Business Hi-Tech

BBC isi vinde departamentul IT la Siemens pentru 2 mld. de lire sterline

22.09.2004, 00:00 18

Televiziunea publica britanica BBC va primi saptamana aceasta unda verde din partea guvernului pentru a-si vinde divizia de tehnologie companiei germane Siemens in schimbul sumei de 2 miliarde de lire sterline, in ciuda protestelor vehemente ale angajatilor si ale sindicatelor BBC, informeaza presa internationala.
In urma acordului, care mai trebuie ratificat si de Comisia Europeana, Siemens va cumpara departamentul IT al BBC si va oferi televiziunii servicii IT pe o perioada de 10 ani. Siemens va putea folosi departamentul pentru contracte cu alte televiziuni, iar veniturile provenite din aceste operatiuni vor ramane in proprietatea companiei germane. Lasand departamentul de IT in responsabilitatea Siemens, BBC va economisi in jur de 20 de milioane de lire sterline anual, scrie site-ul vnunet.com.
?Departamentul BBC Technology, desi este o adevarata poveste de succes, are dezavantajul ca apartine unei companii de media si nu unei companii IT, iar treaba noastra e sa investim in productia de programe, nu in tehnologie", a declarat John Varney, directorul de tehnologie al BBC.
Angajatii si sindicatul BBC nu sunt insa de acord cu miscarea decisa de conducere. Siemens si BBC au trebuit sa faca o serie de concesii in luna august pentru a evita o greva a angajatilor chiar pe perioada transmisiilor de la Jocurile Olimpice, scrie site-ul silicon.com.
Un purtator de cuvant al sindicatului Bectu de la BBC a declarat ca intelegerea cu Siemens ?nu este buna pentru BBC pe termen mediu, chiar daca pe termen scurt economiile financiare sunt substantiale. Pe termen mediu insa, este ca si cum ai vinde sistemul nervos al BBC cuiva care ti-l poate mai tarziu vinde inapoi la orice pret doreste".
Staff-ul departamentului IT de la BBC urmeaza sa fie transferat la Siemens incepand cu 1 octombrie, cu o luna mai tarziu decat data fixata initial. Insa resentimentele angajatilor din departamentul de IT sunt inca foarte prezente, a declarat unul dintre tehnicieni, sub protectia anonimatului. El a precizat ca exista inca o serie de intrebari la care nu s-a gasit raspuns, spre exemplu daca tehnicienii vor fi mutati din Londra in alte locatii, decise de Siemens.
Un purtator de cuvant al departamentului BBC Technology a spus ca, dupa ce intelegerea va fi perfectata, la sfarsitul acestei luni, toti lucratorii vor semna contracte valabile pe o perioada de trei ani. Atunci cand a fost intrebat daca exista garantii ca acestia nu vor trebui sa paraseasca Londra, purtatorul de cuvant a raspuns: ?Pana cand nu vor fi semnate contractele, nu putem oferi acest gen de detalii".
Conform companiei de cercetare Gartner, BBC Technology a fost infiintata in 2001, are 1.400 de angajati si a obtinut venituri de 230 de milioane de lire sterline si profit de 19 milioane de lire sterline in anul 2003.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels