Business Hi-Tech

Arhiva digitala ia locul beciului plin de hartii

25.02.2004, 00:00 80



Afacerile cu continut digital ii tenteaza si pe gigantii IT specilizati in hardware.



Astfel Hewlett-Packard (HP), care a recastigat locul intai la nivel mondial in productia de computere de la rivalul sau Dell, cu care tot schimba prima pozitie, continua sa se extinda pe piete noi pentru a stimula cresterea cifrei de afaceri. De data aceasta, este vorba de arhivarea digitala a documentelor si procesarea informatiilor, un segment de piata pe care principalul jucator este Xerox.



Un ultim exemplu: HP va crea arhiva digitala a revistei americane Time. Arhiva va contine toate numerele aparute din 1923 pana acum si va fi disponibila online abonatilor publicatiei.



Specialistii HP vor scana pagina cu pagina cele 4.000 de exemplare din revista Time aparute pana acum, intr-un moment in care publicatia se pregateste sa serbeze 80 de ani de existenta. Operatiunea de aranjare a arhivei va fi incheiata pana in luna mai, iar fiecare document scanat va fi "reparat" de specialistii HP si va fi optimizat pentru a face imaginea sa arate "ca noua".



"Este un segment pe piata unde cred ca va fi o crestere puternica, iar oamenii vor intelege ca toate documentele pe care le tineau pana acum in seif le vor putea avea stocate pe calculator", a explicat un oficial al HP. "Aceste solutii nu sunt numai pentru documentele pe hartie, ci si pentru filme, suport fotografic sau alte tipuri de arhive", a explicat el.



Arhiva digitala a Time nu numai ca va fi realizata cu ajutorul echipamentele HP dar va fi stocata pe servere HP Proliant, folosind sistemele StorageWorks si aplicatia software pentru managementul documentelor OpenView realizata de programatorii HP.



Tendinta de orientare a Hewlett-Packard spre piata continutului digital este confirmata noile contracte incheiate la inceputul acestui an de producatorul de computere. In luna ianuarie, HP batea balma cu principalul furnizor de imagini de arhiva din lume, Getty Images, pentru care va transpune in format digital 70.000 de filme cu imagini. De asemenea, Getty va folosi intreaga tehnologie hardware si software oferita de compania HP (servere, stocare si aplicatii). "Introducerea acestui sistem ne va ajuta sa avem acces cu usurinta la imensa arhiva de imagini, precum si sa crestem viteza cu care clientii ajung la ele", a declarat un responsabil al Getty.



Oficialii HP spun ca noua oferta de transpunere a arhivelor in format digital face parte dintr-un efort general de promovare a serviciilor botezate "Adaptive Enterprise", cu alte cuvinte solutii la cheie raportate nevoilor stricte ale fiecarui client.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels