iar aceasta este WiMax", spune Georgescu.
Tehnologia wireless WiMax le permite furnizorilor de servicii sa acopere, prin unde radio, suprafete mari, teoretic de pana la 50 km, cu o viteza ridicata de transfer al datelor. Pe langa accesul la Internet, WiMax permite furnizarea de servicii de voce prin Internet (VoIP), dar si de televiziune digitala (IPTV).
Seful ANRCTI spune ca procedurile legate de licitatie vor putea porni doar dupa ce Ministerul Comunicatiilor va reusi sa deblocheze din circuitul de avizare proiectul dedicat WiMax.
"Pentru noi, momentul zero e aparitia in Monitorul Oficial a cadrului legal privind acordarea licentelor. Suntem pregatiti sa acordam licentele in aproximativ trei luni de la momentul in care apare in Monitorul Oficial actul normativ respectiv", spune Dan Georgescu, care estimeaza ca Romtelecom, Orange si Vodafone sunt operatorii cei mai interesati de o asemenea licenta.
"Operatorii care au un interes maxim pentru WiMax sunt Romtelecom, Orange si Vodafone. Pentru Romtelecom este important spre exemplu pentru ca ar castiga acces la noi utilizatori prin WiMax, o tehnologie care se instaleaza si acopera repede zone in care nu ar mai fi nevoie sa fie instalate cabluri. De asemenea, si Orange si Vodafone au niste licente, dar acestea sunt pe o banda care permite viteze mai mici. Cei doi operatori au luat foarte in serios aceasta tehnologie, astfel ca daca cei doi operatori ar castiga licente nationale, ar avea forta financiara necesara sa acopere tara", spune seful ANRCTI.
In ce priveste numarul de licente care vor fi scoase la licitatie, Georgescu afirma ca este posibil ca numarul acestora sa fie trei, dar numai dupa ce se va stabili daca una din ele va fi sau nu atribuita Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). In ce priveste caietul de sarcini pentru licitatia WiMax, Georgescu spune ca vor fi introduse prevederi care sa nu permita participarea mai multor firme din acelasi grup sau blocarea frecventei doar pentru ca aceasta sa nu fie utilizata de un alt operator.
"In ce priveste Cosmote, avand in vedere ca sunt in grup cu Romtelecom, e posibil sa punem o interdictie in caietul de sarcini pentru ca firmele din acelasi grup sa nu poata participa separat. De altfel, ei ar putea licita impreuna, pentru a exploata impreuna licenta. De asemenea, ne gandim sa emitem licenta pe o perioada mai mica, nu pe 10-15 ani, pentru a nu permite unei companii sa o tezaurizeze, adica sa castige licitati si sa nu faca nimic. Vom fi atenti la aceste aspecte", declara Dan Georgescu. In ce priveste gradul de concurenta de pe piata locala telecom, Dan Georgescu afirma ca ANCRTI se declara "multumita", situatia din piata reflectand "eforturile" institutiei.
"Noi suntem multumiti (de concurenta de pe piata locala telecom - n. red.), mai ales pe telefonia fixa, este inalt competitiva. La telefonia mobila pana acum un an, doi aceasta era dominata de cei doi operatori mari de pe piata (Orange si Vodafone - n. red.) ... dar cand Cosmote a intrat pe piata a zguduit foarte tare ... pacea care era pe piata. Iar intrarea RCS&RDS pe telefonie mobila prespun ca va aduce un suflu nou", a spus Dan Georgescu.
In ce priveste tarifele practicate de RCS&RDS, unele din cele mai agresive de piata, seful arbitrului telecom spune ca institutia pe care o conduce nu poate lua masuri la nivelul tarifelor retail.
"Reglementarea preturilor mici apartine Consiliului Concurentei. Daca se face o investigatie si ei constata ca RCS&RDS practica preturi de ruinare, ii amendeaza Consiliul, noi nu intervenim pe piata de retail. RCS&RDS a fost reglementat temporar de noi pe piata de terminare a apelurilor in reteaua lor de telefonie fixa, pentru ca practicau niste tarife discriminatorii. In ce priveste restul aspectelor, nu este rolul nostru", spune seful ANRCTI. El crede, pe de alta parte, ca strategia RCS&RDS de a furniza telefonie mobila la pretul telefonie fixe este potrivita pentru intrarea pe piata dar nu considera ca aceasta este sustenabila pe termen lung.
"Investitiile in telefonia mobila sunt mari, cat vor putea merge in pierdere? Sunt cheltuieli foarte mari pe retelele pe 3G, care nu se recupereaza ... Politica aceasta agresiva este buna pentru a intra pe piata, dar nu poate fi sustenabila pe termen lung", a estimat Georgescu. "Cosmote de pilda chiar s-a chinuit sa intre pe piata peste Orange si Vodafone si isi permite acest lucru pentru ca are un spate puternic, pe Cosmote Grecia, care merge foarte bine si isi permite sa -i sustina."
In alta ordine de idei, ANRCTI va lansa de anul viitor licitatii prin care operatorii vor prelua regiuni din tara in care vor furniza servicii de telefonie fixa, piederile inregistrate din acest motiv de companii urmand sa fie suportate de institutie.
"Acum vom scoate la licitiatie unele zone in care un operator asigura telefonia fixa in toata zona respectiva la preturi tarife rezonabile, iar pierderile operatorului vor fi suportate de catre noi. Vom calcula costul neu al furnizarii serviciului si noi le compensam pierderile", a declarat presedintele ANRCTI.

Planurile arbitrului telecom
uniformizarea planului de numerotatie: clientii Romtelecom vor forma si prefixul pentru a suna un alt client Romtelecom
portabilitatea numerelor: clientii se pot muta dintr-o retea fixa sau mobila in alta fara a pierde numarul de telefon
lansarea licitatiei pentru frecventele radio WiMax
licitatii prin care regiuni din tara vor fi preluate de operatori care vor fi subventionati sa ofere servicii de telefonie fixa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO