Business Hi-Tech

Asesoft: Vanzarile nu se vor opri in trimestrul I

13.01.2009, 17:45 18

Asesoft Distributie, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de distributie IT&C, detinut de omul de afaceri Sebastian Ghita, a estimat ca luna ianuarie nu va duce la o inghetare a vanzarilor, motiv pentru care compania are stocuri mai mari decat in urma cu un an.

"Fata de perioada similara a anului trecut suntem cu stocul semnificativ mai mare. La inceputul lui 2008 am facut greseala sa ne asteptam la vanzari scazute in T1 si am ramas rapid fara stocuri, am pierdut vanzari. Acum nu ne asteptam la minuni in acest trimestru, insa cu siguranta vanzarile nu se vor opri", a declarat pentru ZF Iulian Stanciu, director general si actionar al Asesoft Distributie. El a precizat ca valoarea stocurilor detinute de companie in aceasta luna este de 15 milioane de dolari.
"Nu am tinut nici un nivel foarte mare al stocurilor, care poate duce la pierderi din deprecierea marfurilor sau din costuri suplimentare platite pentru finantarea stocului, dar nici un nivel foarte scazut care poate duce la pierderi de comenzi. (...) Stocurile mai vechi de 6 luni sunt sub 3% din total stoc."
In acest context, reprezentantul Asesoft sustine ca problemele cu stocurile aparute la unele magazine locale reprezinta probleme punctuale, generate de dificultatile inregistrate de unele unitati cu fluxul de numerar. "Nu cred ca este o problema generala, e posibil ca unele magazine care au probleme de cash-flow sa nu poata achizitiona marfa 'proaspata' de la furnizori din cauza intarzierilor. In retailul offline un indicator important pentru fiecare produs in parte este viteza de rotatie a stocului pe fiecare magazin. Magazinele cu vanzare slaba e posibil sa fie inchise daca retailerul nu va putea finanta stocul pentru magazinele respective si daca magazinul nu va fi profitabil pe perioada aprilie - august."
Iulian Stanciu nu a oferit detalii despre nivelul vanzarilor inregistrat anul trecut de companie, care fusese estimat la inceputul anului 2008 la 135 mil. dolari. La finele anului trecut, Stanciu a estimat ca piata locala de distributie IT&C va scadea cu 30% in 2009.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO