Business Hi-Tech

Asesoft Distribution: Ne temperam cresterea, pentru ca vin "gigantii"

Asesoft Distribution: Ne temperam cresterea, pentru ca vin "gigantii"

Iulian Stanciu: Vrem sa ne consolidam, astfel ca vom creste doar cu 30% in 2007

23.01.2007, 19:17 70

Compania romaneasca distribuitoare de hardware Asesoft Distribution isi va tempera anul acesta cresterea si se va concentra pe consolidarea afacerii, a declarat pentru ZF Iulian Stanciu, directorul general.
Asesoft Distribution a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 72,2 mil USD (57,5 mil. euro), in crestere cu 51% fata de 2005. "Am inceput colaborari cu clienti noi, le-am crescut pe cele vechi si am semnat parteneriate importante cu furnizori noi: LG (monitoare, optice si GSM), Gigabyte, Kingston, dar le-am intarit si pe cele vechi cu Samsung, Asrock, AMD, Intel, Microsoft, Horizon, Delux, Flybook, Western Digital, Elixir, HIS, Galaxy. Monitoarele au avut o crestere de 65% fata de 2005; de fapt aceste echipamente reprezinta 30% din totalul afacerii prin cele trei branduri: LG, Samsung si Horizon. Carcasele de computer si accesoriile au avut o crestere de 64%. Un spor insemnat a avut si Microsoft", spune Stanciu.
Strategia companiei de a se concentra mai mult pe consolidare se explica prin faptul ca anul viitor este foarte posibil ca pe piata de distributie hardware din Romania sa intre giganti mondiali in domeniu, care sa puna probleme de supravietuire pentru companiile cu capital autohton.
"Din 2008, credem ca vom avea parte de o cuncurenta mult mai mare, de aceea dorim ca anul acesta sa consolidam ce am construit pana acum pentru a rezista in aceasta competitie", explica managerul Asesoft.
Printre numele vehiculate ca fiind posibile sa intre pe piata se numara firmele americane Avnet, Ingram Micro si Techdata.
"Dorim doar dezvoltarea pe clientii actuali prin care acoperim intreaga tara si toate segmentele de business - retail mare si mic, proiecte dar si toate segmentele de utilizatori. Daca reusim sa crestem impreuna cu clientii nostri cu 30% suntem multumiti, acesta fiind al doilea obiectiv", spune oficialul Asesoft.
Consolidarea presupune si dezvoltarea bazei logistice, inclusiv constructia unui depozit de 8.000 mp in zona de sud a Bucurestiului. Un alt obiectiv este cresterea profitabilitatii prin reducerea costurilor operationale (dobanzi, cheltuieli de transport) dar si prin negocieri cu furnizorii.
Managerul Asesoft apreciaza ca piata de hardware (fara soft si servicii) a crescut anul trecut cu 12-15%. Motorul acestei cresteri l-au reprezentat proiectele, comertul online si micii retaileri care au oferit si servicii aditionale (consultanta la vanzare, transport, instalare, servicii post-vanzare - upgrade si service rapid) si care au profitat de inasprirea conditiilor de creditare ceea ce a dus la scaderea avantajului competitional al marilor retaileri.
In ceea ce priveste acest an, Iulian Stanciu crede ca, in general, va fi un an de consolidare in IT: "Estimez ca piata hardware va creste cu 20% si cred ca motorul acestei cresteri va fi retailul mare. Daca si proiectele si investitiile in infrastuctura IT vor spori, e posibil ca aceasta crestere sa depaseasca anul acesta 25%".
Intrarea Romaniei in UE nu a adus schimbari semnificative in afacerile Aseosoft Distribution, poate doar cele legate de schimbarea legislatiei (taxa verde, modificarea taxelor vamale si a procedurilor vamale, modificarea codului fiscal). "Totodata, nu cred ca deschiderea granitelor va duce la o crestere insemnata a consumului de produse IT din afara tarii, pentru ca preturile de la noi sunt la fel cu cele de afara. In plus, un produs cumparat din tara beneficiaza si de servicii (garantie, upgrade, post-garantie). Repet, probleme vom avea daca intra pe piata din Romania jucatori mari mondiali din sfera distributiei de componente hardware, dar acest lucru nu cred ca se va intampla mai devreme de 2008-2009", apreciaza managerul Asesoft Distribution.
Compania se va implica spre sfarsitul anului si pe piata componentelor de servere, networking, accesorii, consumabile si de jocuri. De asemenea, pe termen mediu este planuita si o dezvoltare regionala. "Deja exportam in Republica Moldova, vindem in Serbia prin filiala de acolo si dorim o crestere a vanzarilor direct din Bucuresti, dar datorita pozitiei bune putem incerca sa vindem si in Bulgaria si Ungaria", adauga Stanciu. Asesoft Distribution face parte din grupul Asesoft cu activitati in zona audio-video, software, web, telecomunicatii si automatizari, cu o cifra de afaceri de 100 de milioane USD in 2006. Actionarul majoritar al grupului Asesoft este omul de afaceri roman Sebastian Ghita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO