Business Hi-Tech

Arme antirecesiune: covorul inteligent si hainele cu airbag

03.10.2003, 00:00 22



Sectorul textil din Croatia, incapabil sa concureze cu forta de munca ieftina din Europa de Est si Asia, s-a orientat catre inventii high-tech pentru supravietui.



In trecut exportatorul numarul unu din economie, cu peste 100.000 de angajati, sectorul textil din fosta republica iugoslava de 4,4 milioane de locuitori a fost distrus de privatizarea marcata de coruptie si de administrarea ineficienta din anii '90, avand in prezent numai circa 40.000 de salariati.



Pentru a pune capat crizei, Facultatea de Textile din Zagreb a lansat doua proiecte, "covorul inteligent" si "costumele istete". Ambele sunt aproape finalizate si au fost inregistrate recent la oficiul de brevete local.



"Covorul inteligent" va fi prezentat la targul mondial de covoare care se va deschide la Hanovra in acest an, si este echipat cu senzori electronici invizibili, care se aprind cand cineva paseste pe covor. O posibila utilizare este indicarea iesirilor din hoteluri in cazuri de urgenta, cum ar fi incendiile.



Cu o programare diferita, covorul poate inregistra daca cineva - o persoana bolnava sau in varsta care locuieste singura - cade si ramane pe podea, caz in care covorul apeleaza salvarea.



Intr-o casa, covorul poate recunoaste membrii diferiti ai familiei, sa inregistreze unde merg noaptea si sa arate drumul spre baie, de exemplu. Sau poate fi utilizat ca alarma - daca un intrus paseste pe el in timp ce proprietarul este in concediu. La randul sau, costumul inteligent sau "computerul care poate fi purtat" este un concept deja abordat de armata SUA pentru a ameliora gradul de pregatire pentru lupta si comunicatiile. El poate fi utilizat si pentru a masura pulsul atletilor profesionisti sau al bebelusilor, reducand sansele producerii sindromului mortii subite la nou-nascuti.



Costumul care va fi produs in Croatia Va avea senzori de masurare a temperaturii corpului si a celei exterioare, cu airbag-uri pe interior. Daca temperatura scade, airbag-urile se deschid si cresc izolarea termica. Daca se incalzeste, airbag-urile pot elimina aerul, cu un efect de racire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO