Business Hi-Tech

La ZF LIVE s-a jucat fotbal: VIDEO cu proiectul prin care viitorii ingineri români învaţă să programeze inteligenţa artificială

Autor: Radu Bostan

30.10.2012, 17:31 511

Luni, 29 octombrie, a fost lansarea oficială aCampionatului de Fotbal Robotic, un proiect care îşi propune să atragă tinerii români spre domeniul roboticii şi inteligenţei artificiale. Printr-o serie de ateliere desfăşurate în perioada 5-29 noiembrie, viitorii ingineri şi specialişti IT vor afla ce sunt roboţii autonomi cooperativi, cum funcţionează şi cum pot fi programaţi. Totul va culmina cu un campionat de fotbal între roboţi.

Subiectele de la ZF LIVE se pot urmări aici

Proiectul este opera Centrului de Creaţie Tehnică pentru Tineret (inventeaza.ro), o asociaţie non-profit care sprijină iniţiativele tinerilor în domeniul tehnologic. Campionatul este organizat în colaborare cu Electrical Engineering Students' European assoCiation Bucureşti (eeStec) şi este sponsorizat de compania Luxoft.

Roboţii care vor evolua pe terenul de joc nu arată ca cei din Transformers sau Terminator; cei din clasa MiroSot sunt pătrăţoşi, cu latura de maxim 7,5 cm. Mini-fotbaliştii sunt controlaţi wireless de o aplicaţie care rulează pe calculatorul organizatorilor.

O dată intraţi pe teren, roboţii "văd" prin intermediul unei camere video amplasate deasupra lor, care transmite "jucătorilor" informaţii despre poziţia coechipierilor, a adversarilor şi a mingii prin wireless. Pe baza acestor informaţii, fiecare echipă va trebui să pună la punct strategia de joc a robotului propriu. Participanţii vor scrie ei înşişi algoritmii după care vor juca roboţii, folosind software-ul pus la dispoziţie de organizatori.

Indiferent cine va lua aurul în finală, toate echipele vor pleca cu o mai bună înţelegere a domeniului roboticii. Noile lor cunoştinţe îşi vor putea găsi o aplicare în orice domeniu unde resursa umană poate fi înlocuită de munca roboţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO