Business Hi-Tech

Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat o licitaţie de 419 mil. lei, parte a proiectului privind cloudul guvernamental. Optimism de nezdruncinat la Ministerul Digitalizării: Este „temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică de mileniul III a statului român”

Ministrul Bogdan Ivan: cloudul guvernamental este o infrastructură IT de mileniul III

Ministrul Bogdan Ivan: cloudul guvernamental este o infrastructură IT de mileniul III

Autor: Adrian Seceleanu

10.04.2024, 17:29 121

Autoritatea pentru Digitalizarea României a lansat pe 9 aprilie 2024 licitaţia pentru componenta de cloud dedicat din cadrul proiectului de construcţie a cloudului guvernamental . Cloudul dedicat va conţine „cele mai eficiente şi inovative tehnologii”, iar valoarea achiziţiei este de aproape 420 mil. lei sau 80 milioane euro.

„Cloudul dedicat va funcţiona ca temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică de mileniul III a statului român. Această componentă este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, obţinută de MCID la finalul anului trecut. Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiţii din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală. Finanţarea este de peste 500 de milioane de euro: 374,73 milioane euro pentru implementarea efective a infrastructurii de cloud guvernamental şi 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituţiilor publice în cloudul guvernamental.

Cloudul guvernamental operaţional va produce beneficii precum reducerea costurilor şi creşterea calităţii activităţilor sectorului public, în ceea ce priveşte prestarea serviciilor publice şi accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Aşadar, cloudul guvernamental răspunde în mod optim problematicii complexe a valorificării sistemelor informatice actuale de la nivelul statului român şi necesitaţii interoperabilităţii datelor necesare unui serviciu public electronic de calitate şi uşor accesibil.

Această reformă esenţială asumată de statul român prin PNRR vizează intensificarea schimbului de date în format electronic, standardizarea şi transformarea datelor guvernamentale, crearea unei arhitecturi guvernamentale pentru guvernanţa centrelor de date şi a serviciilor de cloud, precum şi transformarea digitală a serviciilor guvernamentale”, conform unui anunţ transmis de Ministerul Digitalizării.

În contrast cu retorica guvernamentală, România este ultima ţară din UE la capitolul digitalizare, în special în ceea ce priveşte sectorul public. În ediţia din 2022 a Indicelui Economiei şi Societăţii Digitale (DESI) realizat de Comisia Europeană, România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE. În clasament România se situează pe ultimul loc la capitole cheie, cum ar fi serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi, utilizatorii de servicii de e-guvernare şi formularele precompletate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO