Business Hi-Tech

Bill Gates este considerat omul cheie din lupta Comcast-Disney

27.02.2004, 00:00 32

Gigantul software Microsoft, direct interesat de industria comunicatiilor prin cablu, ar putea sa-l ajute ajute pe operatorul de cablu Comcast sa cumpere compania media Walt Disney si sa aiba astfel cuvantul decisiv in cea mai comentata tentativa de preluare din ultima vreme.
Compania lui Bill Gates este cel mai mare actionar al Comcast, detinand 7,4 % din capital. Dupa oferta-surpriza a acestui operator de cablu de a prelua Disney (66 miliarde de dolari), Microsoft a pastrat pana acum tacerea, insa acest lucru nu inseamna ca nu are un cuvant greu de spus in afacere. Unii analisti dau ca sigura intentia lui Gates de a obtine controlul asupra companiei Disney. "Timpul pe care il consumam in fata televizorului a scazut dramatic in ultimii ani, dar a crescut timpul petrecut pe Internet. Urmatoarea batalie se va da pentru continutul multimedia al site-urilor, iar Gates vrea ca Microsoft sa fie lider si aici", a explicat situatia un analist. Astfel, unii strategi din piata spun ca gigantul software nu s-a pronuntat tocmai pentru ca vrea sa preia compania media direct sub umbrela Microsoft, si nu prin Comcast.
Altii sunt de o parere total opusa: "Gates vrea sa investeasca in companii unde isi poate implementa la maximum solutiile software Microsoft, a explicat un analist. Chiar daca pare atractiva, preluarea totala a Disney nu cred ca ar avea rost". Tot mai multe voci sustin ca Microsoft este mai degraba interesat de piata de televiziune prin cablu, unde isi poate implementa aplicatii software in diverse echipamente, de la decodoare, pana la televizoarele viitorului.
Totusi, analistii au ajuns la un punct comun: Microsoft a mai sprijinit Comcast sa faca achizitii si ar putea sa adauge cateva miliarde de dolari pentru ca operatorul de cablu sa reuseasca sa preia Disney. Gigantul software a ajutat Comcast in 1997 cu aproape un miliard de dolari, cand compania era in dificultate. De asemenea, in 2001 Microsoft a dat o mana de ajutor Comcast sa preia divizia de cablu a AT&T, cumparand actiuni ale operatorului de cablu in valoare de 5 miliarde de dolari, adica exact de cat avea nevoie pentru achizitie.
In acest moment, Comcast are la dispozitie trei optiuni pentru a-si indeplini visul. Intai, ar putea apela la gigantul software pentru suma de 14 miliarde de dolari, necesara ridicarii ofertei de preluare la 73,5 miliarde, adica exact cat doresc actionarii Disney ca sa cedeze. Oferta Comcast, in cash si actiuni, a fost evaluata initial la 66 de miliarde de dolari, insa ea a fost refuzata de responsabilii Disney. Jocul pietei a facut ca valoarea actiunilor Comcast sa scada de atunci, iar acum oferta companiei nu mai valoreaza decat 59,5 miliarde $.
In al doilea rand, spun analistii, Microsoft ar putea incuraja Comcast sa foloseasca banii care ii are "la pastrare", aproape 8 miliarde de dolari in actiuni, bonduri si depozite, pentru a cumpara Disney. Iar nu in ultimul rand, Comcast ar putea sprijini revolta contra actualului director executiv al Disney, Michael Eisner, favorizand astfel aducerea in consiliul director a unor manageri care sa fie favorabili tranzactiei. De exemplu, nepotul fondatorului companiei, Roy Disney, care a parasit recent compania plangandu-se de managementul lui Eisner.
Pana in prezent insa, nici gigantul software, nici operatorul de cablu nu au raspuns acestor speculatii.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO